skaeve huse


skaeve huse 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)

(woonvorm die bestaat uit) laatstekanswoningen, doorgaans containerwoningen, voor mensen die in een andere woonomgeving voor te veel overlast zorgen; (woonvorm die bestaat uit) woningen bedoeld voor notoire overlastbezorgers; (woonvorm die bestaat uit) asowoningen
Omdat Skaeve Huse (uitgesproken als 'skeeve hoese') meestal wordt gezien als de eigennaam van een specifieke woonvorm, wordt het doorgaans met hoofdletters geschreven. Maar volgens de officiële spelling is het woord inmiddels ingeburgerd als soortnaam, en wordt het dus met kleine letters geschreven.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Skaeve huse…

zijn woningen

 • [Uiterlijk] zijn doorgaans eenvoudig en sober
 • [Doel of bestemming] zijn bedoeld om extreme woonoverlast tegen te gaan
 • [Plaats] staan op ruime afstand van andere woningen
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zijn vaak containerwoningen
 • [Belanghebbende of begunstigde] zijn bedoeld voor mensen met zulk onaangepast gedrag dat ze nergens anders zouden kunnen wonen

Algemene voorbeelden


Skaeve Huse (spreek uit als: skeeve hoese) is Deens voor 'rare huizen', die in het Engels ook wel 'freak houses' worden genoemd. De Denen begonnen in 1999 met een pilot waarin de Skaeve Huse ingevoerd werden voor daklozen en andere achterstandsgroepen die in veruit de meeste gevallen ook een drank- of drugsprobleem hadden en daardoor moeilijk te huisvesten waren in reguliere wijken, zonder daarbij ook stevige overlast te veroorzaken.

http://www.dewijkin.nl/overlast-2/wat-zijn-skaeve-huse/,

De Skaeve Huse zijn het eindstation voor de bewoners. Een alternatief - behalve detentie of gedwongen opvang - is er daarna niet meer.

nrc.next,

De komst van de 12 hufterhuizen is weer een stapje dichterbij gekomen. Het bestemmingsplan om de Skaeve Huse te bouwen aan de Croy in Eindhoven ligt klaar. [...]. De Skaeve Huse zijn huizen voor Eindhovenaren die door asociaal gedrag veel overlast veroorzaken. Over de bouw van deze zogenoemde aso-woningen, is al veel ophef geweest. Omwonenden en ondernemers uit de buurt zien de komst van de huizen absoluut niet zitten.

https://archief.studio040.nl/hufterhuizen-stapje-dichterbij/content/item?1034454,

Skaeve Huse is een bijzondere woonvorm bedoeld voor die bewoners van een stad/dorp die zich niet aan een gewone woonomgeving of niet aan een zorginstelling aanpassen, omdat ze dit niet kunnen of niet willen.

http://www.wagenbouw.nl/marktsegmenten/skaeve-huse/

In deze ook wel skaeve huse genoemde noodgebouwen kunnen deze mensen, nog vóórdat de winter toeslaat, op z'n minst warm en droog hun nachten doorbrengen.

https://www.ad.nl/dordrecht/hufterbunker~ada58ed8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

'De Skaeve Huse halen langdurige woonoverlast uit onze woonwijken. Vroeger moest het slachtoffer zelf verhuizen, nu verhuizen wij de dader.' Verhuizen naar de voorziening is vrijwillig.

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/hufterbunkers-werken.9583557.lynkx,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • skaeve huse bouwen
 • skaeve huse openen

Om extreme woonoverlast tegen te gaan, zijn in Rotterdam Skaeve Huse gebouwd. Deze bijzondere woonvorm met woonunits voor elf overlastgevers is te vinden op een terrein aan de Soesterbergstraat, naast een bedrijventerrein tussen Overschie en Schiebroek. De gemeente wil de Skaeve Huse nu uitbreiden met vier extra plekken, omdat de aanpak een succes blijkt.

https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/skaeve-huse/

Amsterdam opende twee jaar geleden aan de rand van de stad vijf Skaeve Huse: containerwoningen naar Deens voorbeeld waar probleemhuurders onder toezicht wonen. Arnhem, Utrecht en Tilburg beschikken inmiddels ook over dergelijke 'hufterhutten'. Kampen was begin jaren negentig de eerste gemeente die 'asocontainers' neerzette.

NRC Handelsblad,

met adjectief ervoor


 • het Deense skaeve huse

Wie helpt me in mijn zoektocht naar een passend en vooral waardig woord voor dit soort broodnodige schuilplekken? We kunnen toch wel iets beters bedenken dan het Deense skaeve huse?

https://www.ad.nl/dordrecht/hufterbunker~ada58ed8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F,

in voorzetselgroep


 • huisvesting in skaeve huse
 • bewoners van de skaeve huse

Om in aanmerking te komen voor huisvesting in Skaeve Huse, moeten kandidaten afspraken kunnen nakomen en niet gewelddadig zijn. Veruit de meeste bewoners van de Skaeve Huse zijn man.

http://www.dewijkin.nl/overlast-2/wat-zijn-skaeve-huse/,

met substantief ervoor


 • het (Deense) idee skaeve huse

Wat te doen met huurders die extreme overlast in de buurt veroorzaken? Het Deense idee Skaeve Huse moet voor een oplossing zorgen. Eerst in Amsterdam.

nrc.next,

met telwoord ervoor


 • vijf skaeve huse

Amsterdam opende twee jaar geleden aan de rand van de stad vijf Skaeve Huse: containerwoningen naar Deens voorbeeld waar probleemhuurders onder toezicht wonen.

NRC Handelsblad,

met ander, nevengeschikt substantief


 • hufterbunkers, aso-containers en skaeve huse

Ze worden hufterbunkers, aso-containers en Skaeve Huse genoemd. Speciale containerwoningen voor notoire overlastgevers. Sinds Rotterdam elf van deze woningen heeft, is de overlast in de oude woonomgeving van de overlastgevers tot nul gereduceerd. [...]. Skaeve Huse zijn woningen waar zeer overlastgevende mensen begeleid kunnen wonen op enige afstand van gewone woonwijken. In steden als Amsterdam, Tilburg en Arnhem is het van oorsprong Deense concept al toegepast. De Skaeve Huse nabij Rotterdam The Hague Airport Rotterdam zijn gestart in juni 2017.

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/hufterbunkers-werken.9583557.lynkx,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2006
Brontaal Deens
Vorm in brontaal skaeve huse
Betekenis in brontaal rare huizen