wintertijd


wintertijd 1.0

tijd van de winter; winterseizoen; winter

Semagram


De wintertijd…

is een tijd

   Hoofdsemagram: winter


   Algemene voorbeelden


   Over het algemeen zal in de natte wintertijd het grootste deel van het water zoet en de gradiënt kort zijn, terwijl in de zomer door verdamping het water brakker wordt.

   http://www.zoetzout.nl/index.html?page=http://www.zoetzout.nl/herstel2.html

   Een juiste voeding heeft ook weer te maken met het evenwicht tussen Yin en Yang en zelfs met het klimaat waarin iemand woont. Een klimaat dat gekenmerkt wordt door hitte en droogte is een Yang klimaat. De mensen die hierin wonen zullen om een evenwichtige voedingsbalans te krijgen Yin-voedsel moeten gebruiken [...]. Het is niet toevallig dat de wintertijd (Yin) vraagt om boerenkool met worst, een typisch voorbeeld van Yang-voedsel.

   http://www.acupunctuur.nl/index2.htm

   Combinatiemogelijkheden


   met ander, nevengeschikt substantief


   • herfsttijd en wintertijd

   Vooral in de herfst- en wintertijd zijn de wegen op de laatste stukken nagenoeg onbegaanbaar.

   Meppeler Courant,

   wintertijd 2.0

   tijdens de wintermaanden aangehouden tijdregeling, waarbij de klok tegenover de zomertijd een uur terug wordt gezet om beter gebruik te kunnen maken van de uren dat het licht is

   Semagram


   De wintertijd…

   is een tijdregeling; is een regeling

   • [Functie] dient om beter gebruik te kunnen maken van de uren dat het licht is
   • [Duur] geldt voor de periode oktober-maart
   • [Tijd] begint op de laatste zondag van oktober en eindigt op de laatste zondag van maart
   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt erdoor gekenmerkt dat de klok een uur terug wordt gezet tegenover de zomertijd en dan opnieuw gelijk loopt met de standaardtijd

   Hoofdsemagram: tijd


   Algemene voorbeelden


   De zomertijd (of zomeruur) begint in de EU op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Dit gebeurt in alle lidstaten op hetzelfde moment. In België en Nederland is dat 's nachts om 2 uur wintertijd (of winteruur; MET). In het voorjaar betekent dat dat de klok van 2 uur MET wordt omgezet naar 3 uur MEZT, zodat de nacht een uur korter duurt. In het najaar wordt de klok om 3 uur MEZT teruggezet naar 2 uur MET, zodat we een uur langer kunnen slapen (de tijdspanne tussen 2 en 3 uur komt immers tweemaal voor).

   http://hemel.waarnemen.com/aarde/zomertijd.html#2013,

   Dit jaar moeten de klokken achteruit in de nacht van 26 op 27 oktober. Drie uur 's ochtends zomertijd wordt dan plots twee uur 's ochtends wintertijd.

   De Standaard,

   De zomertijd bestaat in Nederland vanaf 1916. In de Tweede Wereldoorlog duurde hij zelfs de hele winter van 1941 en 1942 voort en pas in november 1942 werd de klok teruggezet. In 1946 verdween de zomertijd om in 1977 vanwege de actuele energiecrisis opnieuw te worden ingesteld. De beginperiodes van de zomertijd hebben altijd gevarieerd, maar vanaf 1996 geldt als begin van de zomertijd de laatste zondag van maart en als begin van de wintertijd de laatste zondag van oktober, hetgeen zo door de landen van de Europese Unie voor de komende jaren is afgesproken.

   http://www.cultuurwijzer.nl/cultuurwijzer.nl/cultuurwijzer.nl/i000468.html,

   Iedere laatste zondag van maart gaat de zomertijd in: het einde van de wintertijd. Als het zomertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 2 uur 's nachts naar 3 uur 's nachts, vooruit dus. De zomertijd duurt 7 maanden.

   http://www.sleen.nu/agenda/agenda/agenda_id,1689/zomertijd,

   Gisteren kwam de spits van FC Groningen de atoomwekker ophalen die de stadsredactie van deze krant voor hem had aangeschaft. Het apparaat, dat uit zichzelf overschakelt van zomertijd naar wintertijd en omgekeerd, moet voorkomen dat de voetballer zich opnieuw vergist. Drent werd deze week beboet en geschorst nadat hij per ongeluk een uitlooptraining had gemist. Hij was vanwege de overgang naar de wintertijd een uur te vroeg en ging onverrichter zake naar huis toen hij geen teamgenoten in het stadion zag.

   Dagblad van het Noorden,

   Combinatiemogelijkheden


   als subject bij een werkwoord


   • gelden
   • ingaan

   In dit artikel worden alle tijden vermeld in UT, dit om het vergelijken van berekeningen en andere gegevens gemakkelijker met elkaar te kunnen vergelijken. Indien het gewone winteruur geldt, moet er bij deze tijdstippen telkens een uur worden bijgeteld. Indien de zomertijd geldt, moeten 2 uren worden bijgeteld.

   http://waarnemen.wega-astro.be/

   als object bij een werkwoord


   • de wintertijd instellen

   Wintertijd instellen op je iPhone. Deze nacht gaat de wintertijd in, dat wilt zeggen dat je een uur langer kan uitslapen. Met andere woorden; de klok wordt om drie uur 's nachts een uur terug gezet.

   http://www.iphoned.nl/how-to-wintertijd-instellen-op-je-iphone/28199/,

   in voorzetselgroep


   • omschakelen naar wintertijd
   • omschakelen op wintertijd
   • omschakeling naar wintertijd
   • omschakeling op wintertijd
   • overschakelen naar wintertijd
   • overschakelen op wintertijd

   's Winters lopen we nu een uur voor op de klok van Greenwich, en tijdens de zomertijd doen we er zelfs twee uur bij. Middag (het ogenblik waarop de zon het hoogst aan de hemel staat) valt dan rond 14 uur. Het midden van de nacht is verschoven naar ongeveer 2 uur 's ochtends. UTC = 15:04:58; Wintertijd = 16:04:58; Zomertijd = 17:04:58. Precies dat maakt het moeilijk om ook 's winters een echte zomertijd te gebruiken. Als we niet zouden omschakelen naar wintertijd, komt de zon op 1 december pas op rond 9.22 uur.

   http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag70.php,

   In de nacht van 27 op 28 oktober schakelen we over van zomertijd op wintertijd. De procedures vindt u in de download sectie van deze site.

   http://www.havenvanantwerpen.be/apics2/nieuws/omschakeling-naar-wintertijd,

   • een klok op wintertijd zetten

   Vergeet niet uw klok op wintertijd te zetten! 28 oktober 2010 [...]. Vergeet dan niet om uw klok een uur achteruit te zetten in de nacht van zaterdag op zondag! Het zou toch zonde zijn als u maandag te vroeg op werk komt terwijl u nog heerlijk een uur had kunnen slapen.

   http://www.rendement.nl/mt/nieuws/id3085-vergeet-niet-uw-klok-op-wintertijd-te-zetten.html,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • zomertijd en wintertijd

   Frankrijk nam in 1976 om energiebesparende redenen het Europese voortouw voor de invoering van zomer- en wintertijd.

   De Standaard,