Paraan


Paraan 1.0

((vooral) in Suriname)

iemand die afkomstig is uit Para, een district in Suriname dat gelegen is ten zuiden van Saramacca, Wanica en Commewijne en vooral bekend is vanwege zijn bauxietmijnen en bosbouw; inwoner van Para

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Paraan…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in het district Para
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig uit het district Para; is doorgaans geboren in het district Para

    Algemene voorbeelden


    Een speciale Edgar Cairo-week in Suriname. Deze veelzijdige literaire reus was een Paraan. Op zijn elfde sterfdag zal op verschillende plaatsen in Para zijn documentaire worden getoond.

    http://www.parbode.com/opinie/item/3447-maandagenda-november,

    Parisius, een Paraan uit Hannover, reisde in de twintiger jaren als verstekeling naar Nederland. Hij speelde klarinet, alt- en tenorsaxofoon, trad op met Surinaamse artiesten en Amerikaanse jazzcoryfeeën. Hij was een bewuste zwarte man en muzikant die geen concessies deed.

    https://eventviva.com/event/581233128631517,

    Ruim 900 grondbeschikkingen voor Paranen. Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer probeert om nog vóór de verkiezingen een groot aantal grondzaken af te ronden en de beschikkingen en bereidverklaringen uit te reiken aan de nieuwe eigenaren.

    http://gfcnieuws.org/ruim-900-grondbeschikkingen-voor-paranen/,

    Kensenhuis heeft de beslissing om over te stappen volledig aan het publiek overgelaten. "Uw wens is mijn opdracht en ik moet en zal het uitvoeren. Ik zal mij aansluiten bij de partij waar de vooruitgang van Para gegarandeerd is. Een Paraan bindt zich niet aan één partij", zei Kensenhuis.

    http://www.dwtonline.com/315020?isMobileShowDesktop=yes,

    De bevolking van Para heeft volgens Ricardo Panka begrepen dat er een ander wind moet waaien, zoals die er in de afgelopen 5 jaren gewaaid heeft. "Het moet eentje zijn dat gaat voor de totale ontwikkeling van het district Para. Daar hebben de Paranen voor gekozen. De Paranen willen die ontwikkeling welke ze geproefd hebben."

    http://drimble.nl/dossiers/multicultureel/suriname/28582296/panka-paranen-willen-die-ontwikkeling-welke-ze-geproefd-hebben.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding