sallander/Sallander


Sallander 1.0

iemand die afkomstig is uit Salland, een streek in het westen van de Nederlandse provincie Overijssel; inwoner van Salland

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Sallander…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Salland
  • [Plaats van herkomst] is geboren in Salland; is afkomstig uit Salland
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] voelt zich doorgaans niet verbonden met Twente, de Twenten en het Twents
  • [Taal] spreekt vaak het Nedersaksische dialect Sallands of, in de noordelijke gebiedsdelen, een Drents dialect

Algemene voorbeelden


Aan de Hanzelaan is dinsdagmiddag een 28-jarige man uit Raalte aangehouden voor belediging. De man was door agenten staande gehouden omdat hij door rood was gereden. De man was het hier niet mee eens en beledigde op een gegeven moment de agent. Hierop is hij aangehouden. De Sallander heeft een proces-verbaal voor belediging gekregen.

(unknown) ,

Jan Smeekens heeft vrijdag voor een unicum gezorgd in het Nederlandse schaatsen. De 23-jarige Sallander boekte in Thialf zijn derde wereldbekerzege op de 500 meter op rij, een ongekende prestatie voor een Oranje-rijder op die afstand.

De Pers,

De gemiddelde Sallander is iemand van weinig woorden. Als kind word je heel erg getraind in het interpreteren van non-verbale signalen. Kom je daarna in een andere streek van het land wonen dan ben je al snel geneigd om te denken dat andere Nederlanders veel te veel praten. Zelfs Groningers, die toch niet de naam hebben, vind ik al veel te wijdlopig. Voor de rest: er zijn geen hartelijker mensen dan Sallanders.

http://www.scholieren.com/boekverslagen/28613,

Om welke reden dan ook is de Sallandse identiteit minder manifest dan de Twentse. Twentenaren zijn trots op hun streek, Sallanders zetten zich vooral af tegen Twente.

Elsevier,

Salland is de geografische eenheid tussen IJssel en Sallandse heuvelrug. De rust en ruimte zijn geliefde kenmerken. Landbouw, landgoederen en grote en kleine steden wisselen elkaar af. Maar er is meer. Salland en de Sallanders hebben potentie. De overheden hebben samen met de diverse maatschappelijke organisaties in het gebied als opdracht deze potentie zo goed mogelijk te benutten.

http://www.deventer.nl/bestuur/bestuursinformatie/b-w/notas/2005/2005-01426-rmw-gebiedsprogramma-salland-2005-2007-en-projectenboek-doc.,

Iemand uit Drenthe zegt: 'Ik ben een Drent', daar waar mensen uit Overijssel zeggen 'Ik ben een Twent' of 'Sallander'.

Meppeler Courant,

De steden van Overijssel stelden alles in het werk om een Sallander benoemd te krijgen als Drost van Drenthe. De laatste Sallander was Aldolf van Rechteren, die in 1498 tot slotvoogd van Coevorden en als Drost van het Drentse landschap werd benoemd.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


sallander 2.0

konijnenras dat voor het eerst in Salland gefokt werd door thuringers met chinchilla's te kruisen en dat zich kenmerkt door een kleur die bij geen enkel ander konijnenras voorkomt; konijn van dat ras; Sallands konijn; Sallander konijn
Vaak, in strijd met de officiële spelling, met een hoofdletter gespeld.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sallander…

is een konijn; is een zoogdier; is een dier

  • [Kleur] heeft een kleur die bij geen enkel ander konijnenras voorkomt: gebroken wit met aan de haarpunten een bruinzwarte teint

    Algemene voorbeelden


    Konijnenras Sallander. Rasinformatie. Oorsprong: Nederland, gefokt door Thuringers met Chinchilla's te kruisen. Gewicht: tussen de 3 en 4 kilo. Kleuren: Unieke kleur voor dit ras alleen. Verbleekte kleur van de Thuringer. Gebroken wit en elke haarpunt is licht bruinzwart. De ogen, oren, borst, snuit, achterhand, poten en buik zijn net wat donkerder van kleur. Karakter: Gemiddeld actief, nog niet echt in trek als huisdier. Bijzonderheden: Dit ras komt bijna alleen in Nederland voor, er zijn wel enkele dieren naar Engeland geëxporteerd.

    http://www.bunnybunch.nl/konijnenras-sallander.html

    De Sallander, of het Sallands konijn, is van Nederlandse orgine en is vernoemd naar de streek waar de fokker ervan woonde: Salland. De eerste dieren werden gefokt door een bekende Nederlandse keurmeester en konijnenfokker (D.J. Kuiper) uit Olst. Hij kruiste Thuringers met Chinchilla's. Zijn nieuwe ras werd in 1975 door de Nederlandse konijnenfokkersbond erkend.

    http://proto.thinkquest.nl/~llb325/Sallander.html

    De kleur van de Sallander komt bij geen enkel ras ander ras voor. Er wordt op tentoonstellingen sterk gelet op de juiste kleur en uitmonstering. Sallanders zijn gebroken wit en elke haarpunt is lichtjes bruinzwart aangetipt, wat een teer kleurwaas geeft. De oren, borst, snuit, achterhand, poten en buik zijn donker gekleurd. Ook op het onderste gedeelte van de schouders en de flanken is de kleur donkerder dan op de rest van het lichaam. De donkere kleur manifesteert zich het duidelijkst op de snuit, oren en buik. De ogen zijn donkerbruin.

    http://proto.thinkquest.nl/~llb325/Sallander.html

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    sallander 2.1

    kleur die kenmerkend is voor het konijnenras sallander: gebroken wit met aan de haarpunten een bruinzwarte teint
    Vaak, in strijd met de officiële spelling, met een hoofdletter gespeld. De afkorting van de kleur is sl.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    sallander…

    is een kleur

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de kenmerkende kleur van het konijnenras sallander

      Algemene voorbeelden


      Nederlandse hangoordwergen in de kleur Sallander zijn nog steeds zeldzaam!

      http://www.everyoneweb.com/nhdsallander-langejans/,

      De kleur Sallander heeft mijn prioriteit. Daarnaast heb ik ook Madagascar, Madagascar-bont en Wit roodoog.

      http://www.nhdsallander.nl/,

      Mijn grootste hobby is 't houden en verzorgen van hangoorkonijntjes in de kleur sallander. Mijn doel is om een mooie eigen stam op te bouwen en het ras te verbeteren, zoals het staat beschreven in de Standaard van de NKB. Er zijn onder de NHD (Nederlandse Hangoor Dwergen) maar weinig sallanders. Ik wil eraan mee werken om deze kleur te behouden en helpen te vermeerderen.

      http://dks.web-log.nl/dks_drutense_kleindier_sp/anny-den-biesen.html

      sallander 3.0

      afbeelding

      Source: Bucksel
      ( CC BY-SA 3.0 )

      type hangklok zoals die voor het eerst in Salland werd gemaakt; klok van dat type; Sallandse hangklok; Sallander hangklok
      Vaak, in strijd met de officiële spelling, met een hoofdletter gespeld.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een sallander…

      is een hangklok; is een klok

          Algemene voorbeelden


          Deze sallander van Warmink ziet er perfect uit. Geen beschadigingen. De kleur donker eiken. Een prachtige geëtste wijzerplaat, en met een goedwerkende maanstand. De klok loopt perfect en op tijd. En slaat perfect op een bel. Echt een juweeltje. De maten zijn: hoog 50 cm, breed 24 cm, diep 15 cm.

          http://www.koopplein.nl/nederland/antiek-en-kunst/antieke-meubels/499234/een-prachtige-mooie-sallander-(-WARMINK-).html.,

          Er bestaat een grote diversiteit aan hangklokken. Elke streek vervaardigde eigen specifieke klokken, zoals de provincie Friesland met haar staartklokken, kantoortjes en stoelklokken. Of de specifieke Zaanlander, het Amsterdammertje, de Sallander, de koekkoeksklok, en de nog steeds veel in bezit zijnde bakregulateur, de snaarregulateur of de regulateur.

          http://www.beyersklokken.nl/hangklok.html

          Pendules en tafelklokken, koekoeksklokken, comtoises, staande klokken, hangklokken, (Friese en andere) staartklokken en stoelklokken, regulateurs, schippertjes, Sallanders, noem maar op. Ik heb zo veel, dat er geen plaats meer is voor nieuwe aanschaffingen als er niet eerst een klok die in m'n bezit is er uitgaat.

          http://home.versatel.nl/klokkensite/indexgroot.html

          Dankzij mijn vakopleiding en jarenlange ervaring kan ik onderhoud verrichten aan de meeste klokken. U kunt hierbij denken aan een Comtoiseklok, tafelklok, Friese staartklok, Friese stoelklok, schoolklok, pubklok, regulateur, lantaarnklok, staande klok, koekoeksklok, Franse pendule, ouil d'boeuf, etcetera - maar natuurlijk is ook uw meer moderne klok als Zaanse klok, Sallander of een quartzuurwerk in goede handen.

          http://www.lars-dekker.nl/klokken-onderhoud.html

          Leuke Sallander. Plm. 1930. Eur. 165,--

          http://home.versatel.nl/klokkensite/indexgroot.html

          Sallander 4.0

          van Salland; uit Salland; in Salland; van de Sallanders

          Combinatiemogelijkheden


          met substantief


          ( Vergelijk de betekenis 2.0.)
          • Sallander konijn

          Mijn spreekbeurt gaat over het Sallander konijn. Van de meester kreeg ik als waardering "goed", daar was ik heel blij mee.

          http://liekeschors.web-log.nl/liekeschors/school/index.html,

          Ik heb nu sinds 3 jaar een Sallander konijn. Hij heeft een groot hok. Wegens hun omvang hebben ze dit wel nodig.

          http://www.bunnybunch.nl/konijnenras-sallander.html

          ( Vergelijk de betekenis 3.0.)
          • Sallander hangklok
          • Sallander klok

          Mooie goedwerkende Sallander hangklok/Warmink, met koperen gewichten en maanstandindicator van ongeveer 1920.

          http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:VM4GyOBOYegJ:www.tweedehands.nl/antiek-kunst/antiek/klokken-barometers/sallander-hangklok-71699921.html%3Fsort%3Ddatum_desc+%22Sallander+hangklok%22&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl,

          Prachtige Sallander klok in zeer goede staat. Ziet er mooi uit en loopt prima. Zeer goed onderhouden. Richtprijs ongeveer 75 voor dit prachtige exemplaar. Bieden staat vrij.

          http://kopen.marktplaats.nl/search.php?from_searchbox_advanced=1&q=Sallander&g=1&postcode=&distance=&search=Zoek,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding