schijtlaars


schijtlaars 1.0

iemand die van nature angstig of laf is; lafhartig persoon; bangerik; lafaard; schijterd
Vooral gebruikt als scheldwoord. Het deel laars is waarschijnlijk te verklaren als een eufemisme voor aars, net als in iets aan zijn laars lappen. De verklaring dat schijtlaars oorspronkelijk betekende 'soldaat die zo bang is, dat hij het van angst in zijn broek doet, waarna de poep ook in zijn laars terechtkomt' is niet aannemelijk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schijtlaars…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is van nature bang of laf

  Algemene voorbeelden


  Overigens zou ik in die autobiografie dan ook moeten vermelden dat ik ooit, één keer, in aanraking ben geweest met de politie. Dat gebeurde toen ik een jaar of vier was. Ik was een angstig, bang jongetje. Een schijtlaars zogezegd. Mijn ouders keken dan ook vreemd op toen ik op een dag plotseling in een langs de Gebroeders Van Doornelaan staand boompje klom.

  http://horstsweethorst.blogspot.com/2008/08/intermezzo-jachthut.html,

  'Schijtlaarzen,' noemde Charlotte Mutsaers de auteurs van De Bezige Bij die zich teweerstelden tegen de komst van Dyab Abou Jahjah, maar niet uiterste consequentie uit hun weerzin trokken: vertrekken. Leon de Winter, Jessica Durlacher en Marcel Möring, de schijtlaarzen in kwestie, kunnen zo bij een andere uitgeverij terecht.

  https://www.tzum.info/2016/04/column-coen-peppelenbos-schijtlaarzen/,

  De vrouwen met wie ik iets heb gehad, waren net zoals ik: ze zochten wraak. Tenminste, daar ben ik vanuit gegaan. Van de eerste, Sonja, op dat feest op Lindingö, weet ik het zeker, want haar minnaar was ook bij het diner. Ik kende hem allang, die schijtlaars. Er bestond geen twijfel over wie ik wilde vernederen en op wie ik wraak wilde nemen. Op jou.

  Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • een schijtlaars zijn

  De volgende dag blijken het eigen troepen te zijn geweest die ons overvielen. Het was de bedoeling moed en kalmte te testen. Ik, die niet in overhaast had gehandeld, werd aan het squadron ten voorbeeld gesteld. Ik ben een schijtlaars en om mijn angst te overschreeuwen ben ik vlieger geworden.

  Weerloos, Jan Siebelink,

  Een schijtlaars, dat ben ik. Een bangerd. Mijn hele leven al. Als kind was ik bang in het donker en voor kinderlokkers. Later veranderde dat in angst voor inbrekers en andere enge mannen. Toen ik tussen twee huwelijken een tijdje alleen woonde, barricadeerde ik voor het slapen gaan de voordeur en dan lag ik soms nog uren verstijft in bed als ik dacht iets te horen.

  https://www.zeijen.nu/nieuws/3088/column-van-els-windau-55,

  Ze stiftte haar lippen bij en draaide zich om, liep op hem toe en verdween tussen zijn armen, die ze zelf om zich heen sloot. Uiterst lullig stonden ze daar even tot hij zijn neus in haar haren stak. Plichtmatig. Wat een schijtlaars was het toch.

  Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

  met adjectief ervoor


  • een geboren schijtlaars
  • een grote schijtlaars

  Joop was een voorzichtige automobilist, hij rookte niet, hij dronk weinig. Hij was een geboren schijtlaars die risico's verafschuwde.

  God's gym, Leon de Winter,

  De redactiechef moest alles lezen voor het naar de zetterij ging. Elke morgen vlooide hij de kopij uit. Hij was een intelligente en geestige man maar een grote schijtlaars. Hij zweette peentjes bij de gedachte dat hij misschien iets had laten staan waar weer een brief op zou kunnen komen voor de querulantenrubriek.

  De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: zonder

  • een schijtlaars zonder ruggengraat

  Een biografisch boek over zijn moeder, zoals Adriaan van Dis en Maarten 't Hart recent over die van hun schreven, is Moedervlekken niet geworden. Maar de moederfiguur is geen figurant. Daarvoor is zij te excentriek, te bizar, te uitgesproken. Haar zoon, oordeelt ze, is een schijtlaars zonder ruggengraat die zich na al die jaren nog steeds niet kan verdedigen.

  https://debesteboeken.nl/boeken/moedervlekken/

  met substantief ervoor


  • een stelletje schijtlaarzen

  En jij, kun jij erbij dat mijn advocaat mij niet eens te woord wil staan? Het zijn een stelletje schijtlaarzen, zegt ze, het zijn allemaal schijtlaarzen, en haar stem klinkt steeds harder, misschien met de bedoeling dat ze boven in de werkkamer van mijn pa ook te horen is.

  https://books.google.nl/books?id=kJgnCwAAQBAJ&pg=PT94&lpg=PT94&dq=%22schijtlaarzen%22&source=bl&ots=MrAD9JiyYg&sig=ACfU3U0Dbq-Vpq934OnTmtvl28DCIyDtGQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjz39b27NHhAhUKzKQKHSWCDgA4ChDoATAJegQICRAB#v=onepage&q=%22schijtlaarzen%22&f=false,

  voorafgegaan door als


  • als een schijtlaars spelen

  Gudelj speelde tegen Rostov als een schijtlaars, zonder een beslissende pass, alleen maar risicoloos, dan speel je al gauw goed.

  https://www.ajaxshowtime.com/article/opinie/98446/heeft-gudelj-ooit-een-steekbal-gegeven,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding