peer


A - vrucht

peer 1.0

afbeelding

Bron: Rasbak
( CC BY-SA 3.0 )

sappige vrucht van de perenboom
Zowel in toepassing op de rauwe vrucht als op de vrucht in bereide toestand.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een peer…

is een vrucht; is voedsel

 • [Kleur] is groen of geelgroen; heeft soms een rode blos
 • [Smaak] smaakt zoet; smaakt sappig
 • [Uiterlijk] heeft een zachte schil en zacht, sappig vruchtvlees (handpeer), of is iets droger en harder (stoofpeer); heeft vruchtvlees met een iets korrelige structuur; heeft wit of witgeel vruchtvlees
 • [Vorm] is aan de onderzijde min of meer bol en aan de bovenzijde, waar het steeltje zit, spits toelopend
 • [Herkomst of oorsprong] is de vrucht van een perenboom
 • [Gebruikswijze] is een handpeer of stoofpeer; wordt rauw uit de hand gegeten; wordt gestoofd en warm gegeten als bijgerecht, bijvoorbeeld bij stoofschotels en wild; wordt ook verwerkt tot moes, compote of sap

Algemene voorbeelden


Hollandse peren in 10 variaties. Dat zo'n lekkere zoetsappige peer zo lekker weg eet hoeven we u niet te vertellen. Dat zo'n zoete dorstlesser ook in een afslankdieet past klinkt u waarschijnlijk onbekender in de oren. Peren hebben een even hoog suikergehalte als appels. Toch ervaren nogal wat mensen de perensmaak als zoeter.

http://www.degroentenman.nl/

De boerderijen en huizen waar ze langskomen hebben oude fruitbomen in de tuin met hoekige takken waar de peren nog aan hangen terwijl het blad al verkleurt, al loslaat, al meegaat met de wind.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

Vroeg in de zomer beginnen de keiharde peren uit de bomen rondom het huis te vallen, soms tien tegelijk, soms met tak en al, eerst klinkt het geritsel van het vallen van de vrucht door het gebladerte, dan de plof op de aarde of op het dak.

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

In haar als vleugels zich breeduit openende mantel stond zij enige ogenblikken naakt in de wind, haar naaktheid glinsterde en was brekelijk wit als het vruchtvlees van een peer.

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

Het uitzicht en de vorm van de nashi ontgoochelt de verbruiker: de nashi lijkt op een gewone appel en heeft de korrelige structuur van een peer maar niet de smaak.

De Standaard,

De peer is beslist een lijnvriendelijk snoepje, want ze bevat slechts 47 kcal/100g. Bij een slankkuur is ze dus zeer geknipt als tussendoortje

http://www.reo.be/ndl/index.htm

Ook kunt u peren in een suikeroplossing invriezen. Maak dan een oplossing van 400 gram suiker op 1 liter water en verwarm de peren hierin tot ze zacht zijn.

http://www.degroentenman.nl/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een peer plukken
 • peren plukken

Toen zij terug naar de muur van het klooster gingen en naar het hek, waarachter zuster Sapristi tevergeefs tegen takken opsprong om een peer te plukken (die overigens toch niet rijp kon zijn) zong Louis: 'Dijn is mijn ganse hart, waar gij niet zijt kan ik niet zijn.'

Het verdriet van België, Hugo Claus,

En als we dan om elf aankwamen, was hij om half twaalf al omgekleed en stond hij in de tuin te schoffelen of peren te plukken.

Nathalie, Ger Verrips,

met adjectief ervoor


 • een lekkere peer
 • een rijpe peer
 • een rotte peer
 • een sappige peer
 • een zachte peer

De journaliste vroeg of verjaardagen wel gevierd werden. Eigenlijk niet, zei de zuster, maar de jarige kreeg toch wel iets extra's. Een lekkere peer naast haar bordje bijvoorbeeld.

NRC,

Rijpe peren moeten direct gegeten worden.

http://www.degroentenman.nl/

Een grote, zwaargebouwde kerel in een vale trench coat verscheen in het deurgat, zag Paulo, deed zijn mond open maar zijn trommelvliezen werden verscheurd door een oorverdovend schot, de vlam uit de loop vlakbij zijn ogen versmolt met de gloed in zijn schedel, die openspatte als een rotte peer.

Drugs, Jef Geeraerts,

Is het perzikseizoen voorbij dan vind je altijd wel een banaan, een sappige peer, een appel en dan is er nog het aardbeienseizoen.

http://www.vig.be/

Eenmaal in de fruitschaal kun je bepalen of je de peer met een stevige bite wilt, of juist zachtzoet: door de peer naast het steeltje licht in te drukken kun je voelen of de peer zacht is. Veert de peer mee dan zul je een zachte peer eten.

http://www.groentenenfruit.nl/actueel/nieuws/2011/conference-perenoogst-eerder-van-het-land.html

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • geglaceerde peren
 • gestoofde peren
 • gestoofde peren in kaneel

Geglaceerde appels en peren: 20 gram boter, gesmolten, 1 grote appel, geschild, klokhuis verwijderd, in vieren gesneden, 1 grote handpeer, geschild klokhuis verwijderd, in vieren gesneden zout en versgemalen peper, 1 dessertlepel suiker. Giet de boter in een ovenschaal en schik er de plakken appel en de stukken peer in.

NRC,

We krijgen gestoofde peren als dessert: de twee peren liggen op mijn bord, in een plasje bruine kaneelsaus.

De reis, Rose Gronon,

Ik heb hem gestoofde peren in kaneel gegeven, en daar knapte hij zichtbaar van op. Tja, eigenlijk heeft zij wel gelijk natuurlijk.

Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

U kunt deze parfait met een garnituur van gestoofde peren serveren, of met schijfjes appel die u met citroensap en suiker in boter hebt gebakken en met calvados geflambeerd.

NRC,

met voorzetselgroep


 • peren op sap

Als u nou even stopt, dan gaan wij hier naar binnen, nou, en dan zien wij wel, misschien kopen wij ketjap en sherry en sambal en advocaat en een paar blikken peren op sap.

Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

met ander, nevengeschikt substantief


 • appelen en peren
 • appels en peren
 • peren en appelen
 • peren en appels
 • appelen, peren en pruimen
 • peren en kersen

De kleinverpakkingsafdeling verpakt vooral sla, tomaten, paprika, appelen en peren.

http://www.mechelseveilingen.be/NL/index.asp,

Ze plukte met haar nichtjes peren en appels in de boomgaard, met een stok waaraan op een ring een kous zat om de vrucht op te vangen, of ze plukten aalbessen, en telkens mochten ze die zelf schoonmaken aan de ruime tafel in de keuken, waar je zo maar uit de tuin in liep.

De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

De fruitbomen in de bongerd dragen bijna rijpe appels en peren.

NRC,

Appelen, peren en pruimen kennen wij als fruit. Zij groeien als vruchten aan bomen.

De Standaard,

Schoolfruit. Het roept alles bij me op, behalve peren en kersen.

de Volkskrant,

Vaste verbindingen


appelen met peren vergelijken; appels met peren vergelijken; appels en peren vergelijken; appelen en peren vergelijken

 1. ongelijksoortige zaken met elkaar vergelijken; zaken vergelijken die eigenlijk niet te vergelijken zijn

  Synoniem: [appelen, appels] en citroenen vergelijken; [appelen, appels] met citroenen vergelijken ( (vooral) in België)

  Niettemin zijn er bij de bond grote twijfels gerezen bij de vergelijking die in het rapport wordt gemaakt tussen salarissen in de collectieve en marktsector. De conclusie is dat werknemers in de markt iets beter af zijn. Maar de commissie vergelijkt op opleidingsniveau en niet op functieniveau. "Dat is appels met peren vergelijken."

  http://www.abvakabo.nl/nieuws_verenigingsactiviteiten/frameset.html

  Omdat de rentevoeten nu soms volgens verschillende formules berekend worden, dreigt de klant appelen met peren te vergelijken.

  De Standaard,

de peer in twee snijden

 1. ( (vooral) in België)
  een compromis sluiten; iets eerlijk verdelen

  Vande Lanotte vond dat zijn collega wat meer ijver aan de dag mocht leggen bij het wegwerken van een plotse terugval in de BTW-inkomsten. Maar op het kabinet van Reynders wou men tot elke prijs de indruk van een belastingverhoging vermijden. Uiteindelijk werd de peer in twee gesneden. 370 miljoen euro (15 miljard frank) wordt gevonden via een betere belastinginning en het opvoeren van de strijd tegen de fiscale fraude. De strijd tegen BTW-ontwijkingsmechanismes moet 250 miljoen euro opleveren.

  De Financieel-Economische Tijd,

iemand een peer stoven

 1. ( (vooral) in België)
  iemand beetnemen

  Synoniem: iemand een poets bakken; iemand een kool stoven

  De paars-witten vergeten wellicht niet dat de Braziliaantjes hen reeds eerder een peer stoofden en dat Seraing dit seizoen zijn eerste zege precies tegen Anderlecht behaalde.

  De Standaard,

kut met peren

 1. ( vulgair)
  iets waardeloos; onzin; iets waarvan men erg baalt; iets erg vervelends
  Als grove uitdrukking van ongenoegen.

  Synoniem: prut met peren

  Iemand zei ook nog: ik hou zo van je essays, ik vind die ontzettend goed, ik heb er al twee gebruikt voor mijn lessen. En ik die daarin hoor: maar die romans van je vind ik kut met peren. En vervolgens boos op mezelf ben omdat ik dat erin hoor.

  Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

met de gebakken peren (blijven) zitten

 1. opdraaien voor iets; met de nare gevolgen van iets (blijven) zitten

  De 'Kohohohohoning' ligt niet lekker. Een stoplap van de dichter Marnix van St.-Aldegonde. Het zij hem vergeven, omdat hij nóg veertien coupletten moest schrijven. Maar wij zitten met de gebakken peren. Het 'bekt' niet en het is historisch onjuist. Dat wij de Kohohohoning van Hispanje altijd hebben geëerd is een aperte leugen.

  Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding


peer 1.1

voorstelling van een peer

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Biella is een motief van kersen, druiven, appels en peren op een blauwe marmerachtige achtergrond.

De Standaard,

Het kubisme is in feite geen stijl, met een bepaalde filosofie. Wel is er een voorkeur voor onderwerpen: een schaal met peren, een glas Armagnac en koffie op een ronde tafel, een krant en een pijp, een stuk brood, een gitaar.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


peer 1.2

vruchtvlees van een peer; peer genoemd als stof

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

Semagram (extra betekenisinformatie)


Peer…

is fruit; is een stof

   Combinatiemogelijkheden


   met substantief ervoor


   • partjes peer
   • stukjes peer

   Perenvlaai. Vlaaibodem gevuld met gele banketbakkersroom opgeklopt van volle melk, hier over partjes peer afgeleerd met blanke gelei en kaneel afgewerkt met een buitenrand van witte chocoladeschaafsel.

   http://www.vlaaienspecialist.nl/

   Waardoor anderen, die in de keuken lamlendig op een opdracht wachten, er weer geen flauw benul van hebben of deze afkomstig is van chef-chef of van souschef, en dus ook niet weten hoeveel belang eraan gehecht moet worden, omdat het ook nog eens zo is dat de opdrachten van chef-chef ruimte laten voor wat hij 'artisticiteit' en 'creativiteit' noemt, al gaat dat meestal niet veel verder dan het werpen van stukjes peer tussen de compote, terwijl de opdrachten van souschef stipt moeten worden uitgevoerd.

   Alle verhalen, Manon Uphoff,

   peer 2.0

   iets peervormigs, bijvoorbeeld een voorwerp in de vorm van een peer, of een op een peer lijkende vrucht van een plant die geen perenboom is

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

   Algemene voorbeelden


   Wie begreep, dat een zandloper dus een driedimensionale Lemniscaat van Bernoulli is, waarin het zand de tijd meet door van de bovenste peer in de onderste te stromen, wat kon iemand met zo'n ongeëvenaarde kennis en geestkracht gebeuren?

   Voorval, Harry Mulisch,

   Kweeperen zijn peren van de kwee. En de kwee is een plant die familie is van… de rozen. Kweeperen en mispels hebben dus toch iets met mekaar te maken. Kweeperen zijn rauw niet te eten. Maar compote, gelei en confituur van kweepeer is volgens Mia, die het van Marie-Henriette weet, naar het schijnt heel lekker.

   http://hervetavernier.blogspot.nl/2011/11/mispels-zijn-geen-kweeperen.html

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   peer 2.1

   afbeelding

   Bron: KMJ
   ( CC BY-SA 3.0 )

   peervormige gloeilamp
   Vaker in de verkleiningsvorm peertje.

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 2.1

   Algemene voorbeelden


   Thomas Edison deed er jaren over om het elektrisch licht uit te vinden. Laat op een avond lukte het hem een peer aan het gloeien te krijgen.

   http://www.fortunecity.com/campus/economics/35/algmop.htm

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een elektrische peer

   Aandachtig, bij het licht van een felle elektrische peer, las ik de brieven.

   Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

   Vaste verbindingen


   kale peer

   1. peer zonder lampenkap of omhulsel

    Ik zag een hoog bed, keurig opgemaakt, een tafeltje en een stoel. Een kale peer aan het plafond die het vertrek in een ongezellig licht zette.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   peer 3.0

   slag in het gezicht; muilpeer; mep; dreun; oorvijg

   Betekenisbetrekking


   onduidelijk
   Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een peer…

   is een slag; is een handeling

   • [Plaats] is een slag in iemands aangezicht

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • iemand een peer geven
    • iemand een peer verkopen

    'Nee, er is niks in huis.' 'Waarom is er niks in huis en zeg niet daarom of ik geef je een peer.' Ze begon te huilen. 'Altijd dat slaan,' zei ze, 'dat is niet goed voor mij. Ik ben zeer gevoelig.'

    De droogte, Herman Brusselmans,

    Ik begon te roepen en hem voor rotte vis uit te schelden en hem te duwen en zo en hij kon me natuurlijk niks maken omdat hij nou ja enzovoorts en dat meisje ondanks het feit dat ze hem had aangepord om mij eens goed de les te lezen dat meisje mijn meisje viel dan ook nog eens ei zo na omver van bewondering voor die lul zijn koelbloedigheid want een gewone jongen van zestien jaar zou me al lang een peer tegen mijn kop hebben verkocht.

    Over de uitvinding van de vttt, Koenraad Goudeseune,

    met voorzetselgroep


    ( vulgair)
    • een peer op iemands muil

    Misschien bezocht ik zelfs Véronique, om haar de peren op haar muil te verkopen die klaar zaten in m'n knuisten.

    De droogte, Herman Brusselmans,

    'Nog één keer die vaas proberen breken,' zei ik, 'en ik geef je een paar peren op je muil.'

    De droogte, Herman Brusselmans,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    peer 4.0

    afbeelding

    Bron: Rasbak
    ( CC BY-SA 3.0 )

    boom waaraan peren groeien; perenboom
    Men onderscheidt verschillende soorten.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 4.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een peer…

    is een boom; is een plant

    • [Uiterlijk] heeft witte bloesems
    • [Product of vrucht] is een boom waaraan peren groeien

     Wetenschappelijke naam: Pyrus communis

     Rijk Plantae; Planten
     Stam Embryophyta; Landplanten
     Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
     Orde Rosales
     Familie Rosaceae; Rozenfamilie
     Geslacht Pyrus communis

     Algemene voorbeelden


     Peer (Pyrus cornrnunis L.). Als de peer in bloei staat is het voorjaar begonnen.

     http://edepot.wur.nl/133403

     Combinatiemogelijkheden


     met ander, nevengeschikt substantief


     • appelen, peren en pruimen

     In de boomgaard groeiden appelen, peren en pruimen.

     Berthold 1200, Paul Koeck,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     peer 5.0

     hout van de perenboom

     Betekenisbetrekking


     metonymie
     Betrokken betekenissen 4.0 : 5.0

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Peer…

     is hout; is een stof

     • [Herkomst of oorsprong] is hout van perenbomen

      Algemene voorbeelden


      Informeer eerst of je blokfluit met paraffine is geïmpregneerd. Dat is iets wat met bijna alle blokfluiten wordt gedaan die zijn gemaakt van zachte houtsoorten zoals peer en esdoorn, om ze vochtbestendiger te maken.

      http://www.blokfluitpagina.nl/index-olie.htm

      Bij de houtsnede gebruikt men de meest harde houtsoorten o.a. peren, noten, elzen en kersenhout van 2 à 4 cm dik.

      http://users.pandora.be/hc_itc325/lithograf.htm,

      peer 6.0

      plant met op peren lijkende vruchten of knollen
      Alleen in een aantal samenstellingen.

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 4.0 : 6.0

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      B - persoon van adel

      peer 1.0

      iemand van adel in Groot-Brittannië; Brits lid van de adel, met name lid van adel in het Britse Hogerhuis

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een peer…

      is een persoon

      • [Organisatie of instelling] is een lid van het Britse Hogerhuis
      • [Functie] oefent een politieke functie uit in het Britse Hogerhuis
      • [Rang] is van adel
      • [Betrokkene] is een lord; is een man of een vrouw
      • [Legitimiteit] heeft zijn of haar titel geërfd

      Algemene voorbeelden


      Hague zelf bond woensdag, tijdens het vragenuurtje van de premier, de kat de bel aan. Hij onthulde dat zijn leider in het Hogerhuis, burggraaf Cranborne, na lange geheime onderhandelingen met de regering, een compromis had gesloten over de voorgenomen afschaffing van het erfelijke recht om plaats te nemen in het House of Lords. Dat compromis hield in, dat in de eerste fase van de hervorming 91 erfelijke peers hun zetel zullen behouden. In ruil daarvoor beloofde Cranborne dat de Conservatieve Lords niet erg gaan dwarsliggen als het wetgevende programma van de regering de komende maanden door de Eerste Kamer wordt gejast.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/451107/1998/12/04/Groots-en-meeslepend-gaan-Lords-ten-onder.dhtml

      Een vierde peer, baronesse Strange, was zelfs zo kwaad op Hague dat ze haar partijlidmaatschap opzegde.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/451107/1998/12/04/Groots-en-meeslepend-gaan-Lords-ten-onder.dhtml

      Na een lange lijdensweg presenteerde Jack Straw, fractieleider in het Lagerhuis, gisteren een nieuw voorstel. Straw stelt voor de nog resterende erflords, die hun zetel erven van hun vader, uit het Huis te verwijderen. De term 'peer' zal met hen verdwijnen.

      http://www.standaard.be/cnt/g131824fl

      peer 2.0

      iemand met een evenwaardige status; gelijke; collega

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een peer…

      is een persoon

      • [Rang] heeft dezelfde rang, stand of status als degene waarmee hij of zij vergeleken wordt
      • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een collega, vakgenoot of medeleerling

       Algemene voorbeelden


       De aids-campagne van de multinational komt nu goed op stoom. Doel is om alle werknemers op vrijwillige basis te testen en het aantal geïnfecteerden naar maximaal 2 procent te brengen. Om dit percentage te halen trainde het bedrijf een aantal werknemers, peers, in voorlichting over seksueel overdraagbare aandoeningen.

       http://medischcontact.artsennet.nl/content/dossiers/203903718/51562/AMGATE_6059_138_TICH_R108548147453311/,

       Onze procedure voor kwaliteitsevaluatie - elk instituut wordt eens per vijf jaar door buitenlandse peers beoordeeld - leidt in veel gevallen tot belangrijke veranderingen in onderzoeksprogramma's, personeel en organisatie.

       NRC,

       NAO moet de visitatie natuurlijk niet overdoen, maar komt op basis van de kwaliteitsbeoordeling van de 'peers' die de visitatie uitvoeren, tot een zelfstandig eindoordeel.

       http://www.vsnu.nl/show?id=3577=246,

       Ieder kind kan in zijn eigen tempo een zelfgekozen onderwerp uitwerken. Het is wel de bedoeling dat ze een langere tijd nuttig eraan kunnen werken, hetzij alleen, hetzij samen. Het geeft leerlingen zo de kans om met plezier met hun "peers" bezig te zijn en van elkaar te leren.

       http://www.plato.caiw.nl/_private/thmframe.htm

       Welke activiteiten worden door 10-15 jarigen ondernomen? Hoe beleven zij deze activiteiten? Welke rol spelen peers en ouders?

       http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/abstr97.htm,

       Woordfamilie


       Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


       C - vader

       peer 1.0

       ((vooral) in België; informeel; (vooral) gesproken taal)

       vader
       Uit het Frans père. In die betekenis niet meer gebruikt. Alleen nog in de verbinding zijn peer [afzien, zien] (met).

       Vaste verbindingen


       zijn peer afzien (met); zijn peer zien (met); zijn peren afzien (met); zijn peren zien (met)

       1. Vormvariant: zijn pere afzien (met); zijn pere zien (met)

        veel moeite hebben met iets of iemand; veel ongemak of last ondervinden van iets of iemand

        "De stad gaat er zijn peren nog mee zien" aldus Jaak Brepoels, schepen van huisvesting, op een debat rond de studentenhuisvesting, georganiseerd door de Leuvense jong-socialisten.

        http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/jg23/veto2320/huisv.html,

        Uit de dochter komen nog geen straffe uitspraken alleen straffe kreten als madam haar goesting niet krijgt. Heb ik al gezegd dat we onze pere nog gaan afzien met haar? Awel ik zeg het nog ne keer: "We gaan afzien!"

        http://de-terboykes.blogspot.nl/2012/06/die-zonen-van-ons.html

       peer 2.0

       (informeel; liefkozend)

       kerel

       Semagram (extra betekenisinformatie)


       Een peer…

       is een persoon

         Combinatiemogelijkheden


         met adjectief ervoor


         • een sympathieke peer
         • een toffe peer

         Allen die het voorstellingswoordje van Tijl, elders in dit blad, gelezen hebben, kunnen zich nu misschien wel min of meer een beeld vormen van deze sympathieke peer.

         http://users.skynet.be/antias/tom/doc/hysteria_nr1.pdf,

         Nu zit hij in de WW. Verbitterd. "Ik wil nooit meer naar zo'n bedrijf waar dat materialisme heerst. Je bent er een toffe peer, tot je baas je niet meer nodig heeft."

         NRC,

         Vooral de mannen van de brandweer bleken toffe peren te zijn, al mochten hun pintjes niet mee op de foto.

         http://www.be/review_text.php?ID=28,

         Vaste verbindingen


         een zachte peer

         1. een zachtaardige kerel; ook: een weinig daadkrachtig persoon; week persoon; sul; doetje; watje; zacht ei

          Synoniem: zacht ei; ei

          Uit een dagboekaantekening blijkt hoe ik er op dat ogenblik over dacht: "(9-7-74) Een brief van Jan B. over Nietzsche, die hij toch eigenlijk een zachte peer vindt in tegenstelling tot de keiharde Van Schendel, en over de karaktervolle Haya van Someren die (ongetwijfeld zonder het te weten) aan zijn kant staat in zijn strijd tegen Van Riel, die er ook wel niets van weten zal."

          Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,