schijtlijster


schijtlijster 1.0

(zeer informeel)

iemand die van nature angstig of laf is; lafhartig persoon; bangerik; lafaard; schijtlaars
Vooral gebruikt als scheldwoord.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schijtlijster…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is van nature bang of laf
 • [Voorstellingswijze] wordt voorgesteld als een vogel die vaak en veel poept én als iemand die van angst in zijn broek poept

  Algemene voorbeelden


  Als we het woord "schijtlijster" gebruiken, duidt dit normaliter op een terughoudend en angstig type mens. Een "Angsthase" zogezegd. De oorsprong van dit woord vinden we in de natuur. De lijster, een vrij algemene standvogel, doorzoekt zijn territorium naar voedsel. Een vette regenworm bijvoorbeeld. Hij (of zij) gebruikt een aantal "uitkijkposten" een schutting bijvoorbeeld. Zodra de vogel landt, gaat de staart omhoog en poept/piest de lijster van zich af. Deze plekken zijn duidelijk te herkennen.

  http://situharns-hetisaltijdandersalsjedenkt.blogspot.com/2013/07/wist-u-dit-de-schijtlijster.html,

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • een schijtlijster zijn
  • schijtlijsters zijn

  'Wat is Bryan toch een schijtlijster.'

  Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

  Heb geen zin meer in mijn mening zeggen want dat draaide te vaak weer op ruzie uit, ondanks dat ik het goed bedoelde enz. Ik ben gewoon een schijtlijster.

  https://www.bookcrossing.com/forum/15/348896/5388656?,

  Na een tijdje zien we onze eerste olifant in de verte. En ietsje verderop weer één. Vervolgens mogen we, schijtlijsters dat we zijn, op de rem en in zijn achteruit als er eentje van een klein groepje besluit onze kant op te komen.

  https://www.wilchardenwendy.nl/category/zuid-afrika/page/3/,

  En hoe komt het dat misdaadbiografieën zo'n gretige aftrek vinden? Wij willen o zo graag ook een 'vrije jongen' zijn die zich laat vereeuwigen in een selfie, samen met Willem Holleeder, of een 'koele rechercheur', zoals Gibbs, die elke onverlaat vroeg of laat te pakken krijgt, terwijl we van onszelf weten dat we schijtlijsters zijn voor wie een middagje paintballen al het uiterste van onze zenuwen vergt.

  http://www.de-drvkkery.nl/Boek/Rein--Gerritsen/Straffe-meningen/9789491693304.html

  met adjectief ervoor


  • enorme schijtlijsters
  • een (te) grote schijtlijster
  • een ontzettende schijtlijster

  Wat zijn wij mensen toch lefkezen en wat zijn wij mensen tegelijkertijd ook gewoon soms enorme schijtlijsters. Heerlijk; zo tegenstrijdig als wij kunnen zijn.

  http://www.jessicakoomen.nl/

  Het moet toch te gek zijn om al die autotrucjes uit te voeren die Angelina Jolie in 'Wanted' doet. Spijtig genoeg zouden de flikken je rijbewijs onmiddellijk afpakken. Bovendien ben ik zelf een te grote schijtlijster om met pistolen te beginnen zwaaien.

  https://www.cinenews.be/fr/cinema/dossiers/95965/kung-fu-panda-meet-jack-black/,

  Heb jij eens iets illegaals gedaan? "Nee, want ik ben een ontzettende schijtlijster. Als ik langs de douane op Schiphol moet, ben ik al bang, terwijl daar geen enkele reden voor is."

  https://www.televizier.nl/overig-tv-nieuws/interview-anniko-van-santen,

  met substantief ervoor


  • (een) stelletje schijtlijsters

  In wat voor wereld leven we toch. Je gaat er bijna van kotsen wanneer je het allemaal voorbij ziet komen… Stelletje schijtlijsters. Het één is nog beschamender dan het ander. Maar de trauma's die ze achterlaten bij de slachtoffers worden bijna nooit in beeld gebracht. Een overval op de kassa van een supermarkt of benzinestation. Het komt voorbij of het de gewoonste zaak van de wereld is.

  https://www.janenjanmedia.nl/2017/02/jeuken/,

  Wat een stelletje schijtlijsters daar zeg! Met z'n alleen in paniek voor een klein beessie!

  https://www.waarmaarraar.nl/pages/re/104550/Rat_zet_metro_op_stelten_via.html,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  schijtlijster 2.0

  (zeer informeel)

  niet zelden bewust letterlijk opgevat: vogel - niet noodzakelijk een lijster - die (veel) poept

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een schijtlijster…

  is een vogel; is een dier; is een levend wezen

  • [Activiteit of handeling] poept veel en vaak; poept alles onder
  • [Waardering] wordt doorgaans niet gewaardeerd, omdat de vogel de omgeving, de bezittingen van mensen of de kleren van mensen bevuilt
  • [Voorbeeld of specimen] is een vogel in het algemeen, maar in het bijzonder bv. een gans, een meeuw, een reiger of een spreeuw

   Algemene voorbeelden


   Bessen bestaan uit een pit (het zaadje) met daaromheen het zachte vruchtvlees. Bij de meeste bessen zit het gif niet in het vruchtvlees maar in de pit zelf. Vogels slikken de bes helemaal door. De pit wordt in de buik van de vogel niet verteerd maar blijft heel en wordt er gewoon weer uitgepoept, waarna de plant – als het in goede aarde valt – zich weer kan vermeerderen. Mooi toch? Zo krijgt het woord 'schijtlijster' meteen een veel vriendelijker betekenis.

   https://krijndijkema.nl/2016/10/27/schijtlijsters/,

   Het lijkt wel alsof die schijtlijsters een voorkeur hebben om hun behoefte te doen op jouw schitterend glimmende heilige koe. Wellicht heeft het met elkaar te maken en bestaat er wel een correlatie tussen heel veel glimmen en heel veel schijten: hoe meer glim en schittering hoe aantrekkelijker het voor die krengen is om nou net die er even onder te spetteren.

   https://050auto.nl/auto-tips-groningen/item/lakschade-door-vogelpoep

   Mijn jeugd was gestoffeerd met de stipjes en streepjes van Peter Vos. Dat beroemde Beestenkwartet, natuurlijk. De 'Kloothommel' vond ik altijd een beetje eng, met die reusachtige, duistere balzak die zowat tot aan zijn cowboylaarzen hing, en ook om de pukkelige billen van de schijtlijster kon ik niet zo giechelen als je hóórde te doen.

   https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/sylvia-witteman-bladert-door-peter-vos-getekende-brieven~bc269d2e/,

   Peter Vos, 1935-2010. [...]. Vrolijk stemmen. Dat doet het Beestenkwartet. Het is ooit in herdruk verschenen, doch ik koester de eerste uitgave. Sloddervos, Mafkikker, Kamerolifant, Klavierleeuw, Landrot, Huismus, Belhamel, Schijtlijster, Werkezel, Snotaap, Kloothommel, Luistervink. Telkens: hoofd, benen, buik, voeten. Help!!! Ik mis de voeten van de Snotaap!!!

   http://www.paulmertz.nl/ooit/2010_petervos.html,

   De Mokumer, die zijn moerstaal spreekt, getuigt dan wel niet van een grote soortenkennis, behalve dat hij zangsijsies en drijfsijsies kent, weet hij in ieder geval dat een schijtlijster een reiger is.

   https://www.gelderlander.nl/overig/blauwe-reiger-fraaie-schrokop~ae6555b1/,

   In Den Haag kennen we alleen maar schijtlijsters; een naam voor alles wat vliegt. Wanneer je net met je auto naar de "carwash" geweest bent, kan je er steevast van uitgaan dat de volgende ochtend deze op je staat te wachten, opnieuw ondergescheten door schijtlijsters die 's nachts op pad zijn geweest.

   https://www.geocaching.com/geocache/GC68BVJ_schijtlijster?guid=22952964-a8dd-469e-9cda-2b954d0ffeef,

   De Amsterdammers noemen het schijtlijsters deze meeuwen die van het hoofddek een smerige troep maakten.

   http://zienenweten.blogspot.com/2013/07/sidelia-ms-shell-tankers-bv-deel-1.html,

   Het allerergste vind ik de spreeuwen die door deze strenge winter de stal als nachtverblijf gebruiken. Schijtlijsters zijn het! De koeien zijn bedekt met een deken van stront en sommige hebben zelfs de kop nog besmeurd.

   https://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/2010/2/Strenge-winter-in-Noorwegen-BOE010772W/,

   De heestertjes zijn al behoorlijk groot en zitten weer volop in bes. De hoop is natuurlijk dat enkele schijtlijsters de zaden zullen verspreiden.

   https://kingfishersblog.wordpress.com/2007/01/29/maretak/,

   Combinatiemogelijkheden


   als subject bij een werkwoord


   • onderschijten

   Gisteren zag ik dat ik ondergescheten was door een, kennelijke, schijtlijster. Het zat op mijn tas, mijn sweater en broek en ik had het pas in de gaten toen ik van mijn zakelijke afspraak terug was, in mijn eigen woonplaats.

   http://nietzomaarzooo.blogspot.com/2013/05/schijtlijster.html,

   Niets zo vervelend als vogelpoep op je auto! Heb je 'm net keurig gewassen en in de wax gezet, wordt 'ie ondergescheten door een smerige schijtlijster.

   https://050auto.nl/auto-tips-groningen/item/lakschade-door-vogelpoep

   als object bij een werkwoord


   • schijtlijsters doden

   Bij mij in de wijk stikt het inmiddels van de zwartbruine Canadese ganzen. [...]. Het is ons geboren en getogen Hollanders verboden deze schijtlijsters te doden, te vangen of zelfs maar te storen. Je mag niet aan hun nest en eieren komen. Hun stront opruimen kun je!

   https://www.weanaaldwijk.nl/2017/03/13/artikel-gans/,

   met adjectief ervoor


   • grote schijtlijsters
   • jonge schijtlijsters

   Verder fladderen er sinds gisteren [...] twee roofvogelvliegers boven het dak van ons clubgebouw. Hopelijk blijven ze nu wat langer in de lucht en laten de grote schijtlijsters ons nu wat meer rust en blijft de steiger wat schoner.

   https://blog.kanorijnland.nl/2018/04/22/rolluik-links-voor-permanent-open/,

   Het gaat [...] buitengewoon goed met de blauwe reiger. In 2005 broedden er, over een groot aantal kolonies verspreid, meer dan dertienduizend paren in ons land. In Haalderen brengt een solitair paar op het ogenblik twee jongen groot. Deze keer niet in een hoge boom, maar boven op een wilgenstruik. Het nest wordt door de overmatige poep van de jonge schijtlijsters met de dag beter zichtbaar. Vanaf de dijk kan iedereen genieten van de ouderzorg en het bedelgedrag van de twee jongen, die nu bijna vliegvlug zijn.

   https://www.gelderlander.nl/overig/blauwe-reiger-fraaie-schrokop~ae6555b1/,

   • een smerige schijtlijster

   Niets zo vervelend als vogelpoep op je auto! Heb je 'm net keurig gewassen en in de wax gezet, wordt 'ie ondergescheten door een smerige schijtlijster.

   https://050auto.nl/auto-tips-groningen/item/lakschade-door-vogelpoep

   met substantief ervoor


   • een stelletje schijtlijsters

   De vogels. Lieve fluitertjes hoor, daar niks op tegen, maar moeten ze nu uitgerekend op de schone was poepen terwijl er zoveel plaats naast is. Je kan wel weer denken, ach, zeur niet zo, da's puur natuur, maar fris vind ik het toch niet. Bovendien laat die troep zich er niet gemakkelijk weer uit wassen op lage temperatuur. Maar ik heb de oplossing. Vanaf nu gaat er een oud laken over het rek. Eens zien wie er hier aan het langste eind gaat trekken. Ik laat me verdorie toch niet afschrikken door een stelletje schijtlijsters.

   http://les-fontanelles.blogspot.com/2011/10/schijtlijsters.html,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding