huisbaas


huisbaas 1.0

iemand die als eigenaar zijn huis of een deel daarvan verhuurt; eigenaar en verhuurder van een huis (in relatie tot een huurder); huiseigenaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een huisbaas…

is een verhuurder; is een persoon

 • [Object betroffen] verhuurt een appartement, kamer, huis of pand

  Algemene voorbeelden


  Eén van u beiden heeft misschien een woning gehuurd en alleen het huurcontract ondertekend. De partner wordt niet automatisch medehuurder en moet daarvoor de uitdrukkelijke toestemming krijgen van de huisbaas.

  http://www.notaris.be/

  De verhuurder moet de huurprijsaanpassing schriftelijk melden aan de huurder. De huisbaas die vergeet de huurprijsaanpassing te vragen op het ogenblik van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst, kan dat ook nadien nog doen. Er is echter een beperking. De verhuurder mag ten hoogste drie maanden achterstallige indexaanpassing vragen.

  De Standaard,

  De leidingen binnen de woningen zijn een zaak van de eigenaar. Als u in een huurhuis woont, moet de huisbaas ze dus vervangen. Is het uw eigen huis, dan zult u dat zelf moeten doen.

  http://www.eurosanitair.nl/index.htm

  Huurders van slecht onderhouden en niet-geïsoleerde woningen (en dat zijn ook vaak de mensen met de laagste inkomens) worden extra zwaar gestraft. In plaats van de huisbaas te verplichten tot isolatie, laat de overheid de bewoners meer betalen vanwege het gas dat ze nodig hebben om hun huis op temperatuur te krijgen. Dat is onrechtvaardig.

  http://www.sp.nl/partij/theorie/opinies/opinie6.stm

  Waarschijnlijk is er nog zoveel meer dat we niet zien en horen. De sollicitatiebrief die geruisloos neerdwarrelt in de papiermand omdat er een exotische naam in het briefhoofd staat. De klap waarmee een huisbaas de deur dichtslaat voor een mediterraan of Afrikaans stel dat interesse betoont voor zijn huurpand, en wie weet wat nog. Wie weet hoeveel van die stille maar keiharde vernederingen zich dagelijks afspelen in dit land.

  De Morgen,

  Huurkontrakten die vóór 1987 zijn afgesloten, lopen normaal eind dit jaar ten einde. Vele duizenden huurders ontvingen van hun huisbaas al een opzeg. Dat moest, volgens de wet, vóór 30 juni 1995 gebeuren.

  De Standaard,

  Pas toen Kevin en Nicholas een huurcontract voor het pand hadden getekend bij een sympathiserende huisbaas - ook weer atypisch voor Londen - en poolshoogte gingen nemen, ontdekten ze dat er, boven aan een achtertrap op het binnenplaatsje, zowaar een geheel ingerichte keuken tot hun beschikking stond.

  NRC,

  Het echtpaar verhuisde in juli 1994 naar de Kroonlaan 198. Volgens de huisbaas werd in het appartement vaak geschreeuwd. Vooral 's nachts. Eenmaal kwam de politie.

  De Standaard,

  Wat later bel ik de huisbaas en zeg hem dat ik van plan ben te verhuizen. Ik vraag hem of hij de opzegtermijn zou kunnen inkorten. 'Zie je wel,' zegt de man, 'ik had het je gezegd. Een huis buiten is niets voor een vrouw alleen.'

  Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

  Toen onze huisbaas, voor het eerst sinds Leens intrede, de huur kwam innen en de krassen op zijn deuren zag, mochten we kiezen: die poes eruit of wij met zijn drieën.

  De dood van mijn poes, Kees van Kooten,

  Elke vrijdagavond kwam de huisbaas het geld opeisen, iedere keer smeekte mijn moeder om uitstel. Op het laatst verborgen wij ons op die avond.

  De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

  "Kijk naar die krotten", wijst ze de rijen gammele keten aan op de plaveien. "Vergis u niet, het zijn dubbele etages. Het plafond is er zo laag dat je in zo'n hok niet eens rechtop kunt staan. Toch huist in elk gat een grote familie. Telkens twee gezinnen boven elkaar. Deze keten hebben geen huisnummer, want ze werden illegaal op de openbare weg gebouwd. Toch vangen de huisbazen voor elk hok huur."

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • verhuren

  "Vanuit het standpunt van de wet hebben de huisbazen, die hun huizen terugkregen van de staat, het recht mij buiten te zetten", zegt Zbranek aan het persbureu Ips. "Maar ik vind het erg onmenselijk om eruit gezet te worden door drie politieagenten die geweld gebruiken enkel omdat de huisbaas een kamer wil verhuren aan arbeiders uit de Oekraïne die vijf keer meer willen betalen dan ik."

  De Standaard,

  met adjectief ervoor


  • een particuliere huisbaas

  De helft van de Rotterdammers die door huurteams zijn bezocht, spant een huurverlagingsprocedure aan. De teams bezoeken alleen mensen die hun woning van een particuliere huisbaas betrekken. In het eerste kwartaal dat de teams actief waren, hebben ze 350 huizen bezocht. Dat leidde tot 175 verzoeken om huurverlaging.

  Algemeen Dagblad,

  • een hardvochtige huisbaas
  • een malafide huisbaas

  De gemeente deed al jaren haar uiterste best Lüske, die te boek stond als malafide huisbaas, waar mogelijk te weren.

  Het Parool,

  Vertwijfelde vissersvrouwen aan het strand [...], moederliefde en moedergeluk, schipbreukelingen aan de wal, een familie die door een hardvochtige huisbaas op straat wordt gezet zijn de thema's. Vooral Peter Fendi, overigens niet de slechtste schilder van het Wiener Biedermeier, weet raad met het sentiment.

  NRC,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • de huisbaas van het pand
  • huisbazen van huizen

  De huisbaas van het pand aan de Amstel wilde per kort geding onze uitzetting met de sterke arm afdwingen. Ik had geld nodig.

  Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

  Verder heb ik in de voorbije jaren niet veel meer uitgericht dan het lastig vallen van verscheidene mensen, in het bijzonder mijn ouders en verder: alle familieleden, de leraren en directies van de drie scholen waar ik afgeschopt ben, de huisbazen van de huizen waar ik uitgezet ben, de scholieren aan wie ik veel te dure en slechte drugs verkocht.

  Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

  met bezittelijk voornaamwoord


  • haar huisbaas
  • onze huisbaas

  Mevrouw Rietti komt maar aan "een kwart" van haar huurgenot. En dat is meneer R. zijn schuld, haar huisbaas. De Amsterdamse rechtbankpresident mr. M. Poelman gaf haar gisteren gelijk. Zij droeg de huisbaas in kort geding op ervoor te zorgen dat het 'huurgenot' van de familie Rietti weer volledig wordt hersteld. Elke dag dat hij dit nalaat, kost hem zeshonderd gulden.

  NRC,

  Onze huisbaas heette Cyvat. Hij had een langwerpig gezicht, een beetje snavelachtig, een kort afgeknipt snorretje en zwemogen.

  Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • huisbaas en (zijn) huurder

  De 125ste straat kende eind vorig jaar een brand in een winkel die aan acht mensen het leven kostte. Het ging om brandstichting die voortvloeide uit een conflict tussen een huisbaas en zijn huurder. Omdat de huisbaas blank was en de huurder zwart, veroorzaakte het incident nogal wat opschudding.

  De Standaard,

  huisbaas 2.0

  man bij wie iemand voor geld een kamer bewoont; man bij wie iemand tegen betaling op kamers woont; hospes

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een huisbaas…

  is een persoon

  • [Geslacht] is een man
  • [Activiteit of handeling] laat iemand in zijn huis een kamer bewonen voor geld; laat iemand inwonen tegen betaling

   Algemene voorbeelden


   De huisbaas zat nog steeds in de keuken, maar hij zei niets toen ik binnenkwam. Hij keek me alleen maar aan, met van die waterige ogen. En hij kuchte.

   Lachen; Marlene Dietrich; Plattegrond van de oppervlakte, Dave Goldstein,

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • die huisbaas van me
   • die huisbaas van mij

   'Kun je weer niet slapen?' Jezus, ik schrok me rot. Dat deed hij nou altijd, die huisbaas van me. Dan zat hij in de keuken, in het donker en als je de trap af wou liet hij je schrikken met die zware stem van hem.

   Lachen; Marlene Dietrich; Plattegrond van de oppervlakte, Dave Goldstein,

   En dan die manier om opeens de GGD op mij af te sturen. Of ik gevaarlijk was. Omdat ik die huisbaas van mij een opsodemieter heb gegeven. Die vent had ik hardstikke dood moeten slaan.

   Keefman, Jan Arends,

   met bezittelijk voornaamwoord


   • hun huisbaas

   De koppelingswet koppelt inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie aan het recht op een studiebeurs voor uitwonenden. Volgens de LSVb mogen veel studenten zich echter niet inschrijven van hun huisbaas of hospita, omdat die hun kamers illegaal verhuren en bang zijn voor problemen met de Belastingdienst.

   Reformatorisch Dagblad,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • huisbaas of hospita

   De koppelingswet koppelt inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie aan het recht op een studiebeurs voor uitwonenden. Volgens de LSVb mogen veel studenten zich echter niet inschrijven van hun huisbaas of hospita, omdat die hun kamers illegaal verhuren en bang zijn voor problemen met de Belastingdienst.

   Reformatorisch Dagblad,