eter


eter 1.0

iemand die eet; iemand die zich voedt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een eter…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] eet; voedt zich

  Algemene voorbeelden


  Wie arm was, moest vroeger genoegen nemen met roggebrood. Wie rijk was, wilde zich ook in zijn voedsel onderscheiden van de grauwe massa en at tarwebrood, dat onderstreepte de status van de eter.

  http://www.hollandsepot.dordt.nl/artikelen/artikelen.htm

  Samen eten is de tijdrovende vorm van gezelligheid bij uitstek. Totdat je erbij gaat kijken. Kijk vanavond onder het eten maar eens naar de eter voor u. Concentreer u op de mond. Kijk naar dat kauwen. Laat u niet afleiden door het gebabbel of het menu. Blijf kijken. Jasses!

  Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

  Sjef schoof aan tafel, ik nam de stoel naast hem. De eters waren al begonnen aan de tomatensoep. 'Toch niet uit blik hoop ik,' informeerde Sjef, naar de soepterrien wijzend, bij de hulpverlener die, omdat ze vrouw was, meestal keukendienst had.

  De heiligen zijn dood, René Stoute,

  Drie televisiezenders willen zo snel mogelijk 1-meifootage. De cameraploegen hebben te weinig ruimte. De eters verplaatsen gedwee, met kauwende kaken, hun tafels. Applaus weerklinkt wanneer de voorzitter verschijnt, alleen. Maar de bestekken tikken nog op de borden terwijl koepelvoorzitter en lokaal minister Marcel Colla de avond opent.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een snelle eter
  • een trage eter
  • trage eters

  Met zijn rechterhand nam Omar het glas op en hij spoelde met een slok Pellegrino een hap weg, nam vervolgens gretig met zijn linkerhand een nieuwe. Hij was niet alleen een snelle eter, hij had ook haast.

  God's gym, Leon de Winter,

  Geert verwijderde zich en ik trok met mes en vork ten aanval. Een trage eter ben ik niet, ja zelfs integendeel. Ik hap de zooi behoorlijk snel naar binnen.

  Mank, Herman Brusselmans,

  In een rustige ruimte eet je veel smakelijker. Rustig je boterhammen opeten heeft ook voordelen. De kinderen moeten ten minste een half uur in de eetzaal blijven. Zo krijgen de trage eters voldoende tijd.

  http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=1322

  • kritische eters

  Kritische eters zullen zich afvragen of vis wel past in een veilige voeding. Immers, komen in vissen niet stoffen voor als kwik, cadmium of PCB's? Stoffen die de gezondheid nadelig kunnen beïnvloeden.

  http://members.home.nl/vismarkt/gezond.htm

  Vaste verbindingen


  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  eter 2.0

  iemand die ergens, bij een ander gaat eten; iemand die komt eten; gast

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een eter…

  is een persoon

  • [Activiteit of handeling] gaat ergens, bij iemand eten; komt eten

   Algemene voorbeelden


   Maar is het uitzichtloos? Heeft ze kans op een (redelijk) gelukkige toekomst? Hier moet ik afbreken. De eters zijn er. Het kost me moeite om me los te maken uit dit gepieker. Aan tafel begin ik er natuurlijk over, maar het zakt gelukkig weg. Er zijn ook andere dingen.

   NRC,

   Toen zijn Franse gasten de eetzaal binnenkwamen vonden ze de tafels niet, zoals ze toch gewend waren, bedekt met dampende schalen. Geheel tegen de gewoonte van die tijd in, kregen de eters de gangen één voor één voorgeschoteld. Deze manier van serveren "à la russe', waarmee prins Koerakin zijn gasten verblufte, zou geleidelijk de buffet-achtige "service à la française' vervangen.

   NRC,

   Ik stelde een uitgelezen menu samen, waarmee de kok niet in een handomdraai klaar zou zijn. Alhoewel ik lang moest wachten, intussen de andere eters observerend, speelde de kok het toch klaar. Het smaakte allemaal heel voortreffelijk.

   Iks, Johan Van Nijen,

   Voordat hij op de houten bank plaatsnam, keek hij de ruimte rond om zich ervan te vergewissen dat geen van zijn collega's hem was voorgegaan. In toprestaurants wilde hij graag herkend worden. Het deed hem goed als eters hun gesprek onderbraken om elkaar op de aanwezigheid van de beroemde kenner van beeldende kunst, muziek en boeken te attenderen.

   Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

   Dankzij de kunststof coating zijn de tafel- en zitbladen eenvoudig te reinigen. Eters. Plate-service. De stevige Foldtable is ruim genoeg om uitgebreid met 8 personen te gaan tafelen. De breedte van het tafelblad (75 cm) is voldoende om twee dienbladen tegenover elkaar te plaatsen.

   http://www.foldtable.nl/

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • een eter hebben

   Ze kocht twee moten zwaardvis, voor vanavond, en nam er nog een pond IJslandse garnalen bij, om te bakken, voor morgen als ze weer een eter had.

   Hokwerda's kind, Oek de Jong,

   met adjectief ervoor


   • onverwachte eters

   Elizabeth David hield niet van het geven van lunches en diners en gaf de voorkeur aan informele bezoeken en onverwachte eters.

   NRC,

   Verder heb ik altijd rijst in huis extra vlees in het vriesvak en diepvries of blikgroente. Voor onverwachte eters is rijsttafel heerlijk om uit te delen en gemakkelijk warm te houden. Het kost wat extra moeite. Maar onze kinderen zijn gewend samen aan te pakken en zo is er altijd een afwas, kelner en opschepploeg.

   Wat doen we met moeder met de feestdagen, Harriet Freezer,

   met telwoord ervoor


   • vijftien eters

   De Middelburgse Eetclub begon vijf jaar geleden met zes bezoekers. De groep, die inmiddels uit circa vijftien eters bestaat, komt één keer in de veertien dagen op donderdag bijeen.

   Provinciale Zeeuwse Courant,

   eter 3.0

   dier dat eet; dier dat zich voedt

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een eter…

   is een dier

     Combinatiemogelijkheden


     met adjectief ervoor


     • snelle eter
     • gulzige eters
     • trage eters

     Is de A. Japonicus eenmaal aan kunstmatig voeren gewend (dat wil wel eens problemen geven bij een nieuw exemplaar) dan wordt diepvriesvoer zoals Atemia, Krill, Myses en zelfs vlokkenvoer door de A. japonicus graag gegeten. Het is een zeer snelle eter en kan daarom niet bij trage eters in het aquarium geplaatst worden omdat die dan simpelweg te kort zouden komen.

     http://zeester.vinden.nl/index2.html

     Padden zijn erg gulzige eters en vaak worden zeer grote voedseldieren geaccepteerd zoals: muizen, sprinkhanen, vis, hagedissen, etc. Het basisvoedsel bestaat daarentegen uit: krekels, vliegen, spinnen en andere kleine insecten.

     http://www.kameleon.to/

     Vaste verbindingen


     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     eter 3.1

     iets wat eet; iets wat zich voedt
     In toepassing op bv. planten en micro-organismen, zoals bacteriën.

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een eter…

     is een organisme

       Combinatiemogelijkheden


       met adjectief ervoor


       • lastige eters

       Bacteriën kunnen "lastige eters" zijn als ze worden ingezet om vervuilde bodems schoon te maken. De organismen zijn kieskeurig als ze tijdens hun werk ook andere voedingsstoffen tegenkomen die ze eigenlijk lekkerder vinden. Dit gedrag is goed vergelijkbaar met dat van een kind aan tafel: pas als de appelmoes op is, overweegt het de spruitjes te eten.

       De Standaard,

       Vaste verbindingen


       Woordfamilie


       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen