Scandinaaf


Scandinaaf 1.0

iemand met de Noorse, Zweedse, Deense of ook wel Finse nationaliteit; iemand die behoort tot het Noorse, Zweedse, Deense of ook wel Finse volk; iemand die afkomstig is uit Noorwegen, Zweden, Denemarken of ook wel Finland; inwoner van Noorwegen, Zweden, Denemarken of ook wel Finland; iemand uit Scandinavië; Scandinaviër

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Scandinaaf…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      "Meestal duurt het jaren vooraleer wij in de bar van een of andere luchthaven weer eens tegen elkaar aan lopen..." "Eeuwen duurt het soms," beaamde de derde, de blonde Scandinaaf uit de etnologische staalkaart.

      De zoon van meneer Davidson, Hubert Lampo,

      De Denen hebben, in het kielzog van Zweden, acht jaar geleden het sociale middenveld, bejaardenzorg en kinderopvang, opengezet voor de privésector. De Scandinaven voeren die kennis nu al uit naar Zuid-Europese landen.

      De Standaard,

      De discussie rond de kwestie van de waarden van de bloedvetten begon in de jaren tachtig en werd uitgelokt door het Noors Tromsö-hartonderzoek. Daar registreerde men een verband tussen een hoog koffiegebruik en verhoogde bloedvetwaarden. De oorzaak voor dit verband kwam men al gauw op het spoor. Die ligt bij een bijzondere voorliefde van de Scandinaven. Die gebruiken namelijk vaak geen gefilterde koffie, maar zetten hun koffie regelmatig nog zoals in grootmoeders tijd: men overgiet het koffiepoeder met kokend water, laat de koffie enkele minuten trekken en drinkt hem dan zonder hem nog eens te filteren.

      http://www.koffiebureaucafe.be/html/totaalsplit.dhtml?page=herkomst

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Scandinaaf 1.1

      Scandinavische auteur; schrijver of schrijfster van Scandinavische afkomst

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een Scandinaaf…

      is een auteur; persoon

          Algemene voorbeelden


          Toen de katholieke kunstenaarsbeweging De Pelgrim in de jaren twintig haar activiteit begon (met Timmermans als een der inspirators) werden Undset en Joergensen als ereleden gekozen. Typisch was de sterke aanwezigheid van vertaalde Scandinaven in het fonds van de door Antoon Thiry in 1933 gestichte Boekengilde Die Poorte die bestond tot lang na de Tweede Wereldoorlog.

          De Standaard,

          Opmerkelijk was dat Hamsun al vrij vlug na de Tweede Wereldoorlog zijn kollaboratie-brandmerk uitwiste en op de boekenmarkt terugkeerde. In Vlaanderen was dat te danken aan de dynamische Limburgers van uitgeverij Heideland die zelfs het verzamelde werk van de Noor aandurfden, lang voor De Arbeiderspers in Nederland hem opnieuw uitgaf. Oorspronkelijk moet de belangstelling voor de Scandinaven bij ons te maken hebben gehad met hun politieke en culturele strijd waarin men gelijkenissen met de Vlaamse Beweging herkende. Die strijd begon in het midden van de negentiende eeuw en de Noorse schrijver Bjornsterne Bjornson was er een der voornaamste promotors van.

          De Standaard,

          Scandinaaf 1.2

          sporter van Scandinavische afkomst; iemand die als sporter een van de Scandinavische landen vertegenwoordigt; lid van een nationale sportploeg uit Scandinavië

          Betekenisbetrekking


          metonymie
          Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een Scandinaaf…

          is een sporter; is een persoon

              Algemene voorbeelden


              De Deense selectie voerde na één dag verrassend de stand aan in de Open des Nations in Parijs-Bercy. De Scandinaven hadden zaterdagavond één punt voorsprong op Frankrijk en Duitsland. Australië, zonder de grote namen, was slechts zesde.

              De Standaard,