schijtluis


schijtluis 1.0

iemand die van nature angstig of laf is; lafhartig persoon; bangerik; lafaard; schijtlaars
Vooral als scheldwoord gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schijtluis…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is van nature bang of laf
 • [Voorstellingswijze] wordt voorgesteld als iemand die van angst in zijn broek poept

  Algemene voorbeelden


  Anonieme brieven flikker ik altijd weg, ongeacht de inhoud. Dat doe ik ook met vergelijkbare mailtjes. Het neemt echter niet weg dat het digitale tijdperk de schijtluizen wel meer mogelijkheden geeft. Ik was in mijn jonge jaren grof in columns voor deze krant, maar ik schreef ze wel onder mijn eigen naam. Het vullis dat ik nu af en toe voorbij zie komen op internet, op fora, is werkelijk onvoorstelbaar, maar vooral anoniem.

  https://www.anjeprodukties.nl/redactioneel/de-roskam-redactioneel/roskam-jaargang-20-2014/het-vullis-op-internet-onvoorstelbaar-en-anoniem/,

  Er viel een streep maanlicht naar binnen, toen een brede baan. Daarin had zich het silhouet van Parel moeten bevinden. koortsachtig speurde ik het terras af, keek achter de vuilnisbak, onder de tuintafel, achter een pot met petunia's. Daarna liet ik mijn ogen over het grasveld gaan; de bomen wierpen er strenge schaduwen overheen. De man met de bokkepoten lachte mysterieus naar een oor, alsof hij alles van Parels verblijfplaats wist. Waarom kijk je niet achter mijn sokkel, fluisterde hij, schijtluis! Ik huiverde. Aarzelend, alsof het een met kroos bedekte sloot kon zijn, zette ik een voet op het vochtige gras.

  De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

  In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd Lenin door veel revolutionair gezinde jongeren bejubeld als de grote denker die ook nog eens een geniaal organisator en politicus was geweest, als vleesgeworden synthese van 'Theorie und Praxis'. In werkelijkheid waren zijn filosofische geschriften hopeloos amateuristisch en platvloers. Argumenten verving hij hetzij door citaten, hetzij door woedende scheldpartijen aan het adres van zijn tegenstanders. Mensen die het waagden met hem van mening te verschillen werden uitgemaakt voor 'schijtluizen', 'klootzakken', 'hoeren', 'kutten', 'Russische blindgangers' of 'stomme ouwe wijven'.

  https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6986/de-meedogenloze-lenin.html,

  Een aantal mensen, inclusief uw correspondent, trotseerden de krokodillen (die er volgens sommige schijtluizen zaten) en namen een verfrissende duik in de stromende rivier.

  http://vincenttepas.com/Maleisiemap/Maleisie.html,

  Schijtluizen en mensen met hoogtevrees kunnen misschien beter op de begane grond blijven. De spectaculaire Geierlay hangbrug bengelt immers zo'n 100 meter boven de prachtige Mörsdorfer Bach vallei. Alhoewel 'bengelen' misschien niet de beste omschrijving is. De gigantische stalen kabels zorgen eerder voor een zacht gewiebel, waardoor je helemaal geen doodsangsten moet ondergaan tijdens de oversteek. Je krijgt hoogstens wat klamme handjes.

  https://www.vetexbart.be/langste-hangbrug-van-duitsland/,

  Goed nieuws voor de schijtluizen onder ons: niet elke McDonald's doet mee aan dit horrorspektakel. En mocht je alsnog door een Horror McDrive rijden en absoluut geen behoefte hebben aan zombies, spoken en weerwolven, dan kan je dat gewoon aangeven. De acteurs blijven dan uit de buurt van je auto.

  https://www.andc.tv/item/lifestyle-food-mcscary-mcdrive-wordt-horrorplek-waar-je-halloween-kan-vieren,

  Smeets is het eens met de opvattingen van Hinault over deelname van Froome aan de Tour. "Het zijn schijtluizen bij de UCI. Ze moeten eindelijk eens een keer optreden in het geval Froome. Bijna negen maanden geleden werd dit een punt en het is nog steeds niet opgelost. Hinault is degene die er nu duidelijk op wijst dat dit echt niet kan."

  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/activist-bernard-hinault-roept-op-tot-tour-boycot-froome/,

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • een schijtluis zijn
  • schijtluizen zijn

  Bijna twee uur later legde hij voorzichtig het hoofd van Two Times op de planken en probeerde het dode lichaam in een respectvolle houding te leggen. Voordat hij vertrok, deed hij nog een belofte aan Two Times: 'Het spijt me, het spijt me zo ontzettend. Ik ben een schijtluis. Ik had het tegen je moeten zeggen, maar ik was zo trots dat ik met je mee mocht, dat ik het niet meer durfde te zeggen.'

  Ritueel des doods, Willem Zebregs,

  Het is komisch om te zien hoe mensen instinctief reageren op iets dat ineens beweegt. Wat een schijtluizen zijn we toch ook allemaal!

  https://www.dailybase.nl/fun/ook-scary-the-snowman-is-dit-jaar-weer-terug-om-mensen-lam-te-laten-schrikken/,

  Schelden/Beledigen is in het brein van de egocentrische puber een manier om onzekerheid te verbergen. Sommige mensen zijn gewoon schijtluizen simpel gezegd.

  https://forum.kindertelefoon.nl/pesten-30/gepest-worden-omdat-je-voor-iemand-oplwam-19387,

  met adjectief ervoor


  • een echte schijtluis
  • een enorme schijtluis
  • een grote schijtluis
  • politieke schijtluizen
  • een rijke schijtluis

  Wie naar de film kijkt, denkt onvermijdelijk terug aan toen hij zelf 17 was. Jij ook? "Ja, ik heb veel naar hen gekeken en teruggeblikt. Ik vond dat er gelijkenissen waren, maar ook grote verschillen. We zijn het gewoon groepen jongeren te zien in de cinema, terwijl deze film gaat over twee geïsoleerde jongens. Ik was zelf ook heel teruggetrokken en keek vanop een afstand naar de rest. Zij hebben een enorme levenskracht en willen dingen beleven. Ik was een echte schijtluis! Het is een leeftijd waarop je heel sterk maar ook heel kwetsbaar bent."

  https://nl.metrotime.be/2016/03/30/must-read/movies-op-mijn-17de-was-ik-een-echte-schijtluis/,

  Toen wij net samenwoonden was ik ook een echte schijtluis toen ik alleen thuis bleef. Om ieder onsje zeik ging ik buiten kijken of ik iets zag/hoorde en 's nachts sliep ik met 3 telefoons naast mijn bed.

  https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=2&t=197634,

  Ik sta van mijzelf te kijken: eigenlijk ben ik namelijk een enorme schijtluis. Als ik vroeger als kind op schoolreis ging, liep ik drie weken lang te verkondigen hoeveel zin ik had. Maar op de dag zelf bleef liever in bed. Zo eng vond ik het. En moet je mij nu eens zien."

  https://www.trouw.nl/home/-waarom-zouden-we-allemaal-in-een-wit-rokje-tennissen-~aabf0ea2/,

  Nu lijkt het alsof ik niks meer durf. Ik ben een grote schijtluis! Ja eerlijk waar. "Wat als" is mijn standaard gedachtegang. Een jaar geleden maakte me dat gek. Ik durfde niks meer. Ik reed liever geen auto, had het moeilijk op het werk, durfde niet naar een ziekenhuis of op ziekenbezoek, was ik bang voor bepaalde series op tv, in een file staan was een hel en om nog maar te zwijgen van de paniek die daarmee gepaard ging.

  http://lylag.nl/lef-hebben-schijtluis/,

  'Je begrijpt natuurlijk wel dat het van de gekke is dat Noorse zeelieden, die over de hele wereld varen, niet bij eigen landgenoten kunnen aankloppen voor hulp.' Dat begreep Broman. 'Daarom heeft het Noorse parlement besloten dat er eigen consulaten moeten komen. We hebben daar ook geld voor beschikbaar gesteld. Maar de koning in Stockholm weigert.' John knikte. 'Koning Oscar is een grote schijtluis', zei Henriksen.

  Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

  Geen woord van kritiek - of onhoorbaar zacht - vanuit politiek Den Haag op de groeiwensen van Schiphol. [...]. Allemaal zalvende woorden over maatregelen tegen klimaatverandering horen we vaak, maar nu het eens concreet dreigt te worden geven de politieke schijtluizen geen thuis.

  https://bartvanmaanen.nl/te-weinig-te-laat-en-treurig/,

  Met zo'n glanzende Peugeot Rapido uit de fietsenstalling zou ze zich naar het geluk rijden. Een rijke schijtluis uit de derde had er een. Dus heeft ze 'die trut' na schooltijd in het fietsenhok gepakt. Een vriendin spoot met een traangasbusje, zijzelf riep: 'Afgeven, anders vertellen we je moeder dat je niet van de nederwiet kan afblijven'. Zonder sjoege te geven had haar slachtoffer de brommer laten vallen.

  NRC,

  in voorzetselgroep


  • een partij van schijtluizen

  De predikant van de Pauluskerk meent dat Rotterdam een 'burgertruttenstad' is geworden, waar orde en een benepen fatsoensmoraal hand in hand gaan. Visser nagelt niet alleen de Leefbaren aan de schandpaal, maar ook hun coalitiepartner CDA. Die partij geeft veel te weinig tegengas, zegt hij. "Een partij van schijtluizen."

  https://www.trouw.nl/home/visser-dommeriken-en-schijtluizen-aan-de-rotte~a93f1f86/,

  • niet (geschikt) voor schijtluizen

  Deze avond wordt het heel spannend. Niet geschikt voor schijtluizen! Kom met een zaklamp om 19u30 naar de parking van De Pikkeen dan gaan we het industriepark verkennen in het donker!

  https://www.scoutsengidsenzele.be/sites/default/files/activiteiten/jognovjan20132014.pdf,

  Bloukrans Bungy Tsitsikamma - Zuid-Afrika. Maar liefst 216 meter hoog is dit schatje en niet voor schijtluizen. Heb je geen hoogtevrees? Dan heb je dat na deze sprong wel!

  https://insideflyer.nl/extreme-bestemmingen-adrenalinekick/,

  met substantief ervoor


  • een stel schijtluizen
  • stelletje schijtluizen

  Aangekomen op onze hotelkamer zagen we een kleine gekko, dat is een kleine hagedis op het plafond zitten. Ben meteen naar de receptie gegaan. Want wat dat betreft zijn we een stel schijtluizen.

  http://vandenhout-java-bali.reismee.nl/reisverhaal/292110/dag-9-jogjakarta/,

  De eerste dag hebben zijn we de lokale markt op gegaan. We durfden eerst niet naar binnen, omdat we dachten dat het de sloppenwijken van Maputo waren... Stelletje schijtluizen haha!

  https://www.pindat.com/pindata/user/bart-winya/2015-09-24,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • labbekakjes, schijtluizen of mietjes

  Na de aanslagen in Parijs zei een groot deel van de wereldbevolking: "wij laten ons niet bang maken!" Maar natuurlijk zijn we bang! De veiligheidsparadox die Hans Boutellier in zijn boek De Veiligheidsutopie beschrijft, slaat de spijker op zijn kop. Deze paradox stelt het volgende: "hoe veiliger een land, hoe banger de mensen zijn." Nederlanders zijn om die reden met recht labbekakjes, schijtluizen of mietjes te noemen, want ons land is veiliger dan ooit!

  https://geestigmagazine.nl/2016/01/15/levend-stratego-in-hartje-rome/,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  schijtluis 1.1

  dier dat van nature angstig of schrikachtig is; dier dat bang of vaak bang is

  Betekenisbetrekking


  specialisering
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een schijtluis…

  is een dier; is een levend wezen

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is (van nature) bang of schrikachtig
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een hond, kat of paard

   Algemene voorbeelden


   "Paarden zijn vluchtdieren. Schijtluizen zou je zelfs kunnen zeggen. Zodra ze iets horen waar ze van schrikken, zetten ze het eerst op een rennen. Pas als ze uit de buurt zijn, stoppen ze om te kijken wat er aan de hand is."

   https://leiden.courant.nu/issue/LD/2005-05-13/edition/0/page/22,

   Vissen zijn [...] net mensen; een deel van de dieren bestaat uit muurbloempjes, andere zwemmen rond. En ook hier: de dapperen uit de eerste test zwemmen, de aarzelende en al helemaal de schijtluizen kleven vast aan de wand. Het is ongelooflijk, maar het lijkt toch echt: ook vissen hebben een karakter.

   https://www.rootsmagazine.nl/2019/03/26/hebben-vissen-karakter/,

   Combinatiemogelijkheden


   met koppelwerkwoord


   • schijtluizen zijn

   Kraaien zijn echt schijtluizen, gewoon bang van een zwaluwachtig iets.

   https://wiesjerutten.waarbenjij.nu/reisverslag/3034356/sri-lanka-september,

   Er komt steeds een grote (prachtige, overigens!) kater in onze tuin en nu ook in huis. [...]. Mijn 4 katten zijn allemaal schijtluizen want ze doen helemaal niks, dus dat mormel kan doen en laten wat-ie wil.

   https://www.zegmaaryes.nl/ongewenste-kat-in-tuin-en-huis-t18574.html,

   met adjectief ervoor


   • een grote schijtluis
   • grote schijtluizen

   Mijn paard is een grote schijtluis!

   https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=4&t=450291&start=50,

   Het ras dat we gekozen hebben (Tsjechoslowaakse wolfhond) staat erom bekend om geen allemansvriendjes te zijn. Maar eigenlijk zijn het gewoon grote schijtluizen.

   https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=73&t=1927935&start=50,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding