Moldaviër


Moldaviër 1.0

iemand met de Moldavische nationaliteit; iemand die behoort tot het Moldavische volk; iemand die afkomstig is uit Moldavië; inwoner van Moldavië

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Moldaviër…

is een persoon

  • [Groep] behoort etnisch tot het Roemeense volk of tot een Oekraïense, Russische of Gagaoezische (etnisch Turkse) minderheid
  • [Plaats] woont doorgaans in Moldavië
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Moldavië; is geboren in Moldavië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Moldavische nationaliteit; is Moldavisch staatsburger

Algemene voorbeelden


De etnische Moldaviërs zijn in feite Roemenen, maar tijdens de Sovjetperiode na de Tweede Wereldoorlog werd onder meer met de invoering van het cyrillische alfabet een "Moldavisch volk" geschapen.

De Standaard,

In de vijftig jaar waarin Moldavië een Sovjet-republiek was werd de Moldaviërs voorgehouden dat ze geen Roemenen waren maar Moldaviërs en dat ze geen Roemeens spraken maar Moldavisch: een aparte identiteit en een aparte taal, die dan ook, anders dan het Roemeens, met het cyrillische schrift moest worden geschreven. Vijftig jaar hebben de Moldaviërs beter geweten [...]. En toen in 1991 de Sovjet-Unie ineenstortte konden de Moldaviërs eindelijk hun eigenlijke identiteit aannemen [...]. Het land ging zich, ook in andere talen, Moldova noemen - de Roemeense versie van de naam Moldavië.

NRC,

Onder invloed van oude, onaangename herinneringen aan de nogal neerbuigende manier waarop de Moldaviërs in het interbellum door Boekarest waren behandeld [...], bekoelde in Moldavië de liefde voor het buurland. Van aansluiting was geen sprake meer en bij de verkiezingen van maart 1993 werd het Volksfront naar de oppositiebanken verwezen en kwam de oude Moldavische landbouwnomenklatoera aan de macht. En die moest van die Roemeense identiteit en die aansluiting bij Roemenië niets hebben: die legde liever de nadruk op het eigene, aparte van Moldavië.

NRC,