slechtgehumeurd


slechtgehumeurd 1.0

een slecht humeur hebbend; met een slecht humeur; slechtgeluimd; slechtgemutst; ook: van nature een slecht humeur, een niet opgeruimd karakter hebbend; chagrijnig

Algemene voorbeelden


Let op wanneer u slechtgehumeurd bent: sigaretten bieden geen oplossing tegen woede of verdriet.

http://www.tabakstop.be/index.php/volhouden/volhouden/id-menu-4632.html,

Hoe moet een échte man zijn? Mag die wél slechtgehumeurd zijn omdat toevallig zijn prestaties in geld vergoed worden?

Congres in Salzburg, Monda De Munck,

De mannen op de pornotapes waren nooit moe, slechtgehumeurd of onwillig. Ze snurkten niet. Ze vroegen nooit om op woensdagnamiddag mee te gaan naar Ikea om gordijnen uit te kiezen die mooi zouden passen bij de tegels van de badkamer.

Poes poes poes, Paul Mennes,

Een slecht gehumeurde Newfoundlander zal men zelden aantreffen; hij is zachtaardig, kalm en lief en deze dispositie is de meest belangrijke karakteristiek van dit ras, om de AKC nog maar eens te citeren.

http://www.hondeninfo.net/rashond.php?rasid=155

Zijn vader was slechtgehumeurd en sloot zich op in zijn werkkamer.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

Ik ben chagrijnig, gemelijk (nooit van gehoord..) en slechtgehumeurd. En eerlijk gezegd, tussen jou en mij, ik zou niet weten wáárom!

http://jasinjuice.wordpress.com/2009/02/05/cha%C2%B7grij%C2%B7nig-bn-bw-gemelijk-slechtgehumeurd/,

Wanneer Lena te weinig sliep, werd ze slechtgehumeurd.

Poes poes poes, Paul Mennes,

Mark die zich ergert aan de pretentie van schrijvers tout court, terwijl een schrijver - volgens hem - niet meer of minder entertainer is dan een televisiemaker of liedjesmaker. Mark die slechtgehumeurd is. Het kluwen van misverstanden wordt met de dag onontwarbaarder.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

De slechtgehumeurde ondernemers van Den Uyl hebben voor het grootste deel het land niet verlaten en met de regelgeving, die soms knellend is maar toch ook veel goede gaven belooft, hebben ze over het algemeen heel prettig kunnen leven.

NRC,

De vrouw van de dokter, een braaf, slechtgehumeurd sloofje, zat alleen maar te zeuren, dat de dokter toch vooral om zijn gezin moest denken, toen hij ontslagen dreigde te worden.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een slechtgehumeurde dame
  • slechtgehumeurde vrouwen

De techniek weet niet van ophouden en we zijn hier verder dan zelfs Amerika waar je dikwijls aan de operator bent overgeleverd, een slechtgehumeurde dame over het algemeen, die gaarne koejoneert.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Slechtgehumeurde vrouwen, de Engelse gebruikslectuur is ervan vervuld.

Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

met bijwoord


  • enorm slechtgehumeurd
  • erg slechtgehumeurd
  • zeer slechtgehumeurd

In België heeft één persoon op vijf regelmatig last van koortsblaasjes. Spijtig genoeg behoor ikzelf ook tot deze 20%. Zelf ben ik, als ik te kampen krijg met zo'n vervloekt blaasje, enorm slechtgehumeurd.

http://www.supo.be/artikel/694/Weg_met_koortsblaasjes,

Vilder is de conciërge op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Hoewel hij niet echt "slechte" of gemene dingen doet en ook niet echt een slecht karakter heeft, heeft hij wel degelijk een kort lontje en is hij meestal erg slechtgehumeurd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Argus_Vilder,

Als een dier dat altijd op zijn hoede is voor leeuwen, houdt de buffel zijn omgeving scherp in de gaten, daarbij gebruik makend van zijn uitstekende reukvermogen om gevaar te ontdekken [...]. Mannetjes die alleen zijn, los van de kudde, na verlies van een paargevecht bijvoorbeeld, gaan vaak naar waterpoelen of rivieren en kunnen zeer slechtgehumeurd en onvoorspelbaar zijn.

http://users.skynet.be/winelabelsworld/Nederlands/Zuidafrika/Bigfive.htm

met ander, nevengeschikt adjectief


  • moe en slechtgehumeurd

Ben je vaak moe en slechtgehumeurd zonder aanwijsbare oorzaak? Kijk dan eens naar je voeding. Eet je ongezond, sla je maaltijden over of volg je een streng dieet, dan wordt je bloedsuikerspiegel ontregeld en raak je geïrriteerd.

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/708/Gezonde-Voeding-Algemeen/article/detail/1056299/2010/01/31/Zet-een-goed-humeur-op-het-menu.dhtml,

slechtgehumeurd 2.0

van een slecht humeur getuigend; blijk gevend van een slecht humeur; op een wijze waaruit een slecht humeur blijkt

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


"We geloven niet dat de wet Microsoft verplicht geheimen met concurrenten te delen." Microsoft doet bij monde van Frank de hele affaire af als 'slechtgehumeurd kissebissen' van Sun. "We zijn teleurgesteld over Suns voortgaande pogingen om overheidsinterventie te gebruiken om iets te doen aan het feit dat onze producten gewoon beter presteren in de markt dan de producten van Sun, en dat voor eenderde van de kosten."

ANP,

Ik heb allang geleerd dat het geen zin heeft om mensen die slecht gehumeurd gedrag tegen honden uitten op andere gedachten te brengen.

http://dieren.startpagina.nl/prikbord/read.php?569,3638208,

Waar is nu de bediening? Zijn die er dan? Na half uur wachten heeft geen van de 2 personeelsleden ons opgemerkt waarvan er een met slechtgehumeurd gezicht het belangrijker vond de kaarsjes op alle tafeltjes om 3 uur 's middags nog maar eens aan te steken.

http://www.iens.nl/restaurant/17677/denhaag-brasserie-berlage,

En op genoemd gezicht prijkte een slechtgehumeurde blik van jewelste.

http://howlmethemoon.webs.com/koekendoos.htm

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • buitengewoon slechtgehumeurd

Beethoven klonk buitengewoon slechtgehumeurd en grillig en Bilson had - zullen we maar zeggen - z'n dag niet.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/382329/1994/08/29/Franse-barok-opent-Festival-Oude-Muziek-Utrecht-met-veel-schwung-Hoofd-omlaag-instrument-omhoog.dhtml,

met werkwoord


  • er slechtgehumeurd uitzien

Magnifiek, ze zien er wel allemaal slechtgehumeurd uit.

http://www.diabetesforum.be/gezellig-kletsen/6390-roofvogelshow-spijkenisse-2010-a.html,