Joegoslaaf/joegoslaaf


Joegoslaaf 1.0

iemand met de Joegoslavische nationaliteit; iemand die behoorde tot een van de volkeren in het voormalige Joegoslavië; iemand die afkomstig is uit Joegoslavië; inwoner van Joegoslavië
De republiek Joegoslavië is opgeheven in 2003; het gebruik van het woord kan alleen betrekking hebben op de periode daarvoor.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Joegoslaaf…

is een persoon

  • [Groep] is thans Bosniër, Kosovaar, Kroaat, Macedoniër, Montenegrijn, Serviër of Sloveen
  • [Plaats] woonde doorgaans in het voormalige Joegoslavië
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit het voormalige Joegoslavië; is geboren in het voormalige Joegoslavië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] had de Joegoslavische nationaliteit tot 2003, toen Joegoslavië ophield te bestaan; was Joegoslavisch staatsburger

Algemene voorbeelden


Naast die grote jaartallen die voor heel Europa gelden, bepalen jaartallen van ondergeschikt belang het lot van afzonderlijke naties: 1936, het jaar van de burgeroorlog in Spanje; 1956, het jaar van de Russische invasie in Hongarije; 1948, het jaar dat de Joegoslaven in opstand kwamen tegen Stalin, en 1991, het jaar dat ze elkaar allemaal begonnen uit te moorden.

Onwetendheid, Milan Kundera,

Eerst de scriptie over de lotgevallen van het uiteengevallen Joegoslavië. Iets wat me daar zeer in heeft getroffen is de opmerking van veel mensen, dat de ellende begonnen is nadat Joegoslavië uiteengevallen was. Vóór die tijd, zo worden een aantal mensen geciteerd, wisten we misschien wel wat iemands afstamning was. - bedoeld wordt Serviër, Bosniër en wat je daar allemaal hebt - maar dat was niet belangrijk. We waren allemaal Joegoslaven, en we hadden het goed, konden naar zee, en hadden een paspoort.

http://www.4en5mei.nl/01mei.html

Vijftig jaar geleden heeft men getracht om van Slovenen, Kroaten, Hongaren, Bosnische Moslims, Bulgaren en Macedoniërs goede Joegoslaven te maken, nu doet men de zoveelste verwoede poging om van Vlamingen en Walen goede Belgen te maken.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een voormalige Joegoslaaf

Volgens bronnen binnen de politie is de gezochte schutter een illegale vreemdeling (De Telegraaf heeft het over een voormalige Joegoslaaf). Een ooggetuige heeft tegenover het regionale dagblad De Stentor verklaard dat de schutter een ongeveer 35-jarige man was van buitenlandse afkomst.

http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?id=1062

De theatergroep is gevormd rond de voormalige Joegoslaaf Adrijan Siniša Rakić die in 1992 vanuit Belgrado naar Nederland vluchtte.

http://www.wolkentheater.nl/pers/pers_2002_RotterdamsDagblad.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Joegoslaaf 1.1

iemand die afkomstig is uit een van de staten die ontstaan zijn door het verdwijnen van Joegoslavië

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Joegoslaaf…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in een van de staten die ontstaan zijn door het verdwijnen van Joegoslavië
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit een van de staten die ontstaan zijn door het verdwijnen van Joegoslavië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Bosnische, Kosovaarse, Kroatische, Macedonische, Montenegrijnse, Servische of Sloveense nationaliteit

    Algemene voorbeelden


    Er zijn van die zaken die alleen in programma's als Opsporing Verzocht bestaan; zaken die altijd andere, totaal onbekende mensen treffen, waardoor ze op een prettige manier abstract en op veilige afstand van de directe eigen realiteit blijven. Toch kwam er gisteren om half zes in de ochtend een tamelijk concrete Joegoslaaf ijskoud op het bed van mijn moeder zitten, nadat hij zich middels het ingooien van haar ramen toegang tot haar aan het oog van de buurt onttrokken huis had verschaft.

    http://loorschrijft.web-log.nl/verwondering_is_het_begin/2010/03/een-redelijk-co.html,

    Bij een controle op de Udensedreef te Schaijk op 2 april werd een 24-jarige Joegoslaaf slapend in zijn auto aangetroffen. De man bleek illegaal in ons land te verblijven.

    http://oss.kliknieuws.nl/nieuws/6016/illegale-joegoslaaf-gevonden-door-politie,

    joegoslaaf 2.0

    restaurant dat gespecialiseerd is in de Joegoslavische keuken; Joegoslavisch restaurant

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een joegoslaaf…

    is een restaurant

        Algemene voorbeelden


        Eten bij de joegoslaaf en hand in hand lopen langs de Amstel.

        De schaamte voorbij. Een persoonlijke geschiedenis, Anja Meulenbelt,