Brabander 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een Brabander…
is een persoon
- [Plaats] woont doorgaans in de Belgische of Nederlandse provincie Brabant
- [Plaats van herkomst] is afkomstig uit de de Belgische of Nederlandse provincie Brabant
Algemene voorbeelden
Een week geleden werd in Venlo tijdens een zakenlunch de eerste balans opgemaakt. Limburgers en Brabanders probeerden elkaar te overtreffen in enthousiasme. "De mensen interesseert die provinciegrens helemaal niets", sprak de Eindhovense burgemeester.
Zo werd een viaductheuvel [...] aanvankelijk tot nutteloos kunstwerk gebombardeerd. Tien jaar geleden werd daar het "Yeti-Skicentrum" [...] van Anderlecht op aangelegd. Aangezien er geen weg kwam, ging het van "no way" naar "Snoway" waar nu in het Nederlands Brusselaars en Brabanders met ingezeepte latten op benevelde plastictapijten leren skiën.
Woordfamilie
Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen
Brabander 2.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een Brabander…
is een persoon
- [Plaats] was afkomstig uit het middeleeuwse hertogdom Brabant
Algemene voorbeelden
De spreuk "Were di" (Weert u) werd zo'n 700 jaar geleden al gebruikt door hertog Jan van Brabant. De Brabanders werden in de slag bij Woeringen aangemoedigd verder te vechten met de woorden: "Edele Brabanders, were di, de hertog heeft de overhand, de bisschop is gevangen".
De hertog van Brabant ontmoet de graaf van Luxemburg. De bondgenoten vallen zonder enige orde hun vijanden aan. Een aanval op de troepen van Berg en de stad Keulen wordt abrupt afgebroken als de Brabanders naderen. De Luxemburgers, Geldersen en Limburgers treffen nu de Brabantse troepen.
brabander 3.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een brabander…
is een paard; is een zoogdier; is een dier
Hoofdsemagram: belg
Algemene voorbeelden
Als ze zich wat al te bibberachtig gedroegen, vertelde ik hun over de échte winters van vroeger [...], toen wij op weg naar huis binnenliepen in de smidse om ons te warmen, toen de boeren de hoefijzers van hun brabanders voorzagen van schroefkalkoenen en wij blij waren als we op de zware sleden een eindje mochten meerijden.
Regelmatig krijgt het Belgisch Trekpaard ook de naam 'Brabander'; dit hebben ze te danken aan de provincie Brabant (centraal in België) waar de ontwikkeling van het Trekpaard zoals we het nu kennen, begon [...]. Het Belgisch Trekpaard heeft een sterk en grof geraamte met een enorme spierontwikkeling. Het heeft een eerder korte rug, een ronde brede borst en breed aangezette hals.
Het Belgisch trekpaard wordt ook wel Brabander genoemd, naar de naam van de streek waarin hij voornamelijk wordt gefokt [...]. Het Belgische trekpaard heeft een korte, zware hals en een dubbele manenkam. Vergeleken bij het krachtige, gedrongen lichaam is het hoofd vrij klein. De korte, sterke benen zijn voorzien van wat behang aan de kogels.
Onze twee Belgische rassen van trekpaarden lenen zich uitstekend voor het boomslepen. De Ardenner is voorzien van de juiste bouw (gewicht tussen de 650 en 800 kg - schofthoogte tot 1m62) voor terreinen met een zachte ondergrond. Daar tegenover staat de Brabander (gewicht 800 tot 1000kg - schofthoogte vanaf 1m60) die meer gepast is voor harde, zware terreinen. Zelfs als zijn beweeglijkheid inferieur is aan de Ardenner door zijn massa, kan hij door zijn superieure kracht grotere stammen trekken en zodoende de rendabiliteit te verhogen.
Brabander [...]. Lijkt in kleur en bouw op de Ardenner, maar heeft meestal een fijner, eleganter hoofd.