Twentenaar


Twentenaar 1.0

iemand die afkomstig is uit Twente, een oostelijke landstreek in Nederland, grotendeels gelegen in de provincie Overijssel en voor een klein deel in de provincie Gelderland; inwoner van Twente; Twent

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Twentenaar…

is een persoon

      Hoofdsemagram: Twent


      Algemene voorbeelden


      Of hij de Joep van den Nieuwenhuyzen van de textiel is? "Nee, ik heb enorm veel bewondering voor hem, maar ik ben een heel ander persoon. Hij praat over honderden miljoenen en regelt orders per autotelefoon. Ik blijf de nuchtere Twentenaar die heel kleinschalig bezig is."

      NRC,

      In het NPS/Vara-programma werd een ramp verbeeld in de kerncentrale Emsland in de Duitse gemeente Lingen, vijftig kilometer over de grens. De paniek sloeg flink toe onder een aantal Twentenaren. Enkelen van hen gingen zelfs op de vlucht, tientallen anderen belden de meldkamer van de politie in Enschede.

      De Standaard,

      Sinds 1870 is de doodstraf afgeschaft. Niet op humanitaire gronden, maar omdat de beul te duur werd. In de vijftig jaar daarvoor sprak de rechter 420 keer de doodstraf uit, in honderd gevallen kwam het tot een executie. Niet alleen de strop werd benut om het leven van Twentenaren te beëindigen. Schlüter maakt melding van onthoofding, wurging en verbranding.

      Meppeler Courant,

      Ook is het uit den boze voor de rechtgeaarde Twentenaar die de midwinterhoorn liefheeft, dat er meer dan één hoorn tegelijkertijd wordt geblazen.

      http://www.midwinterhoornblazen.nl/

      Ook hij kende alleen dialect toen hij op school "van een juffrouw uit Dordrecht" het Nederlands kreeg geleerd. "Vervreemdend was het. Het tastte je eigenheid aan. Om die reden is voor veel Twentenaren het Nederlands de taal van het westerse gezag geworden."

      NRC,

      "Een Tukker voelt geen enkele binding met de provincie. Hij zal zich nooit 'Overijsselenaar' noemen", zegt Binnendijk. Dus heeft de omroep een editiesysteem dat de Twentenaar nagenoeg onkundig houdt van berichten uit Zwolle of Deventer.

      NRC,

      Wilt u een beetje deskundig lijken, verwar dan in uw gesprekken met Twentenaren gevel- en stiepeltekens niet met elkaar. De laatste, meestal in de vorm van een zandloper, vindt u op de stiepel. De middenpost tussen de beide deeldeuren. Van oorsprong een Oudgermaans runenteken. Een gevelteken vindt u op de kruising van de windveren van de gevel van het bedrijfsgedeelte van de boerderij of op die van de boerenschuur.

      http://www.twente.nl/02_stad/02.4nostalgie%20en%20folklore/02.41streekcultuur/stiepeltekens.htm

      In de ogen van de Twentenaren moesten de eerste dominees vreemdelingen geweest zijn, want zij kwamen bijna allen van buiten Twente.

      http://www.deblikkentrommel.nl/boekinfo.php?boek_id=411

      Wat dacht zo'n Hunnenwijf wel? Praatjes en een grote bek tegen geboren en getogen Twentenaren?

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Twentenaar 1.1

      iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Twente; in het bijzonder ook: speler of aanhanger van FC Twente of Heracles, de Nederlandse voetbalclubs uit Enschede en Almelo die in het betaald voetbal uitkomen
      Vaak in het meervoud.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een Twentenaar…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          De mobiele eenheid, bereden politie en honden brigades slaagden er na enige charges in de groep weer binnen het zogenaamde veiligheidsvak te krijgen. Dat was nodig om een confrontatie met Twentenaren te voorkomen. Ook in die schermutseling kwam een politieman zo in het nauw dat hij een waarschuwingsschot loste. Bussen brachten de Ajax-supporters weer naar hun auto's terug.

          Meppeler Courant,

          Een grote zege lag in het verschiet, maar plotseling stokte de machine. Niet dat de Twentenaren gevaarlijk konden worden, maar het bleef opletten geblazen. De vernieuwde defensie gaf echter geen krimp en loste mogelijk gevaar op eenvoudige wijze op. Slechts eenmaal kreeg Hengelo een strafcorner, maar daar ging een misverstand aan vooraf.

          Meppeler Courant,

          Mede door zijn scoringsdrift bezet de club de derde plaats en gloort stilletjes de hoop in het Twentse land op een terugkeer naar de eredivisie. Desnoods via een periodetitel en de daaropvolgende na-competitie. Door de recente prestaties van de Sportclub Heracles '74 waande de club zich niet kansloos. De winst op Sparta (2-1 via de sudden death) in de vorige ronde gold daarbij als raadgever. Een eventuele zege op Volendam betekende dat de Twentenaren voor het eerst in de clubhistorie tot de halve finale zouden doordringen.

          NRC,

          PW combineerde veel op het middenveld en zolang de Twentenaren niet dichter bij het doel kwamen, liet Meppel ze begaan.

          Meppeler Courant,

          Dieptepunt was de rode kaart voor Marc ter Beek: hij werd van de bal afgehouden door een Twentenaar; laatstgenoemde viel en Ter Beek kreeg geel.

          Meppeler Courant,

          In de beginfase konden de Twentenaren nog wel bijgehouden worden en eigenlijk was de hele eerste helft nog een wedstrijd. Pas in de slotseconde kon Drienerlo op een marge van twee doelpunten komen.

          Meppeler Courant,