linkspoot


linkspoot 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

voetballer of voetbalster die van nature links is en met het linkerbeen het meest bedreven is; voetballer of voetbalster die van nature met links speelt; linksbenige voetballer of voetbalster

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een linkspoot…

is een voetbalster; is een voetballer; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] voetbalt van nature met links

  Algemene voorbeelden


  En dan Frank de Boer als laatste man, een linkspoot. Een rechtsbenige voetballer kan meestal ook redelijk links trappen, een linksbenige voetballer kan zelden rechts trappen.

  NRC,

  Een wonderlijke invalbeurt van Nico Vanderdonck redde zijn maatje Tony Herreman van een nacht vol boze dromen. De linkspoot met de lange haren had op zeer ongelukkige wijze de bal voorbij zijn eigen doelman gekopt en Germinal aldus op gelijke hoogte gebracht.

  De Standaard,

  In Stadskanaal kan Gritter geen beroep doen op Erik Huizing. De linkspoot is niet alleen geschorst, maar kampt ook met een vervelende liesblessure.

  Meppeler Courant,

  Bruno Versavel, de maker van de vroege openingstreffer, was toen reeds naar de kleedkamer teruggeroepen om plaats te maken voor een tobbende De Bilde. De linkspoot had zich knap naar die eerste goal gemaneuvreerd en probeerde nadien nog enkele doelgevaarlijke akties uit te lokken.

  De Standaard,

  Cercle Brugge bereikte met de linkspoot een akkoord zodat Vanmaele volgend seizoen uitkomt voor het team van Jerko Tipuric.

  De Standaard,

  Kooistra voelt geen rancune tegen de club die hem ooit te licht bevond. Over zijn doelpunt kan hij kort zijn. "Een linkspoot op een linkspoot, simpel zat." De vrije trap van Hoekman schoot hij ongehinderd in de korte hoek. "Met de onderkant van m'n schoen geloof ik."

  NRC,

  Mogelijk volgt ook Foguenne weer, in wiens terugkeer Clijsters grote hoop stelde. De linkspoot, die de loopoefeningen hervatte, moet in ieder geval een bijkomend onderzoek ondergaan.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • geen linkspoot meer hebben

  Henk Houwaart hield de bekende offensieve veldbezetting aan, maar miste met Zere, Kubik, Baudry en vooral topschutter Verschelde te veel basispionnen. "Ik had zelfs geen linkspoot meer en dus was ik wel verplicht Declercq op die flank uit te spelen, maar die moest telkens naar zijn rechter zoeken", aldus Houwaart.

  De Standaard,

  met adjectief ervoor


  • de kleine linkspoot
  • de onvoorspelbare linkspoot
  • de roodharige linkspoot
  • goede linkspoten

  Walem, na zijn schorsing terug op post, beleefde evenmin een makkelijke Europese avond. Toch was het de kleine linkspoot die Anderlecht halfweg de tweede helft bevrijdde. Zetterberg ging op stap en bediende Walem. Johan zette de rechtervoet tegen de bal en de verraste doelman Anderson wist geen raad met Walems gelukkige boogje.

  De Standaard,

  De nieuwe George Best werd hij genoemd. Zijn populariteit is enorm. Van zijn laatste videoband werden 130.000 exemplaren in drie maanden verkocht. De Giggs-jaarkalender ging 150.000 keer over de toonbank. De onvoorspelbare linkspoot veroverde intussen drie Engelse titels en twee bekers.

  De Standaard,

  "Het is jammer dat Leonardo geschorst is. Ik vond hem trouwens helemaal geen linksback, maar een soort linksbinnen. Je ziet verder weinig goede linkspoten. In Nederland idem dito."

  NRC,

  Opvallend is de terugkeer van Asse Smit. De roodharige linkspoot heeft het één jaar geprobeerd bij HZVV, maar miste de sfeer van Alcides.

  Meppeler Courant,

  • de Belgische linkspoot
  • de Roemeense linkspoot

  Na fraaie openingen van Zetterberg had Savic Versavel en Iaschuk al van een doelpunt moeten houden, toen de Zweedse aanvoerder van paars-wit Selymes wegstuurde. De Roemeense linkspoot was te snel voor Vangronsveld en kogelde de bal staalhard in het dak van het Gentse doel.

  De Standaard,

  Terwijl de Limburger zelf nog in het ongewisse verkeert over zijn toekomst, vernam hij via de pers dat Eendracht Aalst met zowat elke Belgische linkspoot "praat".

  De Standaard,

  Geoffrey Claeys, de talentrijke verdedigende middenvelder van Cercle Brugge, en Tibor Selymes (26), de Roemeense linkspoot wiens overeenkomst met de club uit Olympia loopt tot in 1998, verhuizen naar Anderlecht.

  De Standaard,

  • de 24-jarige linkspoot

  Na twee vergeefse pogingen is het Chelsea dan toch gelukt Boudewijn Zenden in te lijven. De 24-jarige linkspoot verkoos de Londense club boven Olympique Lyon en Newcastle United en zette donderdag zijn handtekening onder een vierjarig contract.

  Haarlems Dagblad,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • de linkspoot van Lierse

  Huysmans vond Van Kerckhoven, de linkspoot van Lierse bediende de kleine De Sousa en het was 3-1.

  De Standaard,

  in voorzetselgroep


  • gebrek aan linkspoten

  Glaucio speele zaterdag in Roosendaal de hele wedstrijd en liet vooral een paar technische kunstjes zien [...]. 'Vanavond stond hij door gebrek aan linkspoten nog aan de linkerkant, maar hij kan ook aan de rechterkant of zelfs centraal op het middenveld spelen', aldus Van Hanegem die Glaucio mogelijk zondag 18 december in het laatste competitieduel voor de winterstop tegen RKC al laat debuteren.

  Meppeler Courant,

  met eigennaam


  Gilles spande zich voorbeeldig in, maar het viel niet mee tegen een geroutineerde verdediger als linkspoot Smidts die zelfs naar rechts gedrongen zijn bewakingsopdracht feilloos uitvoerde.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding