wijnsinaasappel


wijnsinaasappel 1.0

afbeelding

Bron: First Light
( CC BY-SA 3.0 )

(groente en fruit [eten])

sinaasappel met geheel of gedeeltelijk donkerrood vruchtvlees met een friszoete smaak; wijnappelsien; bloedsinaasappel; bloedappelsien

Semagram


Een wijnsinaasappel…

is een sinaasappel; is een vrucht; is voedsel

   Algemene voorbeelden


   "Bloedsinaasappel is nu in het seizoen. Het vruchtvlees is echt mooi rood, vandaar 'bloed' of ook wel wijnsinaasappel. Die kleur komt door een pigment, anthocyaan, die in veel vruchten voorkomt, maar meestal niet in citrusfruit. De vrucht is kleiner dan een gewone sinaasappel en heeft een friszure, licht bittere smaak."

   http://www.specialbite.com/blog/citrus-frist-alles-op,

   Rond 1850 is de bloedsinaasappel, die ook wel wijnsinaasappel genoemd wordt om zijn rode kleur, ontstaan in het Middellandse Zeegebied. Hoewel de vrucht nu op verschillende plaatsen geteeld wordt, is hij nog steeds voornamelijk rond de Middellandse Zee te vinden, in Italië en Spanje.

   http://www.odin.nl/nl/nieuws/shownieuws.asp?nwsid=818,

   De jongens en meisje van de derde graad toverden het aangekochte fruit om tot een lekkere en gezonde fruitsalade. Ook de jongste kleuters gingen aan de slag met: kiwi's, appels, bananen, meloenen en wijnsinaasappelen. Ze genoten met volle teugen van al dit lekkers.

   http://www.schoolaalterbrug.taborscholen.be/onzeschool/nieuws/dag4gv.html

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen