melaatse 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een melaatse…
is een persoon
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan lepra
- [Behandeling of bewerking] werd vroeger uit de maatschappij uitgesloten en vaak ondergebracht in leprozenkolonies
- [Waardering] werd vroeger als onrein beschouwd
Combinatiemogelijkheden
als object bij een werkwoord
- een melaatse aanraken
- een melaatse genezen
- rein maken, verzorgen, verplegen]
"Het hele centrum is eigenlijk een spin-off van mijn werk in het leprozenhospitaal," legt zuster Jeannine Geuns uit. "Ik zag hoe de kinderen van de melaatsen die we verzorgden, zomaar wat tussen de bedden door liepen en besliste ervoor te zorgen dat ze ten minste wat onderwijs kregen [...]. Maar toen ik merkte dat het schooltje een stigma droeg als "het schooltje voor melaatsen", stelde ik het open voor alle kinderen van de buurt."
in voorzetselgroep
- werelddag voor de melaatsen
En daarom ging filmregisseur Stijn Coninx naar het zuiden van India. Hij zag er hoe lepra wordt opgespoord en hoe de melaatsen worden verzorgd. En hij maakte er een foto die wonderwel gelijkt op de campagnefoto van de "Werelddag voor de melaatsen" voor dit jaar: een kind krijgt op een vlek een prikje. Als het pijn doet, is er niets aan de hand. Als er geen reaktie komt, is de kans groot dat het kind lepra heeft.
Woordfamilie
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen
melaatse 1.1
Betekenisbetrekking
Betrokken betekenissen | 1.0 : 1.1 |
---|
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een melaatse…
is een persoon
- [Toestand algemeen] wordt door de gemeenschap uitgestoten alsof hij melaats is
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft vaak hoedanigheden die voor de maatschappij onaanvaardbaar zijn
- [Activiteit of handeling] heeft vaak dingen gedaan die voor de maatschappij onaanvaardbaar zijn
Algemene voorbeelden
Pasolini verloor zijn baan als leraar en werd uit de partij gezet. Op zijn manier zou hij nochtans de partij trouw blijven, ook al geloofde hij er op het einde niet meer in. In Friuli was hij intussen een melaatse geworden. In de ochtend van 28 januari 1950 vluchtte hij met zijn moeder "als in een roman" naar Rome.
Het belangrijkste resultaat van de uitdaging was echter dat er ook programmeurs aan het werk togen om te zorgen dat er nooit meer een boodschap van Canters en Siegel op het net zou verschijnen. Zo werd in Noorwegen een programma ontwikkeld dat onophoudelijk het net afzoekt naar boodschappen van de advocaten en deze vervolgens wist, nog voordat iemand ze heeft kunnen lezen. Het echtpaar ontwikkelde zich zo tot de eerste digitale melaatsen van de informatiemaatschappij.