Roermondenaar 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een Roermondenaar…
is een persoon
- [Plaats] woont doorgaans in Roermond
- [Plaats van herkomst] is geboren in Roermond; is afkomstig uit Roermond
Algemene voorbeelden
Naast de plechtigheden is er ook een dvd verschenen met beelden van Roermond in het laatste halfjaar van de Tweede Wereldoorlog. Hierop staan naast vele historische beelden ook verhalen van Roermondenaars die de oorlog en de bevrijding hebben meegemaakt.
Ach Lieve Tijd geeft een beeld van het dagelijkse leven, zoals de Roermondenaren dat hebben beleefd. In rijkdom en armoede, in oorlog en vrede, onder zo vaak wisselende heersers dat de Roermondenaren er bijna de kluts van kwijtraakten. Hoe zij er hebben gebouwd en gesloopt, gevochten en gemind, gehuild en gelachen.
Roermondenaren met een uitkering mogen na 2 januari gratis naar het ijssculpturenfestival. De gemeente Roermond stuurt hen namelijk twee gratis kaartjes toe. In totaal komen zo'n 1500 Roermondenaren in aanmerking voor het initiatief.
De politie heeft een Roermondenaar zondag een huisverbod opgelegd, nadat de man zijn vrouw geslagen en mishandeld zou hebben.
In een café aan het Stationsplein kreeg een 34-jarige Roermondenaar klappen van een een 46-jarige Hornenaar toen hij stond te praten met een vrouw uit Horn. Medewerkers van het café schoten de Roermondenaar te hulp.
De versterking werd in 1388 geslecht en de heuvel afgegraven, omdat het een zwak punt in de verdedigingslinie van de stad was. Maar bevond de eerste vestiging zich wel op Buitenop? Roermondenaar Gerard van de Garde betwijfelt dat.
Zoals de Roermondenaar Jan Laughs in het boek van Wijers opmerkt: "Twintig jaar onder de narrenkap bracht de gemeenschap dichter bij elkaar dan 120 jaar onder de koningskroon."
De 66-jarige Roermondenaar Leo van Iersel is ook net benoemd tot seniorenadviseur.
Een Roermondenaar die in oktober 2002 is veroordeeld voor een ernstige vechtpartij tegen de politie in de Veldstraat in Roermond, riskeert een gevangenisstraf van vier maanden omdat hij zich in de Veldstraat vertoonde terwijl hij een voorwaardelijk gebiedsverbod had.
Uit andere processen die Braetz voerde, blijkt dat hij zich geheel in dienst stelde van het officiële Contrareformatorische beleid van de landsregering. Behalve het proces in 1611 tegen Roermondenaars die in Wassenberg naar staatse predikers waren gaan luisteren, voerde hij nog processen tegen personen die paus, bisschoppen en kardinalen hadden beledigd (1609) [...]; die de zondag of andere katholieke feestdagen hadden ontheiligd (1613, 1616 (2×) en 1617); een 'oneerbaar voorstel' hadden gedaan (1622) of te veel mensen op een bruiloft hadden genodigd (1623).