schijter


schijter 1.0

(zeer informeel)

iemand die zijn behoefte doet; iemand die schijt; iemand die poept
In samenstellingen als dakschijter en kleinschijter vervolgens ook in toepassing op dieren.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schijter…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] doet zijn behoefte; poept, schijt

  Algemene voorbeelden


  Vol uit de broek, laat de schijter zich gaan / Sonoor begeleid uit kieren en spleten / Stort hij het depot van wat hij heeft gegeten / Of plast amper richtend terwijl hij blijft staan.

  http://www.deleunstoel.nl/archief_artikelen.php?auteur_id=&subrubriek_id=1&artikel_id=2816

  Een gevulde toiletpot voor de stinker, schijter of voor wie zijn handen graag vies maakt. Elke jongen droomt van zo'n smerige surprise.

  http://hutimgo.pw/Een-gevulde-toiletpot-voor-de-stinker-schijter-of.html

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • dappere schijters
  • een schaamteloze schijter

  De deur van het toilet wordt meestal angstvallig dichtgehouden. Wat binnen gebeurt, is voor de buitenwereld een goed bewaard geheim. Deze dappere schijters maken voor een keer een uitzondering en laten zien hoe zij kakken, al dan niet met schaamrood op de wangen.

  https://www.charliemag.be/mensen/dappere-schijters/,

  Het leek me duidelijk, ik moest wel in hokje 2. Ik sjokte erheen, ging naar binnen, liet mijn broek zakken en ging zitten. Normaal gesproken ben ik een vrij schaamteloze schijter. Ik was niet bepaald tevreden over het feit dat ik naast een bezet hokje zat, maar 'Grote Dingen' waren onderweg.

  http://simbox.nl/?p=Openbaar+toilet

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • geoefend schijter

  Je kent het wel: Je gaat lekker, vol goede moed, op de pot zitten in de hoop op een heerlijke opluchting naderhand en na een tijdje drukken is de conclusie dat je nog minstens even lang moet gaan zitten vegen. Als geoefend schijter kan ik vaak al bij de eerste puf valse lucht aanvoelen of het die kant op dreigt te gaan.

  https://ofnie.wordpress.com/2010/04/21/een-stronthekel/,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • pissers en schijters

  Over pissers en schijters. Hier ziet u Pinkelende Petra afgebeeld naast haar voorouder Schijtmanneke. Petra is een beeld met ingebouwd mechaniekje, dat enkele malen per dag haar blaas leegt in een hoekje van een Dresdense tentoonstellingsruimte. Fatsoensrakkers verontwaardigd, grote rel. Maar kunstenaar Marcel Walldorf (27) zegt dat hij juist het menselijke en kwetsbare wilde tonen teneinde vijandbeelden te nuanceren.

  https://www.vn.nl/over-pissers-en-schijters/,

  voorafgegaan door als


  • als geoefend schijter

  Je kent het wel: Je gaat lekker, vol goede moed, op de pot zitten in de hoop op een heerlijke opluchting naderhand en na een tijdje drukken is de conclusie dat je nog minstens even lang moet gaan zitten vegen. Als geoefend schijter kan ik vaak al bij de eerste puf valse lucht aanvoelen of het die kant op dreigt te gaan.

  https://ofnie.wordpress.com/2010/04/21/een-stronthekel/,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  schijter 1.1

  dier dat poept, schijt

  Betekenisbetrekking


  generalisering
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Eern schijter…

  is een dier; is een wezen

  • [Activiteit of handeling] doet zijn behoefte; poept, schijt

   Algemene voorbeelden


   Gemeente Emmeloord gaat ''schijters'' te lijf met drone. Het college van burgemeester en wethouders van Emmeloord heeft besloten om de hondenoverlast met meer middelen te bestrijden. Veel mensen ervaren hondenpoep en loslopende honden in parken en straten als ernstige overlast. ''De afgelopen jaren is gebleken dat het opsporen en vervolgen van hondeneigenaren die zich niet aan de regels houden, lastig en arbeidsintensief is''. Om die reden wordt door de gemeente een drone ingezet die gaat toezien op het ''schijtgedrag''.

   https://www.blikopnieuws.nl/2015/gemeente-emmeloord-gaat-schijters-te-lijf-met-drone,

   Vergeten te 'tippen': wij leggen stukken karton neer op de plaatsen waar deze schijters (uilen hier) zitten.

