Noord-Koreaan


Noord-Koreaan 1.0

iemand met de Noord-Koreaanse nationaliteit; iemand die behoort tot het Noord-Koreaanse volk; iemand die afkomstig is uit Noord-Korea; inwoner van Noord-Korea
In het meervoud ook in toepassing op het volk en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Noord-Koreaan…

is een persoon

      Hoofdsemagram: Koreaan


      Algemene voorbeelden


      Uit internationale rapporten blijkt dat sinds 1995 meer dan 2 miljoen Noord-Koreanen stierven bij gebrek aan eten.

      Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

      Elf Noord-Koreanen werden woensdag dood aangetroffen in de buurt van de onderzeeër. In de dagen na de vondst schoten Zuid-Koreaanse soldaten in de bergen langs de kust zeven infiltranten dood. Een Noord-Koreaan werd gevangen genomen.

      De Standaard,

      Het was de eerste keer dat Zuid- en Noord-Koreaanse gedelegeerden aan een tafel zaten om over vrede te praten. In december weigerden de Noord-Koreanen nog direct met zuiderlingen te onderhandelen. De vijandelijkheden in Korea zijn in 1953 gestaakt met een wapenstilstand, die nooit is gevolgd door een vredesverdrag.

      De Standaard,

      Noord-Koreanen na rust geslacht door Portugal. Noord-Korea was in de tweede helft het slachtoffer van de dadendrang van het opgeleefde Portugal, dat nadrukkelijk werkte aan het doelsaldo (7-0).

      http://www.vi.nl/nieuws/noordkoreanen-na-rust-geslacht-door-portugal.htm,

      Er kwam een Chinese bemiddelaar aan te pas om de Amerikanen en Noord-Koreanen opnieuw (gedeeltelijk) te verzoenen.

      http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?snel=1=25/06/2004=DMF25062004_025,

      In 1994 ondertekenden de Noord-Koreanen met Washington een akkoord dat hen gloednieuwe kerncentrales oplevert, vooral gefinancierd door Zuid-Korea, Tokyo en Washington.

      De Standaard,

      China zit erg verveeld met het overlopen van de Noord-Koreaan Hwang Jang-yop, nummer 24 op de ranglijst van de politiek hiërarchie in zijn land, naar de Zuid-Koreaanse ambassade in Peking.

      De Standaard,

      Het IOC wees de bronzen medaille van het Grieks-Romeins worstelen in de klasse tot 48 kilogram aan de Noord-Koreaan Yong Kang toe.

      De Standaard,

      De Noord-Koreanen zitten zo sterk verlegen om buitenlandse deviezen dat ze bereid zijn ideologische meningsverschillen overboord te zetten en de diplomatieke gevolgen erbij te nemen.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding