Scandinaviër


Scandinaviër 1.0

iemand met de Noorse, Zweedse, Deense of ook wel Finse nationaliteit; iemand die behoort tot het Noorse, Zweedse, Deense of ook wel Finse volk; iemand die afkomstig is uit Noorwegen, Zweden, Denemarken of ook wel Finland; inwoner van Noorwegen, Zweden, Denemarken of ook wel Finland; iemand uit Scandinavië

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Scandinaviër…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Noorwegen, Zweden, Denemarken of ook wel Finland; woont doorgaans in Scandinavië
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Noorwegen, Zweden, Denemarken of ook wel Finland; is afkomstig uit Scandinavië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Noorse, Zweedse, Deense of ook wel Finse nationaliteit
  • [Taal] spreekt Noors, Zweeds, Deens of ook wel Fins; spreekt een Scandinavische taal of ook wel Fins

Algemene voorbeelden


De Belg brandt relatief weinig kaarsen, 600 gram per jaar. De Nederlander doet elk jaar 1,5 kilogram in rook opgaan, de Scandinaviër zelfs 2 kilogram. Een Spanjaard heeft aan 200 gram al voldoende om sfeer te creëren.

De Standaard,

De sporen van de Scandinaviërs zijn [...] tot op heden in geheel Engeland hoor- en zichtbaar gebleven.

NRC,

De Noor Rudi zal pas vrijdag 15 november debuteren bij AA Gent, in de tv-wedstrijd tegen Standard. De Scandinaviër sloeg afgelopen zondag Nascimento tijdens het duel met FC Utrecht.

Meppeler Courant,

Scandinaviërs toonden een geringere belangstelling voor Nederland. Het aantal Finse toeristen liep terug met een half procent en er kwamen 1,2 procent minder Noren.

NRC,

Vaste verbindingen


de grote Scandinaviërs

  1. de meest bekende en invloedrijke schrijvers uit Scandinavië, zoals de Denen Hans Christian Andersen en Søren Kierkegaard, de Noren Hendrik Ibsen en Knut Hamsun, de Zweed August Strindberg en de Fin Aleksis Kiki

    Het begin van een jarenlange correspondentie waarin Demedts me met veel mildheid en geduld heeft begeleid. Als er zoiets bestaat als een literair wereldbeeld, dan heeft hij het mijne goeddeels gevormd. Heel belangrijk was zijn gedurfde lectuurlijst met dertig auteurs die op school gewoon niet bestonden, zoals Dostojevski, Tolstoj, de Montherlant, de grote Scandinaviërs en Multatuli.

    De Standaard,