   https://liabeijer.blogspot.com/2017/11/schijtlijster.html,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   schijter 1.2

   (zeer informeel; weinig gebruikt)

   iemand die van nature gemakkelijk zijn behoefte doet, gemakkelijk naar de wc gaat, gemakkelijk schijt; iemand die geen problemen heeft met de stoelgang

   Betekenisbetrekking


   specialisering
   Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een schijter…

   is een persoon

   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat van nature gemakkelijk naar de wc; heeft geen moeite met de stoelgang

    Algemene voorbeelden


    Zo [...] was er een winkel geweest van Griekse hors d'oeuvres en canapés. Guggenheimer had er één keer een pakje patapopoulos-wafeltjes gekocht en van nature nochtans geen schijter had hij nog diezelfde avond bijna z'n integrale darmenstelsel mede aan de wc-pot prijsgegeven.

    Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    schijter 2.0

    (informeel)

    iemand die van nature angstig of laf is; lafhartig persoon; bangerik; lafaard; schijtlaars
    Vooral gebruikt als scheldwoord. Zowel in Nederland als in België in gebruik, maar in België gebruikelijker dan in Nederland, waar eerder schijterd gebruikt wordt.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een schijter…

    is een peroon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is van nature bang of laf
    • [Voorstellingswijze] wordt voorgesteld als iemand die van angst in zijn broek poept

     Algemene voorbeelden


     'Eruit, onbeleefderik! Eruit of ik sla erop!' 'Ik heb schrik,' zegt Jerry, 'het loopt me dun in mijn broek.' De producent schiet recht en trekt Jerry uit zijn stoel. 'Schijter, hè? Eerst de slijmbal uithangen in dat schijterig katholiek blaadje en dan met je eigen prutsen afkomen en verwachten dat wij allemaal de rode loper zullen uitrollen? Want dat is het toch, hè?'

     Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

     'Herschrijf het, stuur het op en als ik het goed vind, bel ik je. We hebben behoefte aan een goed script dat heel de boel perfect weet te typeren. We hebben behoefte aan goeie scenaristen in dit land.' 'Schijter.' 'Pardon?' 'Schijter. Held van de middelmaat. Laf kieken.'

     Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

     "Met schijters die bang worden als ze een stukje risico moeten dragen, kun je in een marktgericht stelsel niet overleven."

     https://www.zorgvisie.nl/blog/rimpelloos-afscheid-zvs000289w/,

     Een paar dingen heb ik op college aan klasgenoten verteld, bijvoorbeeld over die bommenwerper. Maar zij geloofden er niets van. En als zij dat wél deden, dan vonden zij het zeker niet interessant. Omdat zij zelf niets meegemaakt hebben, nooit gesmokkeld hebben of onder het puin gelegen. Misschien zijn ze zelfs jaloers. Ook als ik vertel over de tijd van de vliegende bommen. Toen zaten zij veilig, ergens diep in West-Vlaanderen, de schijters.

     Danny, Clem Schouwenaars,

     Combinatiemogelijkheden


     met koppelwerkwoord


     • een schijter zijn
     • (geen) schijters zijn

     Ge kunt in 't vervolg in het stalleke slapen, zei ze. De staldeur staat op een kier - wat een schijter ben ik - ze kan al een eeuwigheid niet meer helemaal toe. Bang van alles.

     Koud, Geertrui Daem,

     Met zijn bruuske linkerklauw greep Raspe de goudgele fles. 'Daar, bij ons, kunt ge geen trucjes uithalen. Ge zijt een kameraad door zon en ijs, of ge zijt een blaas, een schijter die in leven probeert te blijven en dan blijft ge niet lang in leven.'

     Het verdriet van België, Hugo Claus,

     Woensdag had ik Joop aan de lijn. "In de gemeenteraad zijn het allemaal schijters. Ik ben er trots op, dat ik iets voor de burger kan doen. Als raadslid kom ik op voor de menselijke kant, terwijl de gemeente naar de wettelijke kant kijkt", zei hij.

     https://brabantsdagblad.typepad.com/wildeman/2013/05/joop-is-joop-en-zal-altijd-joop-blijven-het-zijn-allemaal-schijters-in-de-gemeenteraad-niemand-heeft-het-lef-om-uitsprak.html,

     We hebben al binnen een paar dagen door dat we met een auto zoveel meer plekjes kunnen bezichtigen en nog meer vrijheid kunnen ervaren! Zo hebben we de eerste nacht stijf gelegen (normaal zijn we niet van die schijters) omdat we opeens gefluister hoorden naast de tent. Toen we de rits open ritsten rende er opeens 2 mensen weg.

     https://www.wanderbird.nl/wereldreis-gaat-verder-maar-dan-op-wielen/,

     met adjectief ervoor


     • een achterbakse schijter
     • een danige schijter

     Bezorgd kijkt hij naar de patron. Liegen doet hij niet, dat is te gevaarlijk en een achterbakse schijter die zijn fouten in andermans schoenen schuift is hij evenmin!

     De verdwazing, Andreas Roels,

     Ik loop over het land en daar ligt een dikke rode aardbei op een groen blad. En ze kan spreken. Ze zegt: Josken eet mij op. Maar Josken is een danige schijter. Hij wil de boer niet achter zijn gat. Trouwens ook uit principe: andermans goed, daar blijf je af. Poten thuis. Alhoewel het daar gewoon groeit.

     Werk, Josse De Pauw,

     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: van

     • die schijters van Macaroni's
     • die schijter van (haast) negentien jaar
     • een schijter van een vent

     'Zullen ze u niet komen halen, van uw regiment?' 'Ik ga niet op hen wachten. Ik heb genoeg gezien. Ik heb genoeg groen gelachen. Spreek me niet over Italië. We zijn daar weggesprint aan honderd per uur. Met één troost, dat we die schijters van Macaroni's hebben achtergelaten. Maar wel gelachen.'

     Het verdriet van België, Hugo Claus,

     Hij tastte als verbaasd naar zijn onderlip die inderdaad direkt begon te zwellen en lichtjes bloedde, daarna keek hij naar het bloed op zijn vingertoppen, hij begon te grienen, te grienen, die schijter van haast negentien jaar, hij vergat de universiteit, hij maakte rechtsomkeert en ging waarschijnlijk uithuilen tegen de borst van zijn vader.

     De stoelendans, Paul Koeck,

     Nonkel Leon, buiten zinnen, wou niet alleen vertrekken, maar getuigen hadden getuigd dat tante Nora haar schijter van een vent letterlijk in de trein had geperst toen de koperblazers het 'naar wijd en zijd' aanhieven.

     Het verdriet van België, Hugo Claus,

     met substantief ervoor


     • een paar schijters
     • stelletje schijters

     Bij een artikel over drugs zat als ludiek extraatje een portie cannabiszaad. Nederland ontplofte van verontwaardiging. Toenmalig hoofdredacteur Mark Koster vond die walging maar vreemd: 'Ik had wel verwacht dat een paar schijters het blad niet wilden verkopen, maar dit valt me tegen.'

     https://revu.nl/artikel/johan-derksen-nieuwe-revu-is-het-afvoerputje-van-de-journalistiek,

     Maak er maar een rechtzaak van, kijken wie er gelijk krijgt, maar dat durven ze blijkbaar niet, stelletje schijters.

     https://ziggoforum.nl/topics/ik-ben-door-de-kantonrechter-in-het-gelijk-gesteld-maar-nu.14825/page-2,

     met ander, nevengeschikt substantief


     • een watje en een schijter

     Ze roepen dat ik ook moet komen en als ik zeg dat ik er geen zin in heb schreeuwen ze dat ik een watje en een schijter ben.

     Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     schijter 3.0

     ((vooral) in België; vulgair)

     eigenlijk: aars; poepgat; vervolgens: achterwerk; kont

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een schijter…

     is een lichaamsdeel; is een deel

       Hoofdsemagram: aars


       Algemene voorbeelden


       Hij zag hoe de Japanners een bord voedsel geleverd kregen, niet door de ober maar door een meisje met een wit schortje om, haar haar in een wrong, een kop waarin Guggenheimer z'n snikkel niet zag misstaan en een paar stevige poten onder haar schijter.

       Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

       Als ge niet oppast zal ik u eens onder uwe schijter stampen!

       http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/schijter,

       Combinatiemogelijkheden


       met adjectief ervoor


       • een dikke schijter

       Het is een schoon wijf mor 't is spijtig da ze zoene'n dikke "schijter" he! (Het is een mooie vrouw maar toch spijtig van haar dikke kont.)

       http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/schijter,