Iranees


Iranees 1.0

van Iran; uit Iran; in Iran; van de Iranezen; bij de Iranezen

Algemene voorbeelden


Sinds hij in Californië woont, is Teah actief in organisaties die zich bezighouden met de integratie van Iranese vluchtelingen.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

Een paar weken later trok Rudi Carell op de Duitse televisie een stuk damesondergoed over het hoofd van een pop die de Iranese geestelijk leider Khomeini voorstelde.

http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010222_23.html,

De hoofdfiguur Ismael, zoon van de doofstomme vader Aga Akbar, vertelt het verhaal van zijn opstand tegen het Iranese regime, dat uiteindelijk uitmondt in zijn vlucht naar het Westen.

http://www.maxpam.nl/archief/Abdollah.html,

Haar vroegrijpheid is ongetwijfeld geen toeval aangezien papa Makhmalbaf (co-scenarist en producer van de film) zelf een toonaangevende regisseur is van de Iranese Nouvelle Vague net als Abbas Kiarostami, die meer bekend is in onze Lage Landen.

http://www.cinopsis.be/rev_main.cfm?lang=nl=1203=1,

In Babelle Heureuse is het niet anders: de show is kleurrijk, vlot, vrolijk en dankzij twee Iranese musici ook een lust voor het oor.

http://www.ps.nl/1049951358519.html,

De resten van een stad die dateert van 7000 jaar geleden zijn opgegraven in Iran. Het is de tweede ontdekking van een oude stad in korte tijd, aldus een Iranees dagblad.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Iranees 2.0

iemand met de Iraanse nationaliteit; iemand die behoort tot het Iraanse volk; iemand die afkomstig is uit Iran; inwoner van Iran; Iraniër

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Iranees…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De Iranees Mirsamad Poorseyedigolakhour is de verrassende winnaar geworden van de eerste bergetappe in de Tour de Langkawi.

      http://www.wielrenwereld.com/nieuws/7025-iranees-is-de-sterkste-in-bergetappe-tour-de-langkawi,

      Reza Ghoochannejhad zal vrijdag in de basis starten als SC Cambuur aan moet treden tegen BV Veendam. De Iranees, die deze maand de overstap maakte van Go Ahead Eagles naar Cambuur, vervangt Mark de Vries.

      http://www.soccernews.nl/news/83141/Ghoochannejhad_vervangt_De_Vries_in_basis_Cambuur,

      Er zijn twee schrijvers die mijn eigen stijl hopelijk beïnvloed hebben: Marguerite Duras en Kader Abdolah. Marguerite Duras is overbekend, Kader Abdolah is een nieuwkomer, een Iranees die het schrijven al in het bloed had voordat hij naar Nederland uitweek. Hij schrijft welbewust in het Nederlands en bereikt daarin een soberheid waar menig Nederlander wat van kan leren. Ik ook.

      http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/boeken/frans.htm

      Bij het Justitiepaleis in Brussel heeft een man donderdag een rechter en een griffier doodgeschoten. De dader is een Iranees en is nog voortvluchtig.

      http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2010/6/Iranees-schiet-rechter-en-griffier-dood-in-Brussel-ELSEVIER267293W/,

      Vanochtend las ik op een website van een collega dat hij boos was op een Iranees, die weigerde twee minuten stil te zijn op 4 mei, vanwege onze betrokkenheid in Irak en Afghanistan.

      http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/new/comments/speech_herdenking_pim_opdat_we_waken_over_de_vrijheid_van_spreken/,

      De sobere Witte Ballon getuigt van een knap observatievermogen van de kineast en wordt sober en indringend in beeld gebracht. Over De Kruik van de Iranees Ebrahim Forouzesh wordt niets dan goed verteld en de fans van Wong Kar-Wai krijgen de kans om zowel Chungkin Express als zijn meest recente Fallen Angels te zien.

      De Standaard,

      Iranees 3.0

      taal die in Iran gesproken wordt; Perzisch
      Veel minder gebruikelijk dan het synoniem Perzisch (Farsi), zoals de officiële naam van de taal luidt.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Het Iranees…

      is een taal

          Algemene voorbeelden


          Ten tweede is het heel belangrijk dat je je tekst afstemt op je taal. Een tekst over seksspeeltjes zal in het Iranees toch echt andere verwoordingen moeten gebruiken dan in het Nederlands, om maar een raar maar waar voorbeeld te noemen.

          http://www.reklamerakkers.nl/tips-om-beter-te-vertalen/

          Het woord Poeriem komt uit de Perzische taal. In het Iranees betekent 'poer' 'lot', reden waarom Poeriem ook wel het Lotenfeest wordt genoemd.

          http://books.google.nl/books?id=_3yzQf-5HhAC&pg=PA91&lpg=PA91&dq=%22het+Iranees%22&source=bl&ots=Ms2TK4dmUO&sig=WSLIbnC6Wvhxq40VSlu0PDzMZV0&hl=nl&sa=X&ei=xqgYU7j9GKS54wScy4HoDg&ved=0CCsQ6AEwADgK#v=onepage&q=%22het%20Iranees%22&f=false,

          De verkeersborden waren in het Iranees, voor mij onleesbaar dus een aantal keren uit de camper, met de kaart in de hand, en de weg "vragen".

          http://www.johanoudemoleman.nl/Verhalen/oktober/verslag_17-10.html,

          Uiteindelijk blijft de film in het midden hangen. Er is geen echte conclusie te ontdekken. Dit is mede een gevolg van een wat wazige opbouw en zapachtige omschakelingen tussen de verschillende verhaaltjes [...]. Het feit dat een deel van de tekst ook in het Iranees is, helpt hier ook niet bij.

          http://www.moviescene.nl/p/59095/one_night_stand_iv_de_ander,

          De meeste Henk en Anita's die met mij over Farsi praten, noemen het "Iranees". Ik weet dat het Farsi / Parsi / Perzisch / Iraans genoemd kan worden. Geloof me.

          http://forum.fok.nl/topic/1885217/12/25,

          Iran heet in het Iranees Aryan.

          http://www.stormfront.org/forum/t117231-2/,