Let/let


A - Letlander

Let 1.0

iemand met de Letse nationaliteit; iemand die behoort tot het Letse volk; iemand die afkomstig is uit Letland; inwoner van Letland; Letlander

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Let…

is een persoon

  • [Groep] behoort tot het Baltische volk
  • [Plaats] woont doorgaans in Letland
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Letland; is geboren in Letland
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Letse nationaliteit; is Lets staatsburger

Algemene voorbeelden


De wet regelt de mogelijkheden van leden van de minderheden in Letland om het Letse staatsburgerschap te verwerven - een hoogst gevoelige kwestie in een land waar de Letten zelf maar 52 procent van de bevolking van 2,7 miljoen zielen uitmaken.

NRC,

Letland. Van de 2,5 miljoen inwoners, bestaat ongeveer 54 procent uit etnische Letten.

De Standaard,

Er leven nog veel Russen in het Balticum, vooral in de steden, en de voorwaarden waaraan ze moeten voldoen om zich Litouwer, Let of Est te kunnen noemen, ervaren zij alvast in Letland en Estland als vernederend.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


B - sportterm: onbesliste rally

let 1.0

(sport en recreatie; tennis)

onbesliste rally door belemmering, bijvoorbeeld het raken van het net door de opgeslagen bal bij het tennis, waardoor de bal opnieuw moet worden gespeeld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een let…

is een situatie

  • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat de rally opnieuw gespeeld moet worden
  • [Toepassingsgebied of bereik] doet zich voor bij balsporten zoals tennis, squash, tafeltennis en bij het badminton
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. het raken van het net door de opgeslagen bal bij het tennis, waardoor de bal opnieuw moet worden gespeeld, of een situatie in het squashspel waarbij de tegenspeler gehinderd wordt om de bal op een veilige manier terug te slaan

    Algemene voorbeelden


    Nadat het balletje het hoogste punt heeft bereikt, moet je hem met je batje via je eigen tafelhelft over het net op de speelhelft van de tegenstander slaan. Hierbij mag de bal het net niet raken. Gebeurt dit wel, dan moet het punt worden overgespeeld. Dit wordt, net als bij tennis, "let" genoemd.

    http://www.tafeltennis.org/spelregels.htm

    Indien de bal het net raakt (en in het service-vak komt) krijgt men een zogenaamde "let" en moet de opslag over worden gedaan, maar als de bal buiten het service-vak valt is het een fout. Dit "let" fenomeen kan zich tot in het oneindige herhalen, zonder dat het punt naar de tegenstander gaat.

    http://www.tc91stadshagen.nl/page.aspx?id=10606

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een let geven
    • een let spelen
    • een let toekennen
    • een let toestaan

    Wanneer de speler aan slag, tijdens het omdraaien, stopt omdat hij bang is zijn tegenspeler te raken, wordt een let gespeeld.

    http://www.vsf.be/spelregels%20squash.pdf

    Lets (Regel 13). Een let is een onbesliste rally. De rally telt niet en de serveerder serveert opnieuw vanuit hetzelfde serveervak [...]. Een let kan bijvoorbeeld worden toegestaan indien de bal een voorwerp raakt dat zich op de vloer bevond, of indien de speler aan slag de bal niet speelt aangezien hij of zij gerechtvaardigd angst heeft om zijn of haar tegenspeler te blesseren. Een let moet worden toegestaan indien de ontvanger niet klaar is en deze geen poging doet om de opslag terug te slaan, of indien de bal breekt tijdens het spel.

    http://www.vsf.be/spelregels%20squash.pdf

    1. Een let mag worden gegeven door de scheidsrechter of, indien zonder scheidsrechter wordt gespeeld, door een speler om het spel te onderbreken.

    http://www.danweetjehetwel.nl/sport/badminton/badminton_officiele_spelregels