wetsgeneesheer


wetsgeneesheer 1.0

((vooral) in België)

arts die is gespecialiseerd in de forensische geneeskunde en van overheidswege is belast met medische taken in het kader van de rechtshandhaving en rechtspleging door politie en justitie, zoals arrestantenzorg, sporenonderzoek bij o.m. seksueel geweld, afname van lichaamsmateriaal zoals bloed, lijkschouwing enz.; politiearts

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wetsgeneesheer…

is een arts; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Wetsdokter schuldig aan dood gedetineerde. De Brusselse wetsgeneesheer Guy V. is donderdag veroordeeld tot drie maanden gevangenis met uitstel. Het hof van beroep oordeelde dat de geneesheer door nalatigheid schuldig is aan de dood van een gedetineerde die stierf aan een overdosis cocaïne.

      De Standaard,

      De man verklaarde tijdens een ondervraging dat Moreno en Garcia een Eta-kommando onderdak had verleend. Een wetsgeneesheer stelde achteraf vast dat Rojo die verklaringen aflegde onder druk van foltering.

      De Standaard,

      Een bejaarde kwam donderdagnamiddag om in een brand in haar appartement [...]. De moordbrigade van de gerechtelijke politie stelde vast dat het appartement helemaal werd doorzocht. Branddeskundige Carl Jacus stelde brandstichting vast. De wetsgeneesheer kon de doodsoorzaak niet met zekerheid vaststellen.

      De Standaard,

      In een bedrijf dat voor het Brusselse gewest afval sorteert, vonden arbeiders woensdag een lijk. Een wetsgeneesheer stelde vast dat het lichaam meerdere steekwonden vertoonde in hartstreek en rug. Op het lijk vonden de speurders geen voorwerpen die tot identificatie kunnen leiden.

      De Standaard,

      wetsgeneesheer 2.0

      ((vooral) in België)

      forensisch arts die gespecialiseerd is in het doen van autopsies; forensisch patholoog

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een wetsgeneesheer…

      is een arts; is een persoon

          Algemene voorbeelden


          De autopsie van het lijk leverde weinig nieuwe gegevens op. De wetsgeneesheer voert nog onderzoeken uit op de organen. Twee onbekende mannen hadden het lijk woensdagavond omstreeks 21.30 uur gedumpt in de duinen van Middelkerke.

          De Standaard,

          Dank zij een autopsie kreeg het onderzoek als het ware een andere dimensie. Bepaalde details die anders verborgen bleven, konden onverwacht onder de neus van de dader geschoven worden [...]. Velge keek ongeduldig op zijn horloge. Vier minuten over tijd [...]. Emile, de bediende van de morgue die de wetsgeneesheer assisteerde, gekleed in witte papieren wegwerpoverall, stak zijn hoofd door het deurgat.

          De Coltmoorden, Jef Geeraerts,