brasem 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een brasem…
is een vis; is een dier
- [Afmeting] wordt doorgaans 40 tot 60 cm lang en kan maximaal ongeveer 90 cm lang worden
- [Geur] heeft, eenmaal uit het water, een zeer sterke visgeur
- [Kleur] heeft een grijzige of zwarte aarsvin
- [Vorm] is afgeplat en heeft een ruitvormig lichaam
- [Bouw] is gewerveld
- [Deel] heeft een kleine kop, een lange aarsvin en een korte, puntige rugvin, borstvinnen en in de paaitijd als mannetje paaiuitslag: harde wratjes op zijn kop en kieuwdeksel
- [Voortplanting] legt eieren
- [Plaats] leeft in nagenoeg elk zoet water dat groot genoeg is, zoals kleine en grote rivieren, kanalen, sierwater, polderwater, tichelgaten en zandafgravingen
- [Woongebied] is een in Nederland inheemse vis die onder andere in Nederland en België voorkomt
- [Leeftijd] wordt 15 tot 20 jaar oud
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een sterk, krachtig lichaam
- [Gedrag] is een alleseter; woelt de bodem om bij het zoeken naar voedsel; leeft in scholen
- [Belang] is van belang voor de commerciële visserij en is een populaire vis om op te sportvissen
- [Gelijkenis] lijkt, als hij nog jong is, op een bliek
- [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van de bliek door fijnere schubben, een spitsere kop en kleinere ogen en heeft, in tegenstelling tot de bliek, geen rode vlek bij de borstvinnen
Wetenschappelijke naam: Abramis brama
Rijk | Animalia; Dieren |
---|---|
Stam | Chordata; Chordadieren |
Klasse | Actinopterygii; Straalvinnigen |
Orde | Cypriniformes; Karperachtigen |
Familie | Cyprinidae; Eigenlijke karpers |
Geslacht | Abramis |
Soort | Abramis brama |
Algemene voorbeelden
Wie heeft er immers geen brood thuis? Pak een boterham en ga even een uurtje vissen. Dit populaire aas wordt bijna door elke zoetwatervis gewaardeerd. Voorn, brasem, bliek, bijna alle zoetwatervissen eten het.
IJsvissen is in Rusland een nationale sport. Amateurs en professionals begeven zich 's winters massaal op de dichtgevroren wateren om baarzen, snoeken, brasems, voorns of forellen aan de haak te slaan.
Gehoopt wordt dat als de snoek de brasems wegvangt die nu watervlooien en ander dierlijk plankton eten, deze laatste weer in aantal kunnen toenemen. Watervlooien leven van algen en ander plantaardig plankton en als zij daar genoeg van kunnen consumeren, wordt de vijver weer schoon.
In Vlaanderen werd men plots verliefd op grote Hollandse brasems. Deze zette men uit omdat brasem heel wat goedkoper was dan de blankvoorn. Ook omdat ze makkelijker kunnen gevangen worden en omdat brasem ook flink doorweegt bij de wedstrijdvisser. En zo verloor de blankvoorn niet alleen zijn titel van meest geliefde sportvis, hij werd ook door de brasem verdrongen. Omdat de brasems de lelijke gewoonte hebben de grond om te woelen op zoek naar eetbare insectenlarven en diens meer. Zo maken ze het water erg troebel en de blankvoorn is daar niet geschikt voor.
De grootste vis van het totale seizoen tot nog toe werd gevangen door Herman Toeter. Het was een brasem van maar liefst 51 cm.
Combinatiemogelijkheden
met adjectief ervoor
- de grootste brasem
- een grote brasem
- grote brasems
Het klinkt misschien een ietsje ongewoon als ik je vertel dat de meeste en vooral grootste brasem zit in zacht tot snelstromende water, ja zelfs woelig water. Grote brasems die vooral leven van wormen, kleine erwtenmosseltjes en muggenlarven, houden van een bodem zonder veel modder.
Aan het eind van de avond bleek men redelijk gevangen te hebben, waaronder zelfs enkele grote brasems.
Zijn pan wordt regelmatig gevuld met baars, snoekbaars en zelfs witvis (Veel Belgen eten alles!). Op vrijdag komen een aantal mooie grote brasems en voorns het water uit. Krachtige vissen die niet gelijk op hun zij gaan liggen maar stevig weerstand bieden.
overig
- vissen op brasem
Kan dat nu nog: op brasem vissen in woelig water? Wie daaraan twijfelt die kan best eens een kijkje gaan nemen langs het kanaal Herentals-Bocholt, nabij de sluizen. Daar zitten ze nog, de verstokte en honkvaste brasemvissers.
Tijdens het vissen op brasem in woelig water vangt men natuurlijk ook wel eens andere vis.