rechtspoot


rechtspoot 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

voetballer of voetbalster die van nature rechts is en met het rechterbeen het meest bedreven is; voetballer of voetbalster die van nature met rechts speelt; rechtsbenige voetballer of voetbalster
Zie voor de combinatiemogelijkheden het meer gebruikelijke antoniem linkspoot.
Zie ook : linkspoot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rechtspoot…

is een voetbalster; is een voetballer; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] speelt van nature met rechts

  Algemene voorbeelden


  Een linkspoot op rechtsbuiten heeft het voordeel dat hij vaak naar binnentrekt waardoor hij ruimte maakt voor de opkomende back. Voor de linksback van de tegenstander is dat moeilijk te verdedigen omdat hij vaak moet kiezen tussen de opkomende back of de naar binnentrekkende buitenspeler.

  http://voetbalanalyses.nl/?p=2522,

  Een rechtspoot op links is een vertragende factor.

  NRC,

  Het is alweer zeven jaar geleden dat José Mourinho bij Chelsea koos voor een aanval met linkspoot Arjen Robben op rechts en rechtspoot Salomon Kalou op links.

  http://www.vi.nl/achtergronden/Columns-overzicht-1/Taco-van-den-Velde/201365/Linkspoot-op-linkerflank-kan-nog-steeds-uitstekend-werken.htm,

  Bij het Nederlands Elftal staat Ibrahim Afellay (rechtspoot) linksbuiten en idealiter Arjen Robben (linkspoot) rechtsbuiten. Ook bij Ajax staat Lorenzo Ebecilio linksbuiten en Miralem Sulejmani rechtsbuiten. Allebei op de 'verkeerde' kant en ik kan niet zeggen dat het veel vruchten heeft afgeworpen dit seizoen.

  http://lennartbeishuizen.nl/rechtspoot-op-rechts-en-vice-versa-loont/,

  Guillermo Molins wordt nadrukkelijk gevolgd door FC Groningen. De Zweedse rechtspoot kan rekenen op de belangstelling van De Trots van het Noorden.

  http://www.soccernews.nl/news/109293/%5CGroningen_laat_haar_oog_vallen_op_Zweedse_rechtspoot%5C,

  Het was vroeger een voetbalwet, maar inmiddels is het allang geen gemeengoed meer. Integendeel, de linkspoten op links en de rechtspoten op rechts zijn een uitzondering geworden.

  http://www.vi.nl/achtergronden/Columns-overzicht-1/Taco-van-den-Velde/201365/Linkspoot-op-linkerflank-kan-nog-steeds-uitstekend-werken.htm,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding