doedel


doedel 1.0

sullige persoon; sul; sukkel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doedel…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is sullig of onhandig

    Algemene voorbeelden


    'In sport heb je ook geluk nodig. Bijvoorbeeld bij BMX, daar geldt: ook al ben je die dag nog zo sterk, er kan een of andere doedel zijn die valt en daarbij jouw achterwiel aantikt. Dan ga je er alsnog gigantisch hard af.'

    de Volkskrant,

    Ja, want zíj is de motor, hoor, ze doet altijd of híj degene is die moet beslissen, zo van: 'Dat moet ik even aan mijn man vragen', of: 'Ik weet niet of mijn man dat wel wil', maar dat is niet waar, hoor, zíj maakt de dienst uit en die doedel mag háár woordje doen. Ach, het is een doodgoeie vent, ik zeg er niks van, want ze heeft een lot uit de loterij, maar zíj maakt de dienst uit.

    Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

    Wat is er leuk aan twee dronken debielen die zich nog ieder jaar afvragen welk shirt Cipollini dit jaar toch eens aan gaat doen? Wat is er leuk aan twee mafketels die niet weten of er lucht of zand in een band zitten? Sven Nys is een en al voldoening vergeleken met die twee doedels.

    Fok!,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    doedel 2.0

    (muziek)

    doedelzak; blaasinstrument dat bestaat uit een drietal pijpen, een blaaspijp, een bourdonpijp en een melodiepijp, en een leren zak die als luchtkamer dient, en dat tegenwoordig vooral gebruikt wordt in de westerse volksmuziek, vooral in de Angelsaksische wereld

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een doedel…

    is een blaasinstrument; is een muziekinstrument; is een instrument

        Algemene voorbeelden


        Zo speelt Fraser Fifield niet alleen alt- en sopraansax, maar ook pennywhistle en doedelzak. Hoe hij er zonder zijn mond in slaagt de zak van zijn doedel vol te houden blijkt pas als hij zich omdraait; onder zijn rechterelleboog hangt een blaasbalg van het type dat dat men vroeger gebruikte om smeulende vuren aan te blazen.

        NRC Handelsblad,

        CAJOLE is een Wervikse folkgroep. Hij werd jaren geleden opgericht door de semi-professionele muzikant Peter Deruddere (allerhande fluiten en doedels).

        ANW pluscorpus,

        Misschien zijn er lezers die opmerken dat ik mij tot de literatuurpraktijken van J. Weverbergh moet blijven beperken, en hierbij niet ook zijn gangsterpraktijken te pas moet brengen. Deze lezers leg ik zacht en geduldig uit dat in het geval van de letteronkundige J. Weverbergh zijn literaire praktijken en zijn gangster / praktijken één praktijk vormen, dusdanig duister, dat de begrenzingen van de ene praktijk die van de andere hebben verzwolgen, en dat die in osmose van twee duisternissen ontstane éne praktijk J. Weverbergh uitsluitend dient om in de literatuur zijn doedel te kunnen (blijven) pijpen.

        Vlaamse Leeuwen, Jeroen Brouwers,

        Woordfamilie


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        doedel 3.0

        tekeningetje dat vaak gedachteloos is neergekrabbeld, maar soms ook bewust creatief is uitgewerkt; gekrabbeld tekeningetje; droedel; doodle

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een doedel…

        is een tekening

            Hoofdsemagram: droedel


            Algemene voorbeelden


            Een van de meest fascinerende weetjes over Nick Cave is dat hij jarenlang elke dag naar kantoor ging. Hij bracht de kinderen naar school en reed naar het bureau waar hij teksten schreef, of songs, of romans. Dat soort werkethiek, dat voor velen haaks staat op de mythe van spontane creativiteit, spreekt ook uit Stranger than kindness. Maar het boek herstelt ook iets van het mysterie. Cave geeft ons een genereuze inzage in wat hij 'the peripheral stuff' noemt: de tekeningen, kaarten en prenten die hem hebben geprikkeld, zelfs de lijsten, doedels en collages waarin hij ze begint te ordenen.

            De Standaard,

            'Door tijdens vergaderingen wat willekeurige figuurtjes te tekenen, zogeheten doedels, houd je je hersenen bezig en voorkom je dat je gedachten afdwalen. Het is een taak die bovendien geen werkgeheugen vraagt, dus je kunt iedereen gemakkelijk blijven volgen. Je collega's zullen je misschien wat vreemd aankijken, maar dat is het waard: want door het maken van die tekeningetjes ben je misschien wel de slimste multitasker van de vergadertafel.'

            de Volkskrant,

            Nog een reden om naar het Whitney te gaan: The Insomnia Drawings van Louise Bourgeois. De tekeningen van de 92-jarige beeldhouwer zijn meestal niet haar sterkste werk, maar deze serie van 220 tekeningen en doedels, gemaakt tijdens een periode van slapeloosheid in 1994 en 1995 zijn voor liefhebbers van haar kunst toch meer inzicht gevend.

            NRC Handelsblad,

            Kon je uit vroege voorstellingen van babyfiguurtjes nog door de stand, duidelijk als Manneke Pis waterend danwel lief op het potje zittend, opmaken welke ruimte voor jou bestemd was, de symbooltjes van nu maken een duidelijke keuze bijna onmogelijk. Eerlijk gezegd aarzel ik bij de universele tekens voor 'mannelijk' en 'vrouwelijk' al, maar de vormeloze structuurtjes van tegenwoordig brengen helemaal tot wanhoop. Minstens moet men beide panelen duchtig bestuderen om een weloverwogen keuze te maken maar vaker blijft het gokken. Links een amorfe doedel en rechts een andere amorfe doedel.

            Trouw,

            Woordfamilie


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            doedel 4.0

            (dieren; neologisme)

            labradoedel, hond die een kruising is tussen een poedel en labradoedel

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een doedel…

            is een hond; is een huisdier; is een dier

                Algemene voorbeelden


                "Je kan niet zomaar een labrador mixen met een poedel'', legt ze uit. Het simpelweg kruisen van de twee rassen leidt volgens haar in geen geval tot een Yvon-hond. ,,Het gevaar als dat wel wordt gedaan is dat er meer labrador in de pup komt, waardoor de hond een andere vacht krijgt. Australian Labradoodles hebben een vacht die niet of nauwelijks verhaart, wat ideaal is voor mensen met een allergie." Een doedel inclusief stamboom kost circa 2000 euro.

                https://www.ad.nl/tv-en-radio/run-op-labradoodles-door-knuffelhond-yvon-jaspers~a8a74081/,

                Een doedel kwam als bang vogeltje binnen doordat ze een ernstig trauma had opgelopen en ging na 3 weken kwispelend naar huis.

                https://www.doodles4you.nl/australian-labradoodle/doedelfluisteraar

                Daar ik ook een kleinschalige fokker ben van de Australian Labradoodle en veel vragen krijg over de vachtverzorging, benches, voeding etc. heb ik ervoor gekozen om deze producten te gaan verkopen. Ik mag van diverse prachtige merken zoals Ferplast, Jack and Vanilla, Hownd, Farmfood etc. mooie dingen verkopen waar ik ontzettend blij mee ben. Tevens is het mogelijk om je doedel bij mij te brengen voor de vachtverzorging zoals wassen, oogjes vrijknippen, oortjes plukken, trimmen etc. zodat je weer een mooie doedel terug krijgt die op de juiste wijze geknipt is.

                https://www.doedels.net/

                Woordfamilie


                Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


                Etymologie


                Aard herkomst inheems woord
                Vroegste datering 2006