zomertijd


zomertijd 1.0

tijd van de zomer; zomerseizoen; zomer

Semagram


De zomertijd…

is een tijd

   Hoofdsemagram: zomer


   Algemene voorbeelden


   Het is nu zomertijd, dat betekent dat veel deelnemers aan onze aktiviteiten andere bezigheden hebben en veel vaste aktiviteiten enkele maanden stil liggen. Daarom heeft het bestuur besloten om in Juli/Augustus het aktiviteitencentrum vier weken te sluiten.

   Meppeler Courant,

   In de zomertijd is het restaurant ook door de week geopend vanaf half twaalf en kunt u er terecht voor een lunch.

   Meppeler Courant,

   De vice-presidente bedankte de spreker en wenste de leden een fijne zomertijd.

   Meppeler Courant,

   zomertijd 2.0

   tijdens de zomermaanden aangehouden tijdregeling, waarbij de klok ten opzichte van de standaardtijd een uur naar voren wordt gezet om beter gebruik te kunnen maken van de uren dat het licht is

   Semagram


   De zomertijd…

   is een tijdregeling; is een regeling

   • [Functie] dient om beter gebruik te kunnen maken van de uren dat het licht is
   • [Duur] geldt voor de periode maart-oktober
   • [Tijd] geldt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober
   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt erdoor gekenmerkt dat de klok ten opzichte van de standaardtijd een uur naar voren wordt gezet

   Hoofdsemagram: tijd


   Algemene voorbeelden


   Het komende weekeinde wordt de klok 1 uur vooruit gezet waarmee de zomertijd een feit is.

   De Telegraaf,

   De zomertijd begint tegenwoordig op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. In de nacht van zaterdag op zondag eind maart worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit, zie www.ezelsbrug.nl). Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we 's avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien 's avonds donker.

   http://www.knmi.nl/cms/content/38964/zomertijd

   De zomertijd (of zomeruur) begint in de EU op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Dit gebeurt in alle lidstaten op hetzelfde moment. In België en Nederland is dat 's nachts om 2 uur wintertijd (of winteruur; MET). In het voorjaar betekent dat dat de klok van 2 uur MET wordt omgezet naar 3 uur MEZT, zodat de nacht een uur korter duurt. In het najaar wordt de klok om 3 uur MEZT teruggezet naar 2 uur MET, zodat we een uur langer kunnen slapen (de tijdspanne tussen 2 en 3 uur komt immers tweemaal voor).

   http://hemel.waarnemen.com/aarde/zomertijd.html#2013,

   De zomertijd bestaat in Nederland vanaf 1916. In de Tweede Wereldoorlog duurde hij zelfs de hele winter van 1941 en 1942 voort en pas in november 1942 werd de klok teruggezet. In 1946 verdween de zomertijd om in 1977 vanwege de actuele energiecrisis- opnieuw te worden ingesteld. De beginperiodes van de zomertijd hebben altijd gevarieerd, maar vanaf 1996 geldt als begin van de zomertijd de laatste zondag van maart en als begin van de wintertijd de laatste zondag van oktober, hetgeen zo door de landen van de Europese Unie voor de komende jaren is afgesproken.

   http://www.cultuurwijzer.nl/cultuurwijzer.nl/cultuurwijzer.nl/i000468.html,

   Combinatiemogelijkheden


   als subject bij een werkwoord


   • ingaan
   • gelden

   De landelijke scoutingdag wordt jaarlijks gehouden in het weekeinde waarin de zomertijd ingaat.

   Meppeler Courant,

   Zonsverduisteringen in de nabije toekomst [...]: in dit artikel worden alle tijden vermeld in UT, dit om het vergelijken van berekeningen en andere gegevens gemakkelijker met elkaar te kunnen vergelijken. Indien het gewone winteruur geldt, moet er bij deze tijdstippen telkens een uur worden bijgeteld. Indien de zomertijd geldt, moeten 2 uren worden bijgeteld.

   http://waarnemen.wega-astro.be/

   als object bij een werkwoord


   • de zomertijd instellen

   De zomertijd instellen voor Microsoft Windowsbesturingssystemen.

   http://support.microsoft.com/kb/2570791/nl,

   in voorzetselgroep


   • omschakelen naar (de) zomertijd
   • omschakeling naar (de) zomertijd
   • overschakelen naar (de) zomertijd

   Als bewezen wordt [...] dat de omschakeling naar de zomertijd zowel ekonomische, ekologische, pedagogische als psychologische nadelen heeft en mensenleed veroorzaakt, dan wordt het stilaan tijd dat de overheid besluit de maatschappij te behoeden voor dit kwaad.

   De Standaard,

   Van daaruit ontvangt de klok signalen en wordt ook automatisch overgeschakeld van wintertijd naar zomertijd en andersom.

   Meppeler Courant,

   • een klok op zomertijd zetten

   'De kerkklok staat ook al niet goed,' zei ze, terwijl ze naar de overkant van de straat wees. 'Ze kunnen er in dit land niet eens voor zorgen dat alle klokken op de zomertijd worden gezet.'

   Blauwbaard, Pauline Slot,

   • afschaffing van de zomertijd

   Op zondag 25 oktober zetten we in Europa de klok weer een uur terug. In 2019 stemde het Europees Parlement echter voor het afschaffen van de zomertijd per 28 maart 2021. Is dit dan laatste keer dat we de klok terug mogen zetten? Zo heet wordt de soep waarschijnlijk niet gegeten. De kans dat de afschaffing van de zomertijd in 2021 nog doorgaat is inmiddels zeer klein.

   https://www.dewereldklok.nl/nieuws/afschaffing-zomertijd-niet-in-2021/,