Iraniër


Iraniër 1.0

iemand met de Iraanse nationaliteit; iemand die behoort tot het Iraanse volk; iemand die afkomstig is uit Iran; inwoner van Iran

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Iraniër…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Iran
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Iran; is geboren in Iran
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Iraanse nationaliteit; is Iraans staatsburger
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is meestal een sjiitische moslim

Algemene voorbeelden


Eenmaal ontstond tijdens een lange en vurige monoloog van een Iraniër, die een aanhanger van de Ayatholla Khomeiny bleek te zijn, een handgemeen tussen enkele toehoorders en werd Adriënne, die onmiddellijk was toegeschoten om een en ander vast te leggen, met zachte hand verwijderd door twee geduldige bobby's.

De houdgreep, Joost Zwagerman,

De laatste jaren zijn alleen al in Teheran naar schatting 250.000 satellietschotels geplaatst; hoeveel elders is niet te zeggen. In elk geval kijken miljoenen Iraniërs nu naar buitenlandse zenders en stellen zich volgens de autoriteiten zo bloot aan een Westers cultureel offensief.

NRC,

Zoals bekend vaardigde Ayatollah Khomeini op 14 februari 1989 de fatwa (doodvonnis) uit over de Britse schrijver Salman Rushdie, de auteur van Satanic Verses. Er werd een premie van $ 1 miljoen voor een buitenlander en $ 3 miljoen voor een Iraniër uitgeloofd aan degene die de schrijver zou weten te vermoorden.

http://www.cidi.nl/html/publijst/online/iran-00.html,