Noord-Europeaan


Noord-Europeaan 1.0

iemand die afkomstig is uit een land dat gelegen is in het noordelijke gedeelte van Europa, zoals Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden, Noorwegen, België en Nederland; iemand die behoort tot een Noord-Europees volk; inwoner van Noord-Europa
In het meervoud vaak als verzamelnaam in toepassing op diverse volkeren uit Noord-Europa. Meestal in het meervoud ook in toepassing op een of meer vertegenwoordigers van een nationale sportploeg, nationale sportploegen of een andere groep uit een Noord-Europees land.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Noord-Europeaan…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in een van de in het noordelijk gedeelte van Europa gelegen landen
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit een land in Noord-Europa; is geboren in een land uit Noord-Europa
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de nationaliteit van een van de landen die gelegen zijn in Noord-Europa

    Algemene voorbeelden


    Het is, lijkt mij, te veel gevraagd van de Italiaanse regering om en het hoofd te bieden aan 23 % werkloosheid ten zuiden van Rome, en Berlusconi buiten de deur te houden en ook nog te luisteren naar Zalm en andere Noord-Europeanen die aandringen op nieuwe bezuinigingen in het verkiezingsjaar.

    http://www.nijenrode.nl/nl/

    De keuken ontpopt zich als belangrijke route waarlangs electronica- en telecombedrijven proberen het woonhuis te digitaliseren. Dat kan ook via de pc in de studeerkamer of via de televisie in de huiskamer, maar volgens onderzoek brengen Noord-Europeanen en Amerikanen - als zij niet slapen - 40 procent van hun tijd door in de woonkeuken.

    de Volkskrant,

    Uit de hoger vermelde dataset (38 variabelen in totaal) werden d.m.v. een factoranalyse zeven variabelen weerhouden: * jongeren (0-14 jarigen) * grote gezinnen (5 of meer leden) * diplomahouders hoger onderwijs * inkomen per bewoner * Noord-Europeanen (Britten, Duitsers, Nederlanders en Fransen) * ééngezinshuizen * aantal vertrekken per woning.

    http://www.vgc.be/administratie/dir_financien/woneninbrussel/bus_tours.asp

    Een heerlijke steekpass van João Moutinho scheurde de verdediging open, waarna Ronaldo richting het doel sprintte en overtuigend afrondde: 0-1. Daarmee leek het tweeluik beslist: Zweden moest immers drie treffers maken om de achterstand ongedaan te maken. Toch gaven de Noord-Europeanen zich niet gewonnen en via Ibrahimovic kwam Zweden zelfs op voorsprong.

    http://www.voetbalnieuws.be/news/86717/Hattrick_Ronaldo_wist_dubbelslag_Zlatan_uit_in_Zweden,

    Waarom hebben Zuid-Europeanen vaak donker en Noord-Europeanen blond haar? De theorie is dat blond haar is ontstaan door natuurlijke selectie.

    http://www.quest.nl/vraag-en-antwoord/artikel/waarom-hebben-zuid-europeanen-vaak-donker-en-noord-europeanen-blond-haar,

    Het sprookje van IJsland is voorbij. De Noord-Europeanen speelden dinsdag in de return in en tegen Kroatië ruim een helft tegen tien man, maar wisten hun stunt desondanks niet te voltooien. Er werd met 2-0 verloren in Zagreb.

    http://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/245924/,

    Kortom: Noord-Europeanen zijn gouden krachten. De eredivisie telt momenteel 46 profs uit Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en IJsland. Alleen Excelsior, ADO Den Haag en VVV doen het zonder noorderlingen in de hoogste klasse, waarin Ola Toivonen uit Zweden momenteel topschutter is.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1017942/2010/09/04/Verhuizen-naar-het-zuiden-is-een-noodzaak.dhtml,

    Skil-Shimano heeft vanaf 1 augustus de pas 20-jarige Zweed Tobias Ludvigsson op proef. De Noord-Europeaan, die momenteel uitkomt voor het bescheiden Team Cykelcity.se, wordt in een verklaring door de Nederlandse ploeg omschreven als een 'getalenteerde allrounder met goede klimcapaciteiten en een sterke tijdrit'.

    http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/17860/skil-shimano-neemt-zweeds-talent-op-proef/,

    Op de vreemdelingendienst op de Marnixkade hoefde ik en een paar andere Noord-Europeanen maar twee tot drie uurtjes te wachten terwijl de donkere vrouwen en snorremannen vaak de volgende dag opnieuw moesten gaan zitten hopen.

    http://www.waldencultuur.nl/Bernd_Lehmann/WEBLOG/4.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding