Moskouer


Moskouer 1.0

(verouderend)

iemand die afkomstig is uit Moskou; inwoner van Moskou; Moskoviet
Minder gebruikelijk dan het synoniem Moskoviet en, hoewel incidenteel nog gebruikt, verouderend.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Moskouer…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Net zoals de steden Moskou en Leningrad onderling verschillen, zo verschillen ook hun inwoners. Moskouers zijn een beetje ongemanierd; zij botsen vaak tegen elkaar op in de toch niet zo smalle straten en in winkels en openbare vervoermiddelen zijn ze gewend te dringen, met ellebogen te werken en op (al dan niet lange) tenen te trappen.

      http://www.digibron.nl/search/detail/012ea677381b119f439417a9/praatgrage-mensen,

      Corot is éen van de meest vervalste schilders uit de geschiedenis. In de collectie van de Moskouer Tretjakov, uit welks verzameling het schilderij kwam, heette dit Ochtend.

      http://www.henkverveer.nl/serieuze%20Zaken/Beeldende%20kunst%20Impressionisten%20in%20de%20Hermitage.html,

      Ondanks de vorst en de feestdagen zijn de Moskouers opnieuw de straat opgegaan, met nog meer dan twee weken geleden. De organisatoren hebben het euforisch over 120.000, maar zoveel passen er waarschijnlijk helemaal niet op de Sacharov-Prospect van Moskou.

      https://ejbron.wordpress.com/2011/12/25/massaprotest-in-moskou-we-zouden-het-kremlin-kunnen-bestormen-video/,

      Moskouer 2.0

      van Moskou; uit Moskou; in Moskou; van de Moskouers; van de Moskovieten
      Minder gebruikelijk dan het synoniem Moskous.

      Algemene voorbeelden


      De man die ervan verdacht wordt de zelfmoordaanslagen in de Moskouer metro mede te hebben georganiseerd, is gedood. Dat zeggen de Russische autoriteiten. Bij de aanslagen in maart kwamen veertig mensen om het leven.

      http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/1924090/2010/08/21/Rusland-doodt-brein-metroaanslagen-Moskou.dhtml,

      Spartak Moskou heeft een uitgebreid verlanglijstje. De transfer van Demy de Zeeuw is afgeketst, maar de Russen blijven speuren naar een nieuwe middenvelder en toonden ook al interesse in Steven Defour en Mehdi Carcela van Standard Luik. Life Sports weet maandag te melden dat de Moskouer club ook Otman Bakkal volgt.

      http://forum.fok.nl/topic/1670607/5/25,

      De luchthaven ligt ongeveer vijfendertig kilometer ten zuidoosten van de stad en is te bereiken via de Moskouer Ring (A-2) en via de M-5.

      http://vliegen.idealo.nl/luchthaven/Moscow-Bykovo-BKA/

      In 1935 kwam oud-wereldkampioen Lasker op bezoek. Destijds werd in de Russische schaakbladen vermeld dat Dr. Lasker na het spelen van het Moskouer tournooi zo spoedig mogelijk moest afreizen naar de Hollandse stad Bodegraven om daar een simultaanwedstrijd te spelen. De kracht van de Bodegraafse schakers was in die tijd bijzonder groot.

      http://www.schaakclub-bodegraven.nl/nieuws/2007/75jarigjubileum.html

      Ook buitenlandse gezelschappen namen Figi in hun tournee op. Voorstellingen van Stanislavsky's Moskouer Künstlertheater waren een sensatie, bijvoorbeeld met "Schuld en boete" van Dostojevsky.

      http://www.figi.nl/?taalcode=NL&katern=951