match


match 1.0

((vooral) in België. In toepassing op met name schaak- en damwedstrijden is match ook in het NN gebruikelijk. Verder komt het woord ook incidenteel in het NN voor als stilistische variant van wedstrijd.)

strijd tussen twee of meer personen of georganiseerde groepen van personen om uit te maken wie op een bepaald gebied, meestal sportief of cultureel, maar ook wel op het gebied van de landbouw of de tuinbouw, het beste presteert; wedstrijd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een match…

is een wedstrijd

   Algemene voorbeelden


   Een moedig Bree verloor nipt bij Gent maar mocht zich wel de morele winnaar van de match noemen.

   De Standaard,

   De uiterste datum op de kalender dient steeds gerespecteerd te worden, m.a.w. in bondswedstrijden kunnen matchen niet uitgesteld worden na de einddata op de kalender (men kan wel matchen vervroegen); in bekertornooien dient matchuitstelling altijd te gebeuren voor de volgende ontmoeting op de kalender.

   http://home.pi.be/~hfaes/Regl_2003.htm,

   Pereira-Deglas-Akwuegbu zetten de mooiste eentijdsaanval op van de match, maar de kopstoot van de Nigeriaan vloog voorlangs.

   De Standaard,

   "Als ik een mislukte wedstrijd aflever, dan pieker ik er twee dagen over na", zucht de Bruggeling. "Na een slechte prestatie kunnen denken foert, volgende week is er weer een andere match, ach, ik zou graag ontdekken hoe ik dat kan leren, want als jonge prof zou me dat van pas kunnen komen."

   De Standaard,

   De voorbije maanden volgde hij tal van matchen, bundelde hij zijn ervaringen en keek hij uit naar een toekomst in Japan.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • een match organiseren
   • een match spelen
   • een match verliezen
   • een match winnen

   "Maar niemand mag vergeten dat vandaag niet één man de match verloor, maar het hele team tekort schoot", nam hij zijn doelman enigszins in bescherming.

   De Standaard,

   Dit jaar won Pitkowski slechts 4 matchen op 6 tornooien.

   De Standaard,

   Vanaf 1986 heeft Timman in de kandidatenmatches opgetreden. Hij speelde zijn matches en de Nederlandse schaakwereld speelde mee. Honderdduizenden uren zullen Nederlandse schakers van alle rangen en standen samen hebben besteed aan het onderzoeken van zijn partijen en vooral van zijn afgebroken stellingen.

   NRC,

   Vorig jaar organiseerde Rentero een vriendschappelijke match tussen Karpov en Lautier gelijktijdig met het snelschaaktoernooi van de PCA in Parijs.

   NRC,

   met adjectief ervoor


   • een aantrekkelijke match
   • een belangrijke match
   • een doelpuntenloze match
   • een dramatische match
   • een explosieve match
   • een fantastische match
   • een gemakkelijke match
   • een goede match
   • een harde match
   • een knappe match
   • een lucratieve match
   • een memorabele match
   • een mindere match
   • een moeilijke match
   • een perfecte match
   • een pikante match
   • een plezierige match
   • een prima match
   • een rampzalige match
   • een rumoerige match
   • een sensationele match
   • een serieuze match
   • een slappe match
   • een slechte match
   • een spectaculaire match
   • een spektakelrijke match
   • een sublieme match
   • een veelbesproken match
   • een vriendschappelijke match
   • een zware match

   Een keer kwam hij nog in de buurt van zijn dorp, toen hij als voetballer een vriendschappelijke match speelde tegen Gierle.

   Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

   "Je moet er van uitgaan dat de Fransen sterker zijn en dat wij een perfecte match moeten spelen om een zegekans te maken", zei Tony Souveryns.

   De Standaard,

   We speelden een goede match, maar werden genekt door gebrek aan routine.

   De Standaard,

   "Peter Franz ligt me niet, omdat hij een moeilijke opslag heeft. Dat betekent dat mijn favoriete open spel niet mogelijk is. Ik speelde al enkele moeilijke matchen tegen Franz, maar won wel telkens."

   De Standaard,

   In Bloemfontein klopte ze Coetzer en De Swardt en begin van de maand was er uiteraard de memorabele match tegen Sanchez op Wimbledon.

   De Standaard,

   "Wij zijn goede vrienden, proberen er een aantrekkelijke match van te maken en het voordeel is dat zeker één Amerikaanse in finale staat", aldus Fernandez die eigenlijk slechts invalster was voor de gekwetste Chanda Rubin.

   De Standaard,

   "El Tel" stelde vrijdag in Londen op een evaluatievergadering van Euro '96, waaraan de voltallige Uefa-top deelnam, voor om voortaan nul punten toe te kennen voor een doelpuntenloze match.

   De Standaard,

   In een slechte match op een nog veel slechter veld hadden beide ploegen enkele goede kansen.

   http://www.sjefke.be/sport/nieuws_feb_04.shtml,

   Na een spektakelrijke match tegen VfB Stuttgart (5-3) behield Bayern München zijn koppositie in de Bundesliga.

   De Standaard,

   Volgend weekend België-Nederland en dat begint reeds vrijdag op Sclessin waar de Beloften van beide landen het tegen elkaar opnemen. Ook een belangrijke match, want wie verliest mag zijn ambities voor het 11de Europees kampioenschap voor beloftenelftallen zo goed als opbergen.

   De Standaard,

   In een explosieve match werden 23 breaks van vijftig of meer gemaakt, met inbegrepen zes centuries: 100, 107 en 109 voor Ebdon; 101, 103 en 139 voor O'Sullivan.

   De Standaard,

   Boccia-speler Paul Driessen plaatste zich woensdag op de Paralympics na een knappe match, waarbij hij techniek en taktiek op een sublieme wijze wist te combineren, voor de halve finales.

   De Standaard,

   "De tweede keer dit seizoen dat we 0-0 spelen. Spijtig, want er waren voldoende kansen om een heel andere uitslag te krijgen. Maar de toeschouwers hebben toch een spectaculaire match gezien," meende RWDM-coach René Vandereycken. Kan best zijn, maar laat ons over het niveau van de wedstrijd zwijgen.

   De Standaard,

   De bezoekers etaleerden bij hun uitbraken meer vernuft en vakmanschap en beslisten de rumoerige match in het zicht van de rust. Frans was op wandel in de zestienmeter toen Peiremans Suray richting achterlijn stuurde. Tikkie opzij en Preko was aan de beurt om in te tikken.

   De Standaard,

   Tegenstander in de eindstrijd is de Zweed Nicklas Kulti die de Amerikaan Rickey Reneberg uitschakelde in een sensationele match met 6-7 (5-7), 7-6 (8-6) en 6-2.

   De Standaard,

   De opening was veelbelovend met de scherpe Najdorf-variant van het Siciliaans [...]. Deze variant mocht zich in de jaren zestig en zeventig verheugen in een grote populariteit toen Bobby Fischer zich er met zijn spectaculaire stijl herhaaldelijk van bediende. Maar zelfs hij liet de opening rusten nadat Boris Spasski hem in de elfde partij van de veelbesproken match om de wereldtitel van 1972 in Reykjavik had verslagen.

   Meppeler Courant,

   PSV loot Barcelona [...]. In de Uefacup "pakt" het PSV van Luc Nilis het Barcelona van Johan Cruyff. Pikante match ook, als men de tegenstellingen kent tussen de coach van PSV, Dick Advocaat, en de vroegere nummer 14 van Ajax.

   De Standaard,

   Hij denkt veel aan sport en vooral aan rugby, te meer omdat de Engelsen zopas Frankrijk hebben verslagen in een sublieme match.

   De Standaard,

   Ze laten het ABVV achter en pogen premier Jean-Luc Dehaene weer bij te benen. Zij willen het Toekomstcontract wel onderschrijven [...]. Zij willen erbij zijn. Omdat ze geen bestaansreden hebben als ze alleen maar aan de kant staan roepen. Ze hebben maar betekenis als ze meespelen. Ook als het een harde match is die niet zonder blutsen en builen zal eindigen. Misschien is het Belgisch model van sociaal overleg toch nog niet dood. Zal Dehaene op hen wachten?

   De Standaard,

   De BeRTjes hebben, naast de datum van uitzending, nog een beentje voor, het gaat om een verkiezing [...]. Sport komt er één keer in voor: de voetbalwedstrijd België-Denemarken, die door sommigen ook in de kategorie drama wordt ondergebracht. Die rampzalige match is tevens de enige notering voor een kleine zender, in casu Ka2.

   De Standaard,

   De zevende plaats, de laatste die recht geeft op deelneming aan de lucratieve matches, levert nog steeds tienduizend dollar op.

   NRC,

   Staande ovatie voor Appelmans. En dat was nog dik verdiend ook. "Vermoedelijk is dit de wedstrijd die me het meest zal bijblijven." Ook Monica Seles beleefde er deugd aan: "plezierige match, zegden zowel Sabine als ik."

   De Standaard,

   Kamsky speelt in maart in Las Palmas tegen Anand. Als hij wint, moet hij in september aantreden tegen Kasparov voor het kampioenschap van de PCA, een zware match van twintig partijen.

   NRC,

   Degryse leverde in Cyprus een slappe match af, dat klopt. Maar de middenvelder van Sheffield Wednesday behoorde in Spanje en tegen Denemarken tot de uitblinkers.

   De Standaard,

   "Een bekerfinale is iets speciaals, de afloop ervan voorspellen uiterst moeilijk. Charleroi beschikt over kwalitatief betere spelers. Bij het begin van het seizoen leverden wij fantastische matchen af. Maar de inzet ebde weg. Het ging veel te gemakkelijk. Met de beker erbij speelden we vijfentwintig opeenvolgende wedstrijden zonder verliezen. Dat wekt gemakzucht."

   De Standaard,

   Germinal was in een mindere match de betere ploeg.

   De Standaard,

   Beetje jammer dat Dewulf en Norman na hun prima match tegen Rosset en Mantilla door de hoogst ongelegen bijna middernachtelijke programmatie, relatief weinig media-aandacht kregen.

   De Standaard,

   Als het kon zou hij met rooksignalen communiceren. "Nooit tweede tornooiweek gespeeld. De laatste drie jaar 1 wedstrijd gewonnen op Flushing. Weet nu pas dat ik ook op hardcourt kan tennissen. Dinsdag Henman of Edberg: lastig. Gedaan met de gemakkelijke matchen. Van januari tot maart 4 tornooien gewonnen [...]. Kan dit tornooi winnen als opslag draait en ik me niet te kwaad maak."

   De Standaard,

   "De meest dramatische match van Excelsior gaf ons de overtuiging dat de club in eerste klasse leefbaar was", weet Verhoost. "De eindronde van tweede klasse in '94. Laatste wedstrijd tegen Beerschot. Het uitgangspunt was eenvoudig: winnen betekende eerste klasse [...]. Wij spelen slechts gelijk en Aalst promoveert."

   De Standaard,

   Het zou oorspronkelijk een serieuze match om het wereldkampioenschap zijn.

   NRC,

   met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


   • de komende match
   • de volgende match
   • de voorgaande match

   We moeten nu met beide voeten op de grond blijven en de volgende match niet uit handen geven.

   De Standaard,

   Heeft Anand een kans in zijn komende match tegen Kasparov? Kasparov is favoriet natuurlijk. Maar kansloos, zoals Short twee jaar geleden, is Anand beslist niet. Hij is veel sterker. Kortchnoi heeft eens gezegd dat Kasparov alleen verslagen zal kunnen worden door de man die met wit zijn Siciliaanse verdediging zal kunnen breken.

   NRC,

   De Alcideaan, in de voorgaande match tegen Marum nog excellerend als doelman, nam nu als spits tegen Roden beide Meppeler treffers voor zijn rekening en zorgde er daardoor mede voor, dat Alcides dit seizoen thuis ongeslagen bleef (2-2).

   Meppeler Courant,

   • de beslissende match
   • de fascinerende match
   • de schitterende match
   • de spannende match
   • de teleurstellende match
   • de uitstekende match
   • de winnende match

   België speelt zaterdagavond zijn beslissende match tegen Oostenrijk, dat eerder met 13-6 van Moldavië verloor.

   De Standaard,

   In een spannende match slaagde Caudron erin de zege binnen te halen met 6-4 en mocht hij de gouden trofee ter waarde van 1,5 miljoen, belegd met 105 diamanten in ontvangst nemen.

   De Standaard,

   "In de eerste helft hadden wij de wedstrijd al lang kunnen beslissen", meende collega Frans Adelaar. "Doch in de tweede helft had het balletje net zo goed de andere kant uit kunnen rollen." De fascinerende match had dus alles in zich en voor de 13.500 voetballiefhebbers was het volop genieten geblazen.

   De Telegraaf,

   Een stelletje Luikse idioten vond het nodig om amok te maken en toen de zwaar onderbemande politiediensten een bus traangas leegspoten op de onverlaten, mochten ook de spelers met tranende ogen tijdelijk het veld verlaten. Gelukkig was er de ervaring van Van den Wijngaert om deze schitterende match toch tot een goed einde te brengen en ze niet te laten ontsieren door het incident.

   De Standaard,

   Geen diepgang in de partij Westerlo-Beerschot, geen uitgespeelde kansen, een floddergoal en een vooral voor het thuispubliek teleurstellende match.

   De Standaard,

   Wel fris en fit op het veld verschenen, plaatste Ignace als eerste een winnende match op zijn naam.

   http://www.pluimplukkers.be/AchtertNet/03-03/html/malmedy.htm

   De kleine Braziliaan, die een uitstekende match speelde, knalde tegen de dwarslat.

   De Standaard,

   met adjectivisch voltooid deelwoord


   • een afgelopen match
   • een betwiste match
   • een gespeelde match
   • een uitverkochte match
   • een vervalste match
   • een vooruitgeschoven match

   Metz-Paris-Saint-Germain, de topper van de Franse kompetitie (een vooruitgeschoven match van de 15de speeldag) werd gisteravond gewonnen door de bezoekers met klinkende 0-3-cijfers.

   De Standaard,

   Pijnlijk, pijnlijk: van de 8 gespeelde matchen in de jaren '70 wonnen de Rode Duivels er één en verloren er vijf; de puntenverhouding is 25%-75% in Oranjes voordeel.

   De Standaard,

   "Omdat videobeelden van Papin in de koffer van Elst staken, kreeg ik de bagage mee. Maar ik vond er andere dingen in, zoals een boekje met zes namen van omgekochte scheidsrechters in België en van vervalste matchen in Europa, onder meer tegen Banik Ostrava."

   De Standaard,

   Maar ook 'zuivere' clubliefde kan aanleiding zijn tot hard optreden: de bus van je clubspelers verdedigen of een bank plunderen om kaartjes op de zwarte markt te kopen zodat je uitverkochte match toch kunt zien.

   De Morgen,

   Bovendien kreeg Jol voor twee van de drie betwiste matches een mooie 7 op 10 op het beoordelingsrapport.

   De Standaard,

   Gata Kamsky en Valeri Salov lieten in een korte persconferentie hun licht schijnen op hun afgelopen match. Salov roemde Kamsky om zijn sterke spel en zijn correcte gedrag. Kamsky zei dat hij van vreugde kon dansen, dat Salov onder zijn ware kracht had gespeeld en dat hij zelf wist waarom, maar het voorlopig nog niet kon zeggen.

   NRC,

   met eigennaam


   • de match België-Holland
   • de match Higgins-McManus
   • de match Kasparov-Short enz.

   In de Navo wordt een match België-Holland gespeeld. Inzet: behoud van Nacisa, het kommunikatie-agentschap van de Navo, in Brussel. De Nederlanders pogen het te kapen. België ging gisteren in de tegenaanval en legde aan de Navo-ambassadeurs een alternatief aanbod voor.

   De Standaard,

   De volgende maanden gaven een felle strijd te zien tussen drie Engelse groepen, één in Manchester en twee in Londen, die alle de match Kasparov-Short wilden organiseren.

   NRC,

   Ronnie O'Sullivan riskeert de diskwalificatie. In dat geval is de winnaar van de match Higgins-McManus automatisch geplaatst voor de halve finale.

   De Standaard,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: in

   • de match in Aalst
   • de match in Barcelone
   • de match in Bordeaux
   • de match in Cardiff
   • de match in Cremona enz.

   "Na de match in Aalst heeft Gilles ferm onder zijn voeten gekregen, 't zal hem deugd doen als ik hem nu eens een goeie bal in diezelfde schoenen bezorg", dacht dirigent Zetterberg. Hij voegde de voorzettende daad bij het woord, De Bilde plukte het leder artistiek uit de lucht en vlamde het voorbij Mathijssen.

   De Standaard,

   De Spaanse voetbalbond weigert toestemming te geven voor de match in Barcelona die voorzien was voor 27 april.

   De Standaard,

   "Het zou inderdaad onzin zijn uit de oefenpartij tegen Italië verregaande conclusies te trekken voor het echte werk in de WK-voorronde. Maar toch ben ik er volstrekt zeker van dat deze match in Cremona mij iets zal leren dat bruikbaar is voor de nabije toekomst", zegt de opvolger van Van Himst.

   De Standaard,

   • de match in 1985
   • de match in 1986
   • de match in 1987
   • de match in 1990
   • de match in 1995
   • de match in 2000 enz.
   • de match in de jaren '70
   • de match in de jaren '80
   • de match in de jaren '90 enz.

   Pijnlijk, pijnlijk: van de 8 gespeelde matchen in de jaren '70 wonnen de Rode Duivels er één en verloren er vijf; de puntenverhouding is 25%-75% in Oranjes voordeel.

   De Standaard,

   Ze zijn rijk geworden omdat ik de bedragen omhoog heb getrokken sinds ik die match in 1985 heb gestaakt.

   NRC,

   • de match in de afdeling
   • de match in de competitie
   • de match in de nationale ploeg enz.

   "Vanden Stock bekende tegenover het Brusselse gerecht de omkoping. Hij liet ook matchen in de Belgische competitie vervalsen."

   De Standaard,

   Vorige zaterdag verscheen Nordin Jbari voor het eerst aan de aftrap van een match in de hoogste afdeling.

   De Standaard,

   Voorzetsel: met

   • de match met Anand
   • de match met Club Brugge
   • de match met de Nederlandse bekerwinnaar enz.

   Jacky Boonen (Lokeren) kneusde zich tijdens de match met Club Brugge aan de rib.

   De Standaard,

   Molenbeek denkt er momenteel niet aan om de wedstrijd op een andere dag te spelen en heeft Anderlecht erop gewezen dat de match met de Nederlandse bekerwinnaar al drie maanden geleden werd vastgelegd.

   De Standaard,

   Joesoepov heeft voor de match met Anand met zwart een agressief maar gammel openingsrepertoire opgebouwd.

   NRC,

   Voorzetsel: om

   • een match om de wereldtitel
   • een match om het goud
   • een match om het wereldkampioenschap enz.

   De Italianen plaatsten zich zaterdagochtend voor de match om het goud met 3-1-winst (15-12, 8-15, 15-6, 15-7) tegen Joegoslavië.

   De Standaard,

   Maar zelfs hij liet de opening rusten nadat Boris Spasski hem in de elfde partij van de veelbesproken match om de wereldtitel van 1972 in Reykjavik had verslagen.

   Meppeler Courant,

   De eerste keer dat Keene aan de schaakpolitiek rook, was in de jaren 1977 en 1978, toen hij secondant was van Kortsjnoi, eerst in diens kandidatenmatches en later in de match om het wereldkampioenschap tegen Karpov in 1978, op de Filippijnen.

   NRC,

   Voorzetsel: op

   ( (vooral) in België. Deze combinatie wordt in het BN naast die met het voorzetsel tegen gebruikt; in het NN wordt uitsluitend de variant met tegen gebruikt.)
   • de match op Anderlecht
   • de match op Club
   • de match op Seraing
   • de match op Sint-Truiden enz.

   De tijd drong en Goethals was akkoord om ons voor twee wedstrijden uit de nood te helpen. Wij wisten dat hij voor de match op Seraing niet beschikbaar was.

   De Standaard,

   "We speelden Moeskroen halfweg de tweede helft een kwartier van het kastje naar de muur. In die periode hadden we langszij moeten komen. We werden echter genekt door een klassegoal van Mbo Mpenza. Op Moeskroen moet je blijkbaar altijd rekening houden met verrassingen. Toch positief dat we weer aanknoopten met een zeker spelniveau. Een goede repetitie voor de match op Anderlecht."

   De Standaard,

   Excelsior lijkt af te haken in het titeldebat al vergete men niet dat het van de eerste drie nog het minst zware programma moet afwerken. Buiten de match op Club van de zondag na Pasen, krijgt het enkel haalbare opdrachten voor de voeten.

   De Standaard,

   Voorzetsel: tegen

   • de match tegen Anand
   • de match tegen Anderlecht
   • de match tegen Antwerp
   • de match tegen Aston Villa
   • de match tegen BC Gent
   • de match tegen Beerschot
   • de match tegen Besiktas
   • de match tegen Blackburn Rovers enz.
   • de match tegen de Belgen
   • de match tegen de Zwitsers enz.
   • een match tegen de Verenigde Staten
   • een match tegen Engeland
   • een match tegen Frankrijk enz.

   Iran scoort hier meteen een belangrijk punt in zijn match tegen de Verenigde Staten.

   De Standaard,

   De match tegen Engeland was echter de laatste voor de Schotten, terwijl de Engelse en de Franse nationale ploegen elk nog één wedstrijd te goed hebben.

   De Standaard,

   "Ja, natuurlijk heb ik de match tegen Frankrijk bekeken. Met enorme spijt omdat ik niet beschikbaar was voor de groep. Dat het voor de Belgen een flop werd, doet niets ter zake. Voor mij blijft iedere kans als internationaal een eer, iets waar ik naar uitkijk", zegt Vermant streng.

   De Standaard,

   Tegen Turkije speelden we sterk, maar konden de kansen niet benutten. Daardoor zijn we verplicht onze volgende opdrachten te winnen.Te beginnen met de match tegen de Belgen.

   De Standaard,

   Normaliter beginnen we met drie punten voorsprong aan de match tegen de Zwitsers.

   De Standaard,

   Voor de match tegen Anand in Las Palmas werden we vaak opgebeld, door Amerikanen zowel als Russen die ons waarschuwden dat Gata iets kon overkomen.

   De Standaard,

   Al de investeringen, het werk nog dat wij deze week leverden om de match tegen Anderlecht voor te bereiden, waren een maat voor niets.

   De Standaard,

   Die match tegen BC Gent en het duel met Rogiers dat maar een minuut of vier duurde, vergeet ik nooit.

   De Standaard,

   De problemen begonnen pas goed toen België vorige week tegen Turkije voetbalde en bondssecretaris-generaal Alain Courtois er niet in slaagde deze WK-interland ordelijk te laten verlopen. Waarna de toekomstige tornooidirecteur van Euro 2000 doodleuk kwam vertellen dat RWDM beter zou overwegen zijn Europese match tegen Besiktas, met zijn Turkse aanhang in heel West-Europa, elders dan in het Machtensstadion te spelen.

   De Standaard,

   Voorzetsel: tussen

   • de match tussen de lokale club South China en het Japanse elftal Grampus 8
   • de match tussen de reserves van Walle Sporting Club en de juniores van de Athletic Association Ghent
   • de match tussen John Higgins en Ronny O'Sullivan
   • de match tussen Kasparov en Karpov
   • de match tussen Kim Clijsters en Justine Henin
   • de match tussen Overpelt en Deinze enz.

   Het voetbalstadion van Hongkong neemt extra-veiligheidsmaatregelen voor de match tussen de lokale club South China en het Japanse elftal Grampus 8.

   De Standaard,

   'Ik kan het niet helpen,' snottert de jonge Staf en heeft voordien maar één keer zo gesnikt, toen hij niet ingezet werd in de match tussen de reserves van Walle Sporting Club en de juniores van de Athletic Association Ghent.

   Het verdriet van België, Hugo Claus,

   Een vrouw vertelde dat ze haar man elke middag voor de televisie zette om vervolgens steeds weer dezelfde videoband van een snookerwedstrijd voor hem af te spelen. Denk je dat eens in: elke middag dezelfde frames van een match tussen John Higgins en Ronny O'Sullivan, altijd even spectaculair, altijd weer een verrassing.

   De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

   'Maar denk ook eens aan de match tussen Kasparov en Karpov in 1986. Toen won Karpov ook drie keer na een hopeloos lijkende achterstand.'

   Meppeler Courant,

   Het was de periode van de match tussen Kim Clijsters en Justine Henin op Roland Garros of iets dergelijks, in ieder geval werd er iemand uitgeroepen tot de beste of de snelste.

   http://www.vti.be/,

   In de studieronde van de match tussen Overpelt en Deinze knalde Werdens eerst over en geraakte vervolgens niet voorbij David.

   De Standaard,

   Voorzetsel: van

   • de match van de Rode Duivels
   • de match van Dewulf
   • de match van Excelsior
   • de match van enz.

   Twee van de drie matchen van de Rode Duivels in de eerste ronde vinden op zaterdagavond plaats.

   http://213.193.164.200//nl/dossiers/MM28doswereldbeker.htm

   De match van Dewulf is verschoven naar vandaag.

   De Standaard,

   "De meest dramatische match van Excelsior gaf ons de overtuiging dat de club in eerste klasse leefbaar was", weet Verhoost. "De eindronde van tweede klasse in '94. Laatste wedstrijd tegen Beerschot. Het uitgangspunt was eenvoudig: winnen betekende eerste klasse [...]. Wij spelen slechts gelijk en Aalst promoveert."

   De Standaard,

   • de match van vanavond
   • de match van vrijdag
   • de match van zaterdag enz.

   De match van vanavond mag ons in princiep geen problemen opleveren, maar in het voetbal weet je nooit.

   De Standaard,

   Onze match van vrijdag, op KV Mechelen, zal een grote rol spelen.

   De Standaard,

   De zege op Beerschot maakt van de match van zaterdag tegen Kortrijk, tweede in de stand, in elk geval een nieuwe voltreffer.

   De Standaard,

   Voorzetsel: voor

   • een match voor de Africa Cup
   • een match voor de kampioenstitel
   • een match voor de UEFA-Cup enz.

   In de laatste competitiewedstrijd stond de allesbeslissende match voor de kampioenstitel op het spel.

   Meppeler Courant,

   Martha kijkt ook tv. Zij het niet meer zoveel als vroeger. Want met dat geleuter en dat geklets en dat gekwis en met die onnozele spelletjes allemaal. Ze is dat zo beu als iets, zegt ze. Maar als Club Brugge speelt, een match voor de UEFA-Cup bijvoorbeeld, dan kijkt ze nog wel.

   De dieven zijn al gaan slapen, Leo Pleysier,

   "Zelf werd ik ontdekt door Fernand Goyvaerts, toen ik met onze nationale ploeg in Senegal een match voor de Africa Cup afwerkte."

   De Standaard,

   Voorzetsel: zonder

   • een match zonder belang
   • een match zonder inzet
   • een match zonder kansen
   • een match zonder tempo enz.

   Waregem en Antwerp speelden een match zonder belang en dat was bij momenten ook zichtbaar.

   De Standaard,

   Het werd een match zonder kansen, bij wijlen rommelig. Cruciaal moment rond de twintigste minuut, toen Boone Ghiro haakte, maar de vanaf dan heel zwak leidende ref floot geen strafschop, hetgeen bepalend was voor het wedstrijdverloop.

   De Standaard,

   "Een match zonder tempo en zonder inzet", noemde hij de negentig minuten verveling, waar zo'n goede zesduizend voetballiefhebbers hun centen aan vergooiden.

   De Standaard,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • een match of een toernooi

   "Daar de match over tien partijen gaat, is de verwachtte uitslag 6,5 - 3,5 in het voordeel van Karpov. Dit is de ene helft van het verhaal. De andere is, dat het in een match of een toernooi nooit zo gaat als je op grond van de Elo-verschillen zou verwachten."

   http://www.bio.vu.nl/vakgroepen/microb/reijnders/elo.html

   Vaste verbindingen


   een match van alles of niets; een match van alles of niks

   1. Vormvariant: een wedstrijd van alles of niets

    een wedstrijd waar tot het uiterste gestreden wordt om te winnen waarbij risico's worden genomen die uiteindelijk ook tot verlies kunnen leiden

    Voor de match tegen Wales moet Leekens alle mogelijke faciliteiten krijgen. Een bijeenkomst vooraf, indien mogelijk. Eventueel een langere Engelse stage, al dan niet met een wedstrijd, in de aanloop naar het komende WK-duel. Een match van alles of niks.

    De Standaard,

    Broos en zijn adjunct René Verheyen zagen de verjongde Roemeense landskampioen ieder één keer aan het werk. Hun conclusie luidde: "Geen hapklare brok. Een ploeg die zeer goed kan voetballen en, vooral, zeer goed kan verdedigen. Ook voor hen is het een match van alles of niets", aldus Broos.

    De Standaard,

   match van de dag; de match van het jaar de match van de eeuw

   1. Vormvariant: match of the day; match of the year; match of the century

    belangrijkste wedstrijd van de dag; belangrijkste wedstrijd van het jaar; belangrijkste wedstrijd van de eeuw

    "Laat Club Brugge nu maar komen? O, dat is pas over twee weken. Eerst moeten we naar Molenbeek. Daar een goed resutaat neerzetten en automatisch loopt het goed tegen Club. Zoals we vorige week uiterst gemotiveerd in Genk gingen voetballen, gewoon omdat de thuismatch tegen Standard wenkte. Dat is voor deze club nog altijd de match van het jaar, maar voor mij primeert natuurlijk Club Brugge. Ik beleefde er vier schitterende jaren en tel er nog altijd veel vrienden."

    De Standaard,

    "Voor ons is dit de match van de eeuw", gaf voorzitter Koff aan. De Toyota Cup staat zeer hoog aangeschreven in Latijns-Amerika.

    De Standaard,

    De match van de dag eindigde na middernacht: pas toen werd duidelijk dat Andrei Medvedev fysiek sterker is dan Michael Stich: 4-6, 6-1, 6-2, 4-6, 8-6.

    De Standaard,

    "Een paar maanden rust, zo kreeg ik na de eerste diagnose te horen. Net voor de match van 't jaar. Ik zie me daar nog zitten. In mijn zetel, koortsig, met mijn oor bijna in mijn radio. Ik was sowieso al mottig en toen werd het ook nog 0-1 voor Anderlecht. Nooit voordien in mijn carrière heb ik me zo machteloos gevoeld."

    De Standaard,

    Deinze stuurde, in wat bij de Oost-Vlamingen de Match of the year werd genoemd, SV Waregem met een 2-1-nederlaag terug naar de Gaverbeek en stoot door naar de tweede stek.

    De Standaard,

    Voor het als 'Match of the year' geafficheerde duel moest het eerste team van RKAVIC zelfs uitwijken naar een bijveld.

    NRC,

   de match van de waarheid

   1. de wedstrijd waarvan het resultaat allesbetekenend is, omdat daaruit blijkt hoe de krachtsverhoudingen tussen de tegenstanders liggen

    "Zondag spelen we de match van de waarheid", zeggen Vic Ernon, de trainer van Torhout en Bart Wuyts, de karakterspeler bij uitstek van Zellik, onafhankelijk van elkaar.

    De Standaard,

    Manchester United, Ajax en AC Milan staan voor de match van de waarheid.

    De Standaard,

   de man van de match

   1. Vormvariant: the man of the match

    de beste speler van de wedstrijd

    De Patro-doelman was zowat de man van de match, maar moest zich rond het uur gewonnen geven. Clement devieerde een vrije trap van Peeters via het lichaam van Noben in doel.

    De Standaard,

    Het predikaat 'man of the match' was gisteren echter weggelegd voor Diederik Parlevliet. Hij had met 70 runs een belangrijk aandeel in de uiteindelijke score van Rood en Wit van 276 voor 6 en pakte in de innings van Sparta een handvol wickets.

    http://www.roodenwit.nl/

    Later kwam hem ter ore dat 'zijn' ontdekking drie keer werd uitgeroepen tot 'man of the match', zes keer had gescoord en bovendien een prijs kreeg als de meest waardevolle speler van het toernooi.

    NRC,

    De Meppelers speelden zeker niet groots, maar troefden hun tegenstander op alle fronten af, waarbij de jeugdige Marco Meyers uitgroeide tot 'man of the match'.

    Meppeler Courant,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   match 2.0

   passend resultaat; overeenkomend resultaat

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een match…

   is een gelijkenis

     Algemene voorbeelden


     Er is echter ook een direct kwantificeerbaar voordeel, waarvan u vanaf het eerste moment de vruchten kunt plukken: het hergebruiken van 'matches' die tijdens het vertalen worden opgebouwd.

     http://www.amtec.nl/

     Bij zuivere DNA-profielen (van één persoon) is nu al na een druk op de knop duidelijk of er een 'match' is gevonden.

     Algemeen Dagblad,

     Als er een 'match' is tussen een onbekende veelpleger in de DNA-databank en een bekende vingerafdruk, kan wangslijm worden afgenomen van die persoon voor een DNA-profiel.

     de Volkskrant,

     match 2.1

     passende combinatie; succesvolle combinatie

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een match…

     is een combinatie

       Algemene voorbeelden


       Iedereen kent de voorbeelden in zijn of haar omgeving: jonge talentvolle mensen die ondanks maximale inzet en commitment toch afbranden in de Hospitality branche. Soms door een verkeerde match, vaak door een gebrek aan begeleiding.

       http://www.hospitalitymatch.nl/