hufterhut


hufterhut 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; informeel; neologisme)

woning die wordt toegewezen aan mensen die overlast bezorgen, als laatste kans om nog ergens te mogen wonen; woning voor overlastbezorgers; laatstekanswoning

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hufterhut…

is een woning

   Algemene voorbeelden


   Nederland moet meer 'containerwoningen' krijgen voor lastige bewoners, zeggen politici. Alleen Kampen heeft ze. [...]. Grootjen is tevreden met zijn woning. "Ik zit hier prima. Wil hier nooit meer weg." Toch heeft zijn type huis de afgelopen jaren afschrikwekkende benamingen gekregen. Hufterhut. Aso-container. Laatste-kans-woning. Van al die termen heeft Grootjen nog nooit gehoord, zegt hij. En een aso is hij al helemaal niet.

   NRC Handelsblad,

   Combinatiemogelijkheden


   met aanwijzend voornaamwoord


   • dergelijke hufterhutten

   Amsterdam opende twee jaar geleden aan de rand van de stad vijf Skaeve Huse: containerwoningen naar Deens voorbeeld waar probleemhuurders onder toezicht wonen. Arnhem, Utrecht en Tilburg beschikken inmiddels ook over dergelijke 'hufterhutten'. Kampen was begin jaren negentig de eerste gemeente die 'asocontainers' neerzette.

   NRC Handelsblad,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • hufterwoningen of hufterhut

   "Bij de introductie van de woningen in Kampen stond er 'flodderwoningen' in de krant. Nu hoor je vaak de term 'hufterwoningen' of 'hufterhut'. Dat maakt die mensen ook hufters. Dat is een erg harde benaming, ik vind het echt een Pim Fortuyn-term."

   Trouw,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2005