Winschoter


Winschoter 1.0

iemand die afkomstig is uit Winschoten; inwoner van Winschoten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Winschoter…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Winschoten
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Winschoten; is geboren in Winschoten

    Algemene voorbeelden


    In 1825 ontving Winschoten de erkenning van 'Stad' onder het bewind van Koning Willem I. In 1975 hebben de Winschoters en de oud-Winschoters dat feit uitbundig gevierd.

    http://www.groningerarchiefnet.nl/?view=article&catid=155&id=158&option=com_content

    Uit deze tijd stamt ook de spottende bijnaam voor de Winschoters: 'tellerlikker', bordenlikker. Het gebruik van tafelserviezen was namelijk nog niet algemeen ingeburgerd, en zeker niet op het platteland, waar de families nog gezamenlijk uit een pot aten. In Winschoten deed, volgens de overlevering, het bord eerder zijn entree op de tafels en dat moderne gedoe wekte de spotlust op van de plattelanders. Al snel noemden zij de Winschoters dan ook 'tellerlikkers'.

    http://www.gemeente-oldambt.nl/index.php?simaction=content&mediumid=18&pagid=1609

    De politie heeft maandagnacht een 20-jarige Winschoter aangehouden, die verdacht wordt van brandstichting.

    http://www.tvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=90558,

    Op 1 januari 2010 fuseren de gemeenten Scheemda, Reiderland en Winschoten. Hoe die mix gaat heten, besluiten de drie gemeenteraden volgende week donderdag. De drie raden hebben beloofd de wens van de inwoners zwaar te laten wegen. Vandaar dat velen vandaag aan de lippen zullen hangen van columnist en geboren Winschoter Jan Mulder. Die maakt vanmiddag in het stadhuis van Winschoten de uitslag bekend van een volksstemming waaraan maar liefst 62 procent van de stemgerechtigde bevolking meedeed.

    Trouw,

    De politie heeft een 39-jarige Winschoter in zijn woonplaats aangehouden, nadat hij stampij maakte bij de woning van zijn voormalige partner.

    Dagblad van het Noorden,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Winschoter 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Winschoten
    Vaak in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Winschoter…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        In de eerste de beste aanval van de Winschoters omspeelde Erik Klaassens zijn verdediger.

        Meppeler Courant,

        Gistermiddag stonden De Oosterparkers tegenover de Winschoters van WVV. De ploeg uit Oost Groningen wist evenveel punten te verzamelen als de stadjers. Volgens de ranglijst zouden beide teams aan elkaar gewaagd moeten zijn. De wedstrijd liep echter al gauw in het voordeel van WVV. Een snelle openingstreffer voor de Winschoters en een rode kaart aan de zijde van de thuisploeg resulteerde in een vrij simpele zege voor de gasten.

        (onbekend) ,

        Winschoter 2.0

        van Winschoten; uit Winschoten; in Winschoten; van de Winschoters

        Algemene voorbeelden


        Even na half 4 zondagmiddag werd de Winschoter brandweer opgeroepen voor een buitenbrandje aan de stationsweg in Winschoten.

        http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/8870/buitenbrand-naast-station-winschoten.html,

        Waarschijnlijk vestigde Niemeijer (zijn naam werd herhaaldelijk verkeerd gespeld) al in 1859 de aandacht op zich van een journalist uit Sellingen, die over een 'wonderdocter' schreef welke uitsluitend met handoplegging werkte. 'Alle week houd hij zitting, en dan komen de menschen in grooten getale bij hem, om van allerlei kwalen en ziekten genezen te worden'. Maar de krantenberichten over hem namen pas toe toen hij met het gerecht in aanraking kwam [...]. Niemeijer werd wegens een en ander veroordeeld door de Winschoter arrondissementsrechtbank. Hoewel de boete voor hem niet zo bezwaarlijk was - hij vroeg een gulden per consult en zou per dag zo'n vijftig à zestig mensen behandelen - ging hij toch in hoger beroep.

        http://members.home.nl/jaap.niemeijer/KwstBoertje.html,

        De vernieuwing van het Winschoter centrum veroorzaakt veel overlast en verkeersonveilige situaties.

        Nieuwsblad van het Noorden,

        Het Rosarium dankt zijn ontstaan aan de functie van Winschoten als kweekcentrum van rozenonderstammen: een hoog percentage van de wereldproductie komt uit de Winschoter regio.

        http://www.vandaagopstap.nl/activiteiten/7674/Het-Rosarium/

        De 56-jarige Winschoter handelaar in oude boeken zou er zelfs zijn woeste haardos en baard voor willen afscheren, als dat van hem werd verlangd.

        Nieuwsblad van het Noorden,

        De rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie werden gisteravond bij de reconstructie van een schietpartij op het Marktplein in Winschoten onthaald op de vrolijke klanken van een draaiorgel en vele spandoeken. Eind vorig jaar was de Winschoter horecakoning Jan Berkenbosch betrokken bij de schietpartij. Zijn advocaat, mr. O.B. Volkerts, had op deze schouw aangedrongen met het oog op de rechtszaak die op 1 maart dient.

        Nieuwsblad van het Noorden,

        Het Winschoter VVD-raadslid mevrouw C.M.M. Suijs heeft in een brief aan het wijkplatform Parkwijk haar ongenoegen kenbaar gemaakt over de wijze waarop het platform actie voert tegen het bouwen in de groenstrook aan de Bovenburen.

        Nieuwsblad van het Noorden,

        De keeper tastte mis en dat deed ook de Winschoter voorhoede die geen kans zag de beslissende trap tegen de bal te geven.

        Meppeler Courant,

        Het was opvallend dat juist Jacqueline Windt uit Gieten, die tot de favorieten voor de Drentse titel mag worden gerekend, tot het duo behoorde dat er niet in slaagde om boven de magische grens van 180 punten te eindigen. Zij bleef met de vosruin Don't Know (v. Nimmerdor), die eerder werd uitgebracht door de Winschoter amazone Christa Larmoyeur, steken op een teleurstellende 179 punten.

        Meppeler Courant,