spoedarts


spoedarts 1.0

((vooral) in Nederland)

huisarts die spoedeisende hulp biedt op een huisartsenpost of ook bij de patiënt thuis; huisarts voor spoedgevallen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spoedarts…

is een huisarts; is een persoon

  • [Plaats] werkt in een huisartsenpost of verleent hulp bij de patiënt thuis
  • [Activiteit of handeling] biedt snel medische hulp bij spoedgevallen
  • [Middel] verplaatst zich met een dienstvoertuig, vaak met chauffeur

    Algemene voorbeelden


    Een spoedarts is een huisarts die wordt ingezet bij spoedgevallen. Dat zijn ziektegevallen of letsels waarbij de patiënt snel een dokter nodig heeft. Toch bestaat het werk van de spoedarts niet uitsluitend uit dit soort gevallen. De spoedarts gaat ook bij die patiënten op bezoek die om medische redenen niet naar de Huisartsenpost kunnen komen.

    http://www.dehuisartsenpost.nl/index.php?ipag=8

    De spoedarts is altijd vergezeld van een chauffeur, met uitzondering van de Huisartsenpost Emmeloord en de Dienstenstructuur Dronten. Deze chauffeur is speciaal getraind om de huisarts veilig en zo snel mogelijk naar de patiënt te brengen. Eenmaal aangekomen kan hij/zij de huisarts ook assisteren. Hiervoor heeft de chauffeur een aparte opleiding gehad.

    http://www.dehuisartsenpost.nl/index.php?ipag=8

    De Spoedarts is een huisarts die wordt ingezet bij spoedgevallen. Patiënten bezoeken de huisartsenpost, na telefonisch contact met de triagiste, met klachten die niet tot de volgende dag kunnen wachten.

    http://www.huisartsenpost-amstelland.nl/index.php?ipag=8

    Noodnummer voor spoedarts aan huis [...]. Mensen die ongeacht het tijdstip in noodgevallen binnen een uur een arts aan huis willen hebben, kunnen met ingang van 1 september een landelijk alarmnummer bellen. Die service wordt vanaf die datum aangeboden door de organisatie SOS Arts.

    http://www.deweekkrant.nl/artikel/2008/februari/12/noodnummer_voor_spoedarts_aan_huis,

    spoedarts 2.0

    arts met een specifieke opleiding voor de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis, die binnenkomende patiënten onderzoekt, behandelt of doorverwijst naar de bevoegde arts-specialist; SEH-arts; spoedeisendehulparts

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een spoedarts…

    is een arts; is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Een SEH-arts werkt op de afdeling Spoed Eisende Hulp. Momenteel werken er negen spoedartsen die door ons zijn opgeleid en één die elders is opgeleid. Wat doet een SEH-arts? Een SEH-arts heeft verschillende taken binnen het St Jansdal: * het in kaart brengen van de lichamelijke en psychische toestand en het behandelen van de op de SEH binnengekomen patiënt. Artsen met een specifiek specialisme, zoals cardiologen en chirurgen, zijn altijd eindverantwoordelijk en worden bij de verdere zorg van de patiënt betrokken; * het verzorgen van de acute zorg in de kliniek buiten kantoortijden; * het leiden van het reanimatieteam.

        http://www.stjansdal.nl/werken-en-leren/leren-in-st-jansdal/spoedeisende-hulp-arts,

        De spoedarts bepaalt welke onderzoeken nodig zijn om tot een eerste diagnose te komen. Indien de spoedarts het nodig vindt, wordt er een specialist of een assistent-specialist bijgeroepen. De specialist voert dan de nodige verdere onderzoeken uit om de diagnose te stellen. Het is mogelijk dat u na verzorging het ziekenhuis mag verlaten of opgenomen wordt.

        http://www.gza.be/website/sazdownloads20.nsf/D8557BF47532159DC1257440002980A4/$FILE/Onthaalbrochure%20spoed.pdf,

        Aanbeveling aan de Medicomut en aan de Minister van Sociale zaken om in de spoedgevallendiensten een triage ereloon te voorzien voor de spoedarts; bij oneigenlijk gebruik van de spoed moet een hoger remgeld worden aangerekend.

        http://www.svh.be/Toekomstplan%20deel1.html,

        spoedarts 2.1

        beroep, functie of titel van spoedeisendehulparts

        Algemene voorbeelden


        Er is een groot tekort aan spoedartsen [...]. Hiermee legt de beroepsorganisatie de vinger op de wonde. De kortlopende opleiding voor spoedarts werd immers door minister Onkelinx afgeschaft. Nochtans konden artsen hiermee op één jaar tijd het Brevet Acute Geneeskunde (BAG-artsen) halen d.m.v. een stage en een examen. De zogenaamde BAG-artsen vervullen hiermee een belangrijk poortfunctie op de spoedafdelingen van ziekenhuizen.

        http://www.n-va.be/nieuws/persberichten/tekort-spoedartsen-gevolg-maatregel-onkelinx,