Zuid-Europeaan


Zuid-Europeaan 1.0

iemand die afkomstig is uit een land dat gelegen is in het zuidelijke gedeelte van Europa, zoals Portugal, Spanje, Italië en Griekenland; iemand die behoort tot een Zuid-Europees volk; inwoner van Zuid-Europa
In het meervoud vaak als verzamelnaam in toepassing op diverse volkeren uit Zuid-Europa. Meestal in het meervoud ook in toepassing op een of meer vertegenwoordigers van een nationale sportploeg, nationale sportploegen of een andere groep uit een Zuid-Europees land. In het enkelvoud vooral als journalistieke, stilistische variant voor Portugees, Spanjaard, Italiaan, Griek e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Zuid-Europeaan…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in een van de in het zuidelijk gedeelte van Europa gelegen landen
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit een land in Zuid-Europa; is geboren in een land uit Zuid-Europa
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de nationaliteit van een van de landen die gelegen zijn in Zuid-Europa

    Algemene voorbeelden


    LIZE behartigt de belangen van de Zuid-Europeanen in Nederland. Zuid-Europeanen is de verzamelnaam voor de Bosnische, Griekse, Italiaanse, Joegoslavische, Kaapverdiaanse, Kroatische, Macedonische, Portugese, Sloveense en Spaanse gemeenschappen in Nederland, dat zijn zo'n 170.000 personen.

    http://www.nmigratie.nl/

    Het klinkt misschien generaliserend, maar de Zuid-Europeanen staan nu eenmaal meer bekend om hun omhelzingen dan wij noorderlingen.

    De Telegraaf,

    Als de naoorlogse joodse gemeenschap en de immigranten uit de koloniën - groepen die de Nederlandse nationaliteit bezaten - niet worden meegerekend, telde Nederland in 1960 nog geen 120.000 allochtonen. Vijftien jaar later waren dat er 320.000. De grote toestroom vanaf eind jaren vijftig bestond aanvankelijk vooral uit Zuid-Europeanen, zoals Spanjaarden en Italianen. Midden jaren zestig namen immigranten uit Marokko en Turkije (Turken en Koerden) de koppositie over.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    Zeer verrassend zetten de Spaanse hockeyers hun zegereeks uit de voorronde ook in de halve finale voort. De Zuid-Europeanen versloegen grote favoriet Australië met 2-1.

    De Standaard,

    Het zesde duel van dit elfde EK was er een om door een ringetje te halen en werd door de Zuid-Europeanen gewonnen: 3-2. Matchwinner Nuno Gomes lobt de bal over Tony Adams. De Portugezen tekenden voor een enorme stunt door Engeland een nederlaag toe te brengen.

    De Telegraaf,

    Lionel Messi was in 2013 de best verdienende voetballer. De 26-jarige Argentijn toucheerde vorig jaar een bedrag van 41 miljoen euro [...]. Ronaldo verloor de strijd van Messi vooral omdat hij minder commerciële inkomsten veiligstelde, 'slechts' 22 miljoen euro. Het salaris van de Zuid-Europeaan is met 17 miljoen euro wel aanzienlijk hoger dan dat van Messi.

    http://www.nusport.nl/voetbal/3729334/messi-best-verdienende-voetballer-in-2013.html,

    De Zuid-Europeanen (Italianen, Grieken, Spanjaarden, Portugezen en Joegoslaven) is het op de arbeidsmarkt altijd beter vergaan dan de Turken en Marokkanen.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    Hoewel, geeft hij toe, er is wel enige Slavische invloed in Finland: "We zijn misschien wat melancholischer dan Zuid-Europeanen en we drinken veel."

    NRC,

    De Italiaanse scheidsrechter Roberto Rosetti heeft zijn actieve loopbaan beëindigd. De Zuid-Europeaan nam dat besluit twee weken nadat hij op het WK voetbal een doelpunt van de Argentijn Carlos Tevez, die duidelijk in buitenspelpositie stond, goedkeurde.

    http://www.omroepbrabant.nl/?anp/807104341103/Blunderende+arbiter+Rosetti+stopt+met+fluiten.aspx,

    Tot culturele minderheden werden hier eerste en tweede generaties Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen, Molukkers, Indische Nederlanders, Chinezen, Zuid-Europeanen, vluchtelingen en immigranten uit diverse landen in de Derde Wereld en Oost-Europa gerekend.

    http://www.bedrijfsfondspers.nl/downloadables/Jaarverslag00.pdf,

    Het onderzoek was gericht op de vijf grootste doelgroepen van de Remigratiewet, te weten Bosniërs, Marokkanen, Surinamers, Turken en Zuid-Europeanen (Grieken, Italianen, Portugezen en Spanjaarden).

    http://www.nmigratie.nl/

    Tot aan de jaren zestig blijft het rustig; voornamelijk Zuid-Europeanen emigreren op vraag van de overheid in contingenten naar België om in de steenkoolmijnen te werken.

    http://www.wereldwijd.be/archief/98gl-117.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding