Omaniet


Omaniet 1.0

iemand met de Omaanse nationaliteit; iemand die behoort tot het Omaanse volk; iemand die afkomstig is uit Oman; inwoner van Oman; Omanees; Omani
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Omaniet…

is een persoon

      Hoofdsemagram: Omanees


      Algemene voorbeelden


      De Omanieten zijn moslims. De officiële staatsgodsdienst is het ibadisme, de enige overblijvende tak van het kharijisme, het eerste schisma in de islam.

      De Standaard,

      Wij worden opgevangen door onze gids, Sunil. Geen Omaniet, maar een Indiër. Eén van de vele arbeidsmigranten uit de oostaziatische landen.

      http://verkeersbureaus.info/contributors/2013/08/29/28609-oman-pakt/,

      Omanieten kunnen na tien jaar dienst met pensioen. Een Omanitische maatregel kan wellicht inspiratie leveren voor premier Dehaene om zijn vorig jaar verkondigde doelstelling van halvering van de werkloosheid tegen het jaar 2000 te halen: pensioen voor staatsambtenaren na tien jaar dienst.

      De Standaard,

      Toen sultan Qaboes in 1970 de macht overnam begon er, met de opbrengst van de in 1967 gestarte olie-uitvoer, een grootscheeps moderniseringsprogramma. Omanieten vonden zonder problemen een job in de ministeries en staatsdiensten die werden opgericht.

      De Standaard,

      En terwijl de dames hun kleding in orde maken (gesluierd en van top tot teen alles bedekt) vertelt Sunil dat de sultan vanwege de enorme inkomsten uit olie nog veel meer voor Sinterklaas kan spelen. Zo betalen de inwoners van Oman geen BTW en geen inkomstenbelasting en krijgt elke Omaniet een stuk grond om zijn huis op te bouwen.

      http://verkeersbureaus.info/contributors/2013/08/29/28609-oman-pakt/,

      Volgens de telling van 1993 bedraagt de bevolking 2.018.074 mensen, van wie 1.486.226 Omanieten en 534.848 buitenlanders. De Omanitische bevolking neemt elk jaar met bijna 4% toe.

      De Standaard,

      Het is spitsuur voor het Indische personeel in de barretjes met vruchtensap en snacks. Vanuit een stilstaande auto sist een jonge Omaniet de snackbarhouder zijn bestelling toe. Na tweemaal toeteren snelt de Indiër met glazen sinaasappelsap in de richting van de bolbuikige besteller.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2673020/1999/10/22/Zittend-achter-het-bureau-deppen-ze-hun-gezicht.dhtml,

      Ondanks de enorme inspanningen is nog zowat de helft van de Omanieten analfabeet.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding