Omanees


Omanees 1.0

van Oman; uit Oman; in Oman; van de Omanezen; bij de Omanezen; Omaans

Algemene voorbeelden


Onderweg wilden we even een kopje koffie drinken en zagen een Omanees restaurant. De ober bracht ons naar een kamertje met allemaal kussens op de vloer.

http://bhstienstra.waarbenjij.nu/reisverslag/4250502/sohar,

Bepaalde grensgebieden van het land worden als van strategisch belang beschouwd en vereisen een voorafgaande vergunning van de Omanese autoriteiten om bezocht te kunnen worden.

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/azie/oman/ra_oman.jsp?referer=tcm:314-75841-64

Wigan kwam de 25-jarige Al Farsi, speler van Al-Oruba, op het spoor via doelman Ali Al Habsi. Al Habsi is al enige tijd de vaste doelman van Wigan en is eveneens international van Oman. "Het is niet te zeggen of Al Farsi succesvol zal zijn, maar dat hij een uitnodiging heeft gekregen is fantastisch nieuws voor het voetbal in Oman", aldus een verklaring van de Omanese voetbalbond.

http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/309370/nieuws/373023/voetbalprimeur-heeft-een-fonkelnieuw-jasje-.html,

Omanees 1.1

van een club, vereniging of andere groep uit Oman

Algemene voorbeelden


In de tweede helft maakte een Omanese speler bijna de gelijk als hij niet vlak voor het doel was gestruikeld. Maar ook als het 1-1 was geworden, zouden de Chinezen na de wedstrijd uit hun dak zijn gegaan.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/606853/2001/10/08/Chinezen-vieren-plaatsing-met-met-grote-overgave.dhtml,

Omanees 2.0

iemand met de Omaanse nationaliteit; iemand die behoort tot het Omaanse volk; iemand die afkomstig is uit Oman; inwoner van Oman; Omani; Omaniet
In het meervoud ook in toepassing op het volk en meestal in het meervoud ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Omanees…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Oman
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Oman; is geboren in Oman
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is doorgaans islamiet en vooral aanhanger van het ibadisme of, minder vaak, van het soennisme
  • [Taal] spreekt meestal Arabisch, soms ook Urdu, Hindi of Swahili

Algemene voorbeelden


Een kleurrijke strak om het hoofd gewikkelde doek, geeft aan dat je een geboren Omanees bent. Aan de witte jurk van de mannen hangt op sleutelbeenhoogte een kwastje, dit wordt in de parfum gedompeld, dus je begrijpt dat je hen van verre aan "ruikt" komen.

http://bhstienstra.waarbenjij.nu/reisverslag/4321112/klederdracht,

In het vervolg bleef Chelsea stukken beter, maar Wigan-goalie Ali Al-Habsi redde een paar keer uitstekend. Halverwege de tweede helft moest de Omanees zich gewonnen geven. Wigan kreeg de bal niet weg bij een kluts in het eigen doelgebied en Florent Malouda profiteerde: 1-0.

http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/196709/nipte-overwinningen-voor-chelsea-en-spurs,

Muscat was het centrum van het uitgestrekte rijk van Oman. Dit rijk bezat de haven van Gwadar op de kust van Makran, de eilanden Zanzibar en Pemba, nederzettingen rond Mombasa en Dar-es-Salam. Hier, langs de kust, woont de meerderheid van de 3.500.000 Omanezen. Hiervan zijn 25% Egyptisch en Aziatisch van oorsprong.

http://www.ictam.com/Site_pages_NL/-ARABIE_PROCHE_ORIENT/oman_n10.html,