interland


interland 1.0

wedstrijd tussen teams uit twee verschillende landen
Het woord interland is veel gebruikelijker dan het woord interlandwedstrijd, waaruit het verkort is.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een interland…

is een wedstrijd

 • [Betrokkene] wordt gespeeld door de spelers van twee teams uit verschillende landen

  Algemene voorbeelden


  Rafael van der Vaart is dankzij zijn optreden tegen Japan Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp gepasseerd op de ranglijst van spelers met de meeste interlands.

  http://nos.nl/wk2010/artikel/165816-tachtigste-interland-van-der-vaart.html,

  Hiddink verklaarde later dat spelers als Vurens het hoge tempo van een interland niet aankonden.

  NRC,

  Vijf uur voor de interland word ik tijdens de laatste training door Andries officieel benoemd tot 'KNVB-levende pion'. In een bepaalde spelsituatie moet ik als zogenaamde verdediger in het speelveld staan om het geheel realistischer te maken.

  Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

  Naast een devaluatie van het aanbod leed het KBVB-pakket (inclusief de interlands) de jongste jaren ook een aanzienlijk kwaliteitsverlies.

  De Standaard,

  "Ons bijbeltje", noemde Van Rhee de agenda waarin voorlopig voornamelijk de interlands, Europa-Cupduels en bekerwedstrijden terug te vinden zijn.

  NRC,

  Veel jongens studeren en voor echte trainingskampen is geen tijd en geld, zoals dat in rugbylanden als Frankrijk en Engeland wel het geval is. Zo komen wij pas in de week voor een interland driemaal bij elkaar om een paar uur te trainen in Amsterdam, Hilversum of Den Haag, maar dan wel heel serieus.

  Meppeler Courant,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • (niet) doorgaan
  • eindigen (in)

  Ook die interland eindigde op een 1-4 nederlaag waardoor onze vrouwenploeg degradeert naar tweede afdeling.

  De Standaard,

  Dat men ten koste van alles de veiligheid wou verzekeren. Zo besliste men gisteren nog dat er een groot tv-scherm moest komen op het veld van Racing Jet, waar men die supporters zou opvangen die geen geldig ticket hadden. Bleek dat superscherm zaterdagmiddag niet geïnstalleerd, dan ging de interland niet door, punt uit.

  De Standaard,

  als object bij een werkwoord


  • een interland spelen
  • interlands gespeeld hebben
  • interlands afwerken

  Sinds 1994 was Dillianne van den Boogaard vaste keuze in de nationale hockeyploeg [...]. Na 176 interlands (en 69 doelpunten) kwam een gedwongen einde aan de interlandcarrière van Dillianne van den Boogaard, die sinds medio 2001 voor Amsterdam speelt [...]. "Maar voor mijn gevoel heb ik nooit m'n laatste interland gespeeld", vindt Van den Boogaard.

  Algemeen Dagblad,

  Of het Oranje van nu net zo goed is als het Oranje van 1988 dat kampioen werd, zijn de meningen verdeeld. Wesseling: "Ze hebben in ieder geval meer ervaring dan toen. Ze hebben meer interlands gespeeld. Het moet er nu uitkomen."

  Haarlems Dagblad,

  De huidige assistent-bondscoach Israel, die 47 interlands speelde, is één van de elf spelers die in de totaal acht wedstrijden onder Neville debuteerden. De Brit was van 1 juni 1964 tot 1 december 1965 bondscoach. In die tijd was Oranje niet erg succesvol.

  NRC,

  Een aantal buitenlandse internationals van beide clubs werken in het weekend van 9 en 10 november interlands af met hun nationale elftal.

  De Standaard,

  Totaal onverwacht hadden de teams van België en Nederland besloten om vorig weekeinde twee interlands af te werken in Rome.

  De Standaard,

  • een interland afblazen
  • een interland schrappen
  • een interland uitstellen
  • een interland bezoeken
  • een interland bijwonen
  • een interland leiden
  • een interland uitzenden

  Voor het eerst dreigt een interland op eigen bodem te worden afgeblazen.

  De Standaard,

  Ik kan me nog steeds druk maken over een verhaal dat ik onlangs hoorde over Kees Akerboom, die een interland bezocht van de nationale mannenbasketbalploeg, en die moest betalen om binnen te komen.

  Murfreesboro blues, Mart Smeets,

  "Voor de Rode Duivels bestaat er niks stimulerender dan Nederland verslaan." Beide landen spelen begin volgend jaar (14 februari) in Eindhoven vriendschappelijk tegen elkaar. Een interland die zeker niet geschrapt wordt.

  De Standaard,

  Volgens de Poolse bond kan de interland niet uitgesteld worden.

  De Standaard,

  Bij het eindsignaal van scheidsrechter Arend Waaijer, die drie dagen voor de trip aangezocht werd de interland te leiden en zijn medewerking te verlenen aan de demonstraties, geeft het scorebord 17-13 in Nederlands voordeel aan.

  Meppeler Courant,

  Het zal duidelijk zijn, bondsvoorzitter Michel D'Hooghe reageert heftig [...]. "Jan Modaal of Piet met de Pet kan de interland wél bijwonen. Er zijn via de voetbalclubs en hun erkende supportersverenigingen 11.500 tickets verdeeld. Dat zijn toch allemaal kaarten voor de echte voetballiefhebbers, neem ik aan."

  De Standaard,

  Het is dan ook niet gemakkelijk te ontsnappen aan de waan van de dag, wanneer de nieuwsvoorziening totalitaire trekjes gaat vertonen. Als de dood van 58 illegale immigranten in een koelwagen praktisch ondergeschikt wordt gemaakt aan de mogelijke opstelling van het Nederlands elftal tegen Frankrijk [...]. Op vele normaliter gerespecteerde televisiestations wordt op hetzelfde uur dezelfde interland uitgezonden als betrof het een exclusief nieuwsfeit.

  Sp!ts,

  • een interland verliezen
  • een interland winnen

  San Marino heeft op dat niveau drie teams: Calcio San Marino, Juvenes en Dogana. De spelers krijgen geen frank. Ook niet bij de nationale ploeg. Zelfs niet als ze ooit een interland winnen.

  De Standaard,

  In Groep 1 verloor Bosnië zijn eerste officiële interland tegen Griekenland met 3-0.

  De Standaard,

  met adjectief ervoor


  • een belangrijke interland
  • een cruciale interland
  • een dubbele interland
  • een gedenkwaardige interland
  • een officiële interland
  • een onbelangrijke interland
  • een volledige interland
  • zijn beste interland
  • de jongste interlands
  • zijn laatste interland
  • zijn laatste interlands
  • de oudste interland
  • de vorige interland

  Vooralsnog heeft Marco Brouwers dat eindpunt nog niet bereikt. Maar zelfs na zijn laatste interland zal de speler bij het volleybal betrokken blijven en over vier jaar in Barcelona verschijnen.

  Haarlems Dagblad,

  De zeventien internationals in Italiaanse dienst moeten zich uiterlijk morgen bij hun respectievelijke selecties hebben gevoegd voor de voorbereiding op de EK-kwalificatieduels van woensdag, de lang te voren afgesproken dag voor deze belangrijke interlands.

  NRC,

  Alfred Verdyck, Antwerpleider, bondssecretaris, doelman in de eerste officiële interland van België tegen Frankrijk, scheidsrechter en wat nog allemaal, zag al vlug de noodzaak in van een goede voorbereiding en ontwikkelde zelf trainingsschema's.

  http://www.antwerpsupporter.be/archief/trainers.htm

  "Als ik Georges Leekens goed begrijp, is Van der Elst vooral teruggehaald voor zijn mentaliteit, zijn vechtlust en zijn inzet. Daaraan hebben de Rode Duivels nood, dat is gebleken in de jongste interlands en dat is ook het grote verschil met de nationale ploeg van de jaren tachtig."

  De Standaard,

  Zijn laatste interlands tegen Frankrijk en Rusland werden vergald door niet bijster geslaagde experimenten als defensieve middenvelder en libero, maar Philippe Albert stelt geen prerogatieven als de bondscoach hem straks terugroept.

  De Standaard,

  Zelfs in de zogenaamd onbelangrijke interlands na de uitschakeling voor Euro 96 bleek het onmogelijk het vierkant of een variant uit te testen.

  De Standaard,

  In het gezelschap waarmee Wilfried Van Moer naar het supernatte Padania reisde, vertolkt Lorenzo Staelens de rol van de enige geselecteerde die er in de vorige interland niet bij was.

  De Standaard,

  België heeft dit weekend bij een dubbele interland tegen Groot-Brittannië tweemaal verloren: zaterdag werd het 1-3, zondag 0-1.

  De Standaard,

  Op nummer één de cruciale interland van de Rode Duivels tegen Denemarken.

  De Standaard,

  Schotland kan vanmiddag op Wembley Engeland uit Euro '96 knikkeren. De eerste derby tussen Schotland en Engeland dateert van 30 november 1872. De oudste interland uit de voetbalgeschiedenis werd afgewerkt op de West of Scotland cricket ground in Partick en eindigde op 0-0.

  De Standaard,

  Enorm was zijn verbazing toen hij, opgeroepen voor de intussen gedenkwaardige interland in Cyprus, een dooie boel aantrof.

  De Standaard,

  In zijn eerste volledige interland, alweer tegen België, maakte hij zijn eerste doelpunt voor zijn moederland.

  De Standaard,

  Oliveira speelde zijn beste interland tot nu toe.

  De Standaard,

  Want ze weet wel dat de man haast heeft. Er is namelijk die woensdagmiddag een belangrijke interland over de radio en de man wil die niet missen.

  Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de beslissende interland
  • de naderende interland
  • de volgende interland

  Toen er nog niets aan de hand was (november '61, Nederland-België) zaten er niet minder dan vijf Feyenoorders in de nationale elf: Pieters Graafland, Veldhoen, Kreijermaat, Schouten en Moulijn en bij de volgende interland (België-Nederland op 1 april '62) geen enkele.

  NRC,

  België verloor in Boekarest de beslissende interland tegen Roemenië met 3-2.

  De Standaard,

  Ik hoor hen uit over hun voorbereiding voor de naderende interland.

  Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een ingelaste interland
  • gespeelde interlands
  • de verloren interland

  De dag van de ingelaste interland tegen Portugal, 22 februari, was oorspronkelijk bestemd voor bekervoetbal.

  NRC,

  Hossam Hassan heeft zijn 151ste cap als Egyptisch international verdiend en is daarmee alleenhouder geworden van een recordaantal gespeelde interlands.

  NOS Nieuws,

  De Engelsman Ian Wright treurt na over de verloren interland tegen Nederland.

  NRC,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • een interland in Cyprus
  • een interland in Eindhoven
  • een interland in december '95 enz.
  • de interland in Cyprus
  • de interland in Eindhoven
  • de interland in december '95 enz.

  Ik heb de bondscoach mijn ideeën uiteengezet en begrijp dat hij me zal oproepen voor de interland in Eindhoven.

  De Standaard,

  De 35-jarige tweevoudige Gouden Schoen speelde zijn laatste interland in december '95, toen de Rode Duivels met 1-4 werden ingemaakt door Spanje.

  De Standaard,

  De maratonman van Anderlecht solliciteerde opnieuw nadrukkelijk naar een selektie van de Rode Duivels die Paul Van Himst morgen bekendmaakt in het vooruitzicht van de interland in Cyprus op 15 november.

  De Standaard,

  Voorzetsel: tegen

  • een interland tegen Denemarken
  • een interland tegen Duitsland
  • een interland tegen Nederland
  • een interland tegen Portugal
  • een interland tegen Tsjechië
  • een interland tegen Uruguay enz.
  • een interland tegen de Cyprioten
  • een interland tegen de Portugezen enz.

  Gisteren werd hij door de bondscoach geselecteerd voor de interland tegen Portugal.

  NRC,

  Overigens vertelde de toenmalig bondscoach Louis van Gaal aan de vooravond van de interland tegen Denemarken dat hij op een signaal wachtte van de internationals, wat hem zou doen besluiten toch door te gaan als keuzeheer van de KNVB.

  De Telegraaf,

  Het gaat niet om die ene interland tegen de Portugezen, maar "om het principe".

  NRC,

  Israel keert op 20 april terug naar Nederland, om bondscoach Guus Hiddink te assisteren bij de voorbereiding op de interland tegen Tsjechië.

  NRC,

  Komend weekeinde is er in Engeland geen competitievoetbal in verband met de interland tegen Uruguay op 29 maart.

  NRC,

  "Na deze collectieve wanprestatie moeten we ons zondag op het veld van De Graafschap herpakken", aldus Claeys, die sinds eind oktober zeker is van een basisplaats in het team van Arie Haan en klaar lijkt voor de interland tegen Nederland.

  De Standaard,

  Voorzetsel: tussen

  • de interland tussen België en Cyprus
  • de interland tussen België en Duitsland
  • de interland tussen Ierland en Engeland enz.
  • een interland tussen België en Cyprus
  • een interland tussen België en Duitsland
  • een interland tussen Ierland en Engeland enz.

  Boskamp was woensdagavond niet in het Anderlecht-Stadion bij de interland tussen België en Cyprus en hij zat ook niet voor de televisie.

  NRC,

  De doelman van het Engelse voetbalelftal leverde een Engelse voetbalfan een toegangskaartje voor de interland tussen Ierland en Engeland, die vorige week woensdag wegens wangedrag van supporters werd gestaakt.

  NRC,

  De renovatiewerkzaamheden zijn nu nog in volle gang, maar het 'nieuwe' Koning Boudewijnstadion zal op 23 augustus van dit jaar officieel worden geopend met een interland tussen België en Duitsland.

  NRC,

  Voorzetsel: van

  • een interland van het Nederlandse elftal
  • een interland van Oranje enz.
  • interlands van het Nederlandse elftal
  • interlands van Oranje enz.

  De KNVB last een onafhankelijk onderzoek in naar de voedingssupplementen van spelers rondom interlands van Oranje.

  De Telegraaf,

  Dennis Bergkamp is toch geselecteerd voor de interland van het Nederlandse elftal tegen Wales, die zaterdag in Cardiff wordt gespeeld.

  De Standaard,

  • de interland van 14 december
  • de interland van half december '94
  • de interland van woensdag enz.

  Degryse herhaalde dat hij ervan uitgaat niet te worden geselecteerd voor de interland van 14 december tegen Nederland.

  De Standaard,

  Franky Van der Elst, 36 in april, heeft een terugkeer in de nationale ploeg sinds de rampzalige interland van half december '94 tegen Spanje altijd afgezworen.

  De Standaard,

  Philippe Léonard, die de voorbije drie weken niet in actie kwam wegens een enkelblessure [...]. "Ik hoop te mogen beginnen. Anders lijkt het me uitgesloten dat ik voor de interland van 14 december word opgeroepen", beseft Léonard.

  De Standaard,

  Na de namiddagtraining van Standard op Sart-Tilmant belegde Gilbert Bodart een geïmprovizeerde perskonferentie waarin hij uitleg verstrekte over zijn niet-oproeping voor de interland van woensdag tegen Nederland.

  De Standaard,

  in voorzetselgroep


  • scoren in een interland
  • de voorbereiding op een interland
  • de aftrap van een interland
  • de return van een interland
  • de uitzending van een interland
  • geselecteerd zijn voor een interland
  • iemand oproepen voor een interland
  • iemand selecteren voor een interland
  • klaar zijn voor een interland

  Marc Degryse is niet geselecteerd voor de interland van volgende week dinsdag in Noord-Ierland.

  De Standaard,

  Het was van 1967 geleden dat Turkije nog eens zevenmaal scoorde in een interland.

  De Standaard,

  Na een druk, doch weer boeiend ochtendprogramma met succesvolle demonstraties op twee basisscholen is de vrijdagmiddag vrijgemaakt voor de voorbereiding op de interland tegen gastland Polen.

  Meppeler Courant,

  Spelers die bij hun club niet in de basis staan, zou je niet selecteren voor de interland tegen Oranje?

  De Standaard,

  Net als vorige maand in de uitwedstrijd heeft de Belgische nationale vrouwenploeg dinsdagavond in Spa ook de return van de interland tegen Kroatië met 0-4 verloren.

  De Standaard,

  In het huidige contract is nergens sprake van een betaling voor de productiekosten van trailers (promotiefilmpjes voor de uitzending van een interland, met vermelding van de sponsornamen, rl).

  De Standaard,

  Ik ben fysiek volledig fit, ik voel me gretig naar het grote werk en mentaal ben ik klaar voor de interland.

  De Standaard,

  De paniekerige reacties van Van Himst vlak voor de aftrap van de interland in Roemenië zetten sommige spelers aan het denken.

  De Standaard,

  Een eeuwigheid die dus zo lang niet duurt, omdat Van Himst, die de Rode Duivels rond enkele sterke persoonlijkheden die in het buitenland aantreden wil uitbouwen, het niet uitsluit dat hij hem voor de interland tegen Frankrijk oproept.

  De Standaard,

  met eigennaam


  • de interland België-Nederland
  • de interland Cyprus-België
  • de interland Ierland-Engeland
  • de interland Moldavië-Nederland enz.

  Bij de interland Ierland-Engeland braken gisteravond ernstige rellen uit, waarbij honderd mensen gewond raakten.

  NRC,

  Van de interland België-Nederland maakten zij gebruik om het weekend gezamenlijk door te brengen in Brussel.

  De Standaard,

  Het is dus de vraag of president Voronin volgende week de interland Moldavië-Nederland kan bijwonen, als die inderdaad in Tiraspol wordt gespeeld.

  NRC,

  Wegens de interland Cyprus-België (woensdag 15 november) is er komend weekeinde geen voetbal in de eerste klasse.

  De Standaard,

  met telwoord ervoor


  • 12 interlands
  • 16 interlands
  • 18 interlands
  • 30 interlands
  • 54 interlands
  • 57 interlands
  • 70 interlands
  • 302 interlands
  • twee interlands
  • vijf interlands
  • vijftien enz. interlands
  • (zijn) 65ste interland
  • (zijn) 80ste enz. interland
  • de eerste enz. interland

  Zaterdag 7 juni 2003, zeven minuten voor half tien: Patrick Kluivert schrijft historie. Met een treffer tegen Belarus nestelt de spits van Oranje zich aan kop van de ranglijst topscorers Nederlands elftal. De teller staat nu op 40 treffers in 70 interlands. Meer dan Dennis Bergkamp, die sinds het duel met Argentinië op het WK in Frankrijk recordhouder was.

  http://www.knvb.nl/oran/topscorers/default.sps?languageID=19,

  Zweden werd gewipt voor Euro 96 en onder Terim bleef Turkije vorig jaar vijftien interlands op rij ongeslagen.

  De Standaard,

  Michael Johnson is momenteel een van de grootste talenten die het Britse hockey rijk is. Hoewel de centrale middenvelder pas twintig jaar is, heeft hij al 54 interlands achter zijn naam staan.

  Haarlems Dagblad,

  Jazet scoorde bij zijn Oranje-debuut als 'cornerman' al na twaalf minuten bij zijn tweede poging. Het was in zijn 65ste interland pas zijn eerste doelpunt.

  NRC,

  Vanwege de teenoperatie van Edgar Davids verscheen Aron Winter in de basis voor zijn 80e interland.

  De Telegraaf,

  Foto: 1. Huub Stevens, 18 interlands; 2. Fons van Wissen, 30 interlands; 3. Stan Valckx, 16 interlands; 4. Gerard Bergholtz, 12 interlands; 5. Jan Klaassens, 57 interlands.

  NRC,

  De eerste interland na het WK betekende een hoopvolle start.

  NRC,

  Handballers Lambert Schuurs [...] en Patrick van Olphen hebben gisteren in Sittard afscheid genomen als international. Recordhouder Schuurs heeft 302 interlands op zijn naam, Van Olphen 221.

  NRC,

  De centrale verdediger van Roda JC, die pas twee interlands achter zijn naam heeft staan, neemt de plaats in van zijn ploeggenoot Eric van der Luer.

  NRC,

  Vaste verbindingen


  de vriendschappelijke interland; een vriendschappelijke interland

  1. interland die niet voor een officieel kampioenschap meetelt, maar gespeeld wordt om te oefenen; oefeninterland

   Synoniem: oefeninterland; vriendschappelijke interlandwedstrijd

   De zaak was aangespannen door de toenmalige Ajacied John van 't Schip die in 1986 een vriendschappelijke interland speelde tegen Duitsland.

   NRC,

   Op 18 augustus staat de eerste vriendschappelijke interland, uit bij Zweden, op het programma ter voorbereiding op de kwalificatiereeks voor het WK.

   http://www.tiscali.nl/content/article/spovoet/557019.htm,

   Maandag 12 februari maakt Van Himst zijn selektie voor de vriendschappelijke interland tegen Nederland (14 februari in Eindhoven) bekend.

   De Standaard,

   Navraag leert dat de betrokken clubs begin december een brief hebben ontvangen van het sectiebestuur waarin stond vermeld dat de 22ste februari, aanvankelijk een uitwijkdatum voor het bekerprogramma van 25 en 26 februari hetgeen Ajax de mogelijkheid bood om tegen Feyenoord uit te komen, zou worden benut voor een vriendschappelijke interland tegen Portugal.

   NRC,

   De Ardennees liet weten dat hij bepaald geen trek meer had in de vriendschappelijke interland tegen Italië.

   De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen