Ronsenaar


Ronsenaar 1.0

iemand die afkomstig is uit Ronse; inwoner van Ronse

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Ronsenaar…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Ronse
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Ronse; is geboren in Ronse

    Algemene voorbeelden


    Het jaar 2010 heeft voor de Ronsenaars en de Fiertel een heel speciale betekenis. Het is dan ook 1150 jaar geleden dat de relieken van Sint-Hermes, onze Patroonheilige naar deze stad werden gebracht.

    http://www.dekenaat-ronse.be/site.php/sthermes/Erfgoed/Actualiteiten,

    Paul Van Nevel overdrijft niet als hij zegt dat zonder de Rore de muziekgeschiedenis er anders had uitgezien. Hoewel de Ronsenaar niet eens zijn vijftigste verjaardag haalde, was de compositorische invloed op zijn collega's enorm.

    De Standaard,

    De Ronsenaren houden van feesten: er is Zotte-Maandag, eerste zondag na Driekoningen, en er is de Fiertel, Drievuldigheidsdag, een ommegang van ruim 32 km, niet in Ronse zelf maar in de omgeving, waarbij de relieken van de heilige Hermes worden meegevoerd; deze tocht van 10 uur wordt te voet, te paard of per rijtuig afgelegd.

    http://www.stedentipsvoortrips.nl/belgie/ronse.htm

    Ronse ligt op de taalgrens en heeft bijgevolg het statuut van taalgrensgemeente met faciliteiten voor de Franstaligen. De meeste Ronsenaars zijn tweetalig en spreken uiteraard ook het plaatselijke dialect dat merkwaardig kan genoemd worden. Door de franstalige invloeden en de grote inwijking van Gentse arbeiders in de XIX de eeuw lijkt het "Ronsies" eerder op het Gentse dialect dan op de andere spreektalen uit de buurt.

    http://www.vlastreffen.be/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=37

    Gisteren was het Ronses mooiste dag. Het was weer tijd voor de jaarlijkse Fiertelommegang. De Ronsenaren dragen dan het schrijn met de relikwieën van de patroonheilige van Ronse, Sint-Hermes, in een grote cirkel rond de stad. De Ronsenaren geloven dat de Heilige Hermes op die manier alles wat zich binnen die grote cirkel bevindt een jaar lang beschermt tegen geestesziekte. Deze traditie vindt al plaats van in de 11de eeuw.

    http://www.avs.be/regionieuwsRonse294591.html,

    Een Ronsenaar die niet meer wist met welke vrouw hij flirtte, werd door de rechtbank van Oudenaarde vrijgesproken. Alles begon toen de man in 1994 als getuige voor een echtscheidingszaak werd opgeroepen. De man verklaarde dat hij in 1991 met de 23-jarige vrouw had liggen stoeien. Zij daarentegen hield vol dat ze nooit iets met de man had gehad en stapte naar de rechtbank om haar gelijk te krijgen. Op de rechtbank verklaarde de Ronsenaar dat hij niet opzettelijk een valse getuigenis had afgelegd.

    De Standaard,

    Na 15 jaar nadat bewezen werd dat de Ronsenaar Cypriaan De Rore of De Rodere een echt Vlaamse familienaam droeg, precies zoals zijn voorouders en (ook huidige) nakomelingen, lees ik in De Standaard nog steeds "Cipriano de Rore" het vermoeden steunend dat die naam een Latijnse of veritalianiseerde vorm is.

    De Standaard,

    De stoet werd geopend door een afdeling van de gemotorizeerde politie, dit wil zeggen twee politieagenten op de fiets. Zij werden onmiddellijk gevolgd door de SK fanfare in Kempische klederdracht. De Ronsenaars in de stoet verloochenden hun afkomst niet en reden daarom met ezelkarren rond.

    De Standaard